PSRM

01 octombrie 2015

Lui Timofti i-au amintit că mai are 2 zile pentru a-şi da demisia din proprie iniţiativă

Cîteva sute de membri şi adepţi ai Partidului Socialiştilor şi „Partidului Nostru” au venit, astăzi, la reşedinţa preşedintelui Republicii Moldova pentru a-i cere demisia. Dar, protestatarii n-au fost lăsaţi să se apropie de clădire – la 50 metri de aceasta s-a aliniat un cordon de poliţişti.

„Noi am venit, astăzi, aici, pentru a cere demisia preşedintelui ţării. În opinia noastră, aceasta este unica posibilitate de a provoca alegeri parlamentare anticipate. Duminică, i-am dus, la Condriţa, o cerere prin care şi-ar declara demisia. Dînsului îi rămînea doar să o semneze. Au trecut trei zile şi el tot nu a semnat-o. Mai ştii, poate a pierdut-o sau nu o vede sau te miri ce alte motive mai sînt. Noi i-am pregătit o a doua cerere. Dorim să-i amintim că au mai rămas două zile – astăzi şi mîine. Dacă, pînă în seara zilei de mîine, nu va semna această cerere, noi vom merge mai departe. Din nou ţin să mai îndemn şi preşedintele, şi guvernarea oligarhică să nu se joace cu focul. Nu încercaţi răbdarea poporului! Dacă nu vor înţelege că trebuie să plece, noi îi vom „pleca”. Dacă ei cred că noi vom răbda, vom aştepta şi apoi vom pleca acasă, se înşeală. Noi vom lupta pînă la capăt”, a spus Igor Dodon.

După aceasta, preşedintele Partidului Socialiştilor şi liderul „Partidului Nostru” au mers la reşedinţa şefului statului, pentru a-i transmite cererea. Preşedintele nu era pe loc.

20151001-067„Nu ştiu cum şi unde lucrează. Atunci, la Condriţa, a fost dus de urgenţă de la reşedinţă, astăzi iarăşi lipseşte de la locul său de muncă. Noi am transmis o cerere, alcătuită din numele lui Timofti, în care dînsul îşi cere scuze în faţa cetăţenilor şi îşi prezintă demisia. Îi rămîne doar să o semneze. Insistăm ca această cerere să fie semnată pînă în seara zilei de mîine. Dacă acest lucru nu se va produce, noi, protestatarii, vom face, paşnic şi politicos, următorul pas. Noi nu vom da înapoi. Nu avem unde ne retrage. Oamenii îşi doresc alegeri anticipate. Ei vor să scape de hoţi – de Filat, Plahotniuc, Voronin, Ghimpu. Şi asta-i posibil doar prin organizarea de alegeri anticipate”, a menţionat liderul PSRM.20151001-053

La rîndul său, preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi a spus că Timofti este gata să demisioneze. „sarcina noastră este doar să-i ajutăm să o facă. Şi noi îl vom ajuta în fiecare zi. Dacă, mîine, pînă la 17.00, preşedintele nu va demisiona, după cum am spus, va fi făcut următorul pas. Astăzi sîntem sute de oameni, mîine vom fi mii. Există trei adrese, la care dînsul se poate afla. Deci, vom merge pe la toate trei”, a spus el.

Cetăţenii au scandat: „Jos Timofti!”, “Demisie!”, “Nu-l vrem pe Timofti”, “Ruşine!”.

Mai jos vedeţi textul cererii de demisie

Plenului Parlamentului Republicii Moldova,

Președintelui Parlamentului Republicii Moldova

Domnului Andrian CANDU

D E C L A R A Ț I E

Criza politică din ultimii ani este rezultatul incompetenței guvernării din țara noastră. Furtul banilor din sistemul bancar a generat criză în economia națională, colapsul social, criză de proporții în domeniul politic. Aceasta a condus la majorarea prețurilor, tarifelor, scăderea nivelului de trai a populației și ample revolte sociale. Astăzi, cînd majoritatea covîrșitoare a populației, în proporție de peste 87% nu este mulțumită  și consideră că țara merge în direcția greșită, sînt de părerea că întreaga clasă politică trebuie să-și prezinte demisia. Cred în faptul că în Republica Moldova trebuie să vină o nouă clasă politică, deschizînd calea spre un nou program de guvernare, care să corespundă nevoilor cetățenilor Republicii Moldova.  Cei care au distrus sistemul financiar bancar, au compromis în totatalitate standardele democratice, au subjugat justiția și organele de drept, care au pus sub semnul întrebării însăși existența Republicii Moldova ca stat, au adus în pragul sărăciei peste 1 milion de cetățeni, iar alt milion de cetățeni a fost forțat să plece peste hotare, care au săvîrșit acțiuni îndreptate împotriva propriului popor – trebuie să răspundă conform durității legii.

De partea mea recunosc că timp de patru ani de zile nu am făcut nimic pentru a opri fărădelegile și dezmățul împotriva populației Republicii Moldova și a țării în ansamblu. Îmi cer scuze de la toți cetățenii țării, aflați astăzi pe teritoriul RM, dar și peste hotarele acesteia, declar următoarele:

Eu, Nicolae Timofti, Președinte al Republicii Moldova, conducîndu-mă de prevederile art.90, alineatul 2) din Constituție declar demisia mea din funcție. Încurajez întreaga clasă politică să-mi urmeze exemplul. Avem obligația morală și juridică să lăsăm poporul să decidă soarta țării. Mă adresez întreg corpului de deputați să anunțe în termene prevăzute de legislație alegeri parlamentare anticipate.

Nicolae Timofti

01.10.2015

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă