PSRM

15 octombrie 2015

Luarea de cuvînt a d-lui Igor Dodon la deschiderea sesiunii de toamnă – iarnă a Parlamentului

 

Stimaţi concetăţeni!

Mă adresez în primul rind vouă, celor care munciţi, suferiţi, îi credeţi pe cei care de fapt reprezintă Republica Moldova. Ţara noastră există datorită vouă, nu datorită celor care vă conduc şi fură din rezultatele muncii dvs. Mă adresez sutelor de mii de patrioţi şi adevăraţi fii ai neamului care privesc şi ne ascultă acum, inclusiv zecilor de mii de oameni curajoşi care se află acum în faţa Parlamentului.

De 6 ani de zile căţiva politicieni corupţi şi hapsîni îşi bat joc de ţară, de popor, de fiecare din noi. Oamenii simpli se simt minţiţi, batjocoriţi, furaţi, trădaţi, lăsaţi în voia soartei de cei care se numesc Alianţa pentru Integrare Europeana. Pentru prima dată în istoria ţării, 87% din cetăţenii Republicii Moldova consideră că ţara noastră se mişcă într-o direcţie greşită. Încă un record – 90 la sută din cetăţenii chestionaţi nu sînt mulţumiţi de situaţia economică din ţară. 70% din populaţie sunt gata să protesteze încălcînd pînă şi cadrul legal!

Şi uitaţi-vă cine ne conduce:

–        Unul – demis pentru corupţie,

–        Altul – dat în căutare de Interpol,

–        Al treilea a fugit din Coloniţa sau Costiujeni …

2/3 din miniştri idée nu au de domeniul pe care îl conduc: ministrul apărării – fost veterinar care vrea în NATO, ministrul învăţămîntului – jurnalist, unionist care vrea unirea cu România, ministrul ecologiei – jurist, ministrul sportului –filolog, ministrul constructiei – poliţist ş.a.m.d.

Voi, eurounioniştilor, vă baţeţi joc de noi şi distrugeţi viitorul ţării noastre. Sunteţi o alianţă criminală. Toţi cei 6 ani de guvernare a dvs. reprezintă o crima non-stop!

Din numele cetăţenilor RM, vin cu învinuiri către cei care acoperindu-se cu lozinci false de integrare europeană au condus ţara în ultimii 6 ani:

  1. Dvs. aţi produs cea mai gravă crimă politică contra poporului –Uzurparea puterii în stat şi capturarea statului.

Aţi venit la putere prin violenţă şi lovitură de stat, v-aţi păstrat puterea prin intimidări şi falsificări electorale, prin eliminarea din cursă a oponenţilor politici.  Chiar şi partenerii dvs. din UE – ca Torbjorn Jagland recunosc că aţi capturat statul R.Moldova, că sunteţi un pericol pentru securitatea nu doar a Moldovei, dar şi a continentului european în întregime.

Vă amintesc că uzurparea puterii nu are termen de prescripţie şi se pedepseşte conform Codului Penal, articolul 339.
(1) uzurparea sau menţinerea forţată a puterii de stat
se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 de ani.
(2)schimbarea prin violenţă a orînduirii constituţionale a Republicii Moldova; decesul unei persoane; se pedepsesc cu închisoare de la 12 la 20 de ani.

  1. Dvs. aţi comis o trădare de ţară. În 2009 aţi ars drapelul ţării, aţi distrus stema, parlamentul şi preşedinţia. Apoi, aţi renunţat la limba noastra strămoşească, la istoria naţională, pe care le-aţi înlocuit cu limba şi istoria altui stat. Aţi atacat valorile noastre tradiţionale, religia, Biserica noastra ortodoxa. Aţi privatizat şi apoi aţi distrus BEM, aţi concesionat aeroportul, aţi cedat suveranitatea naţională în favoarea unor structuri externe – consiliul UE-RM, aţi creat batalioane comune cu Romania, ceea ce este o încălcare gravă a suveranităţii naţionale, fiindcă armata este stîlpul suvernităţii de stat.

Şi dacă urîţi atît de mult Republica Moldova, de ce mai staţi în Republica Moldova? De ce nu plecati acolo, unde va sunt familiile, proprietăţile şi capitalurile – în România, Germania, Elveţia, Austria? De ce vă bateţi joc de acest popor, pe care sincer îl urîţi, caruia nu-i permiteţi să vorbească în propria limbă, să-şi înveţe propria istorie, să-şi construiască propriul stat? De ce vreti lichidarea Moldovei? Cine v-a permis acest lucru?

  1. Aţi furat în proporţii extrem de mari. Niciodată în istoria Moldovei nu s-au produs furturi de aşa proporţii. Miliardul pe care l-aţi jefuit din bănci, ne va condamna pe zeci de ani la sărăcie cronică. Cele 18 mlrd. de dolari pe care i-aţi spălat prin bănci – ne-au distrus încrederea investitorilor. Atacurile raider soldate cu pierderea a 100 mln. euro – ne-au condamnat la marginalizare economică. Cele 60% furate din granturile şi creditele externe – vor rămîne pe spinarea nepotilor şi strănepoţilor noştri… cînd o să vă săturaţi de hoţii, crimnalilor?! V-a părut puţin.. Acum prin scheme criminale, jefuiţi poporul prin majorarea tarifelor la gaz şi energie electrica. De ce gazul la rusi a scazut de doua ori – de la 380 la 210, iar pentru moldoveni el se scumpeste?
  2. Aţi produs omoruri şi alte fărădelegi. Prima dată în istoria RM, a fost ucis un deputat care critica bandiţii de la guvernare. Pentru prima dată în istoria ţării politicienii au participat la un omor colectiv în Pădurea Domnească! Vă daţi seama unde aţi ajuns? Prima dată a fost arestat un deputat, membru de onoare al APCE – G. Petrenco. Pentru prima dată toţi liderii opoziţiei au dosare penale. Or voi, cei care aţi furat miliardul, STAŢI BINE MERSI LA libertate…

 

E timpul să plecaţi…..în caz contrar, veţi fi luaţi în furci. Acum oamenii încă cer demisii şi dosare penale şi ani grei de puşcărie, dar mîine vor cere şi vor proceda ca Ştefan cel Mare, care „trăgea în ţeapă boierii” …

 

Însă, ce faceţi voi în schimb???

 

Propuneţi Pacte în care recunoaşteţi că:

 

Politicile incoerente şi lipsa unei viziuni de dezvoltare a ţării, eficienţa redusă a instituţiilor publice şi subordonarea politică a acestora sunt factorii principali care au determinat un nivel înalt al corupţiei, opacitatea actului de guvernare, neîncrederea cetăţenilor în politicieni şi stat, precum şi un sentiment persistent de derută şi pesimism în societate”

Şi vedeţi soluţia în:

„ … elaborarea unei agende de acţiuni care să cuprindă angajamente şi responsabilităţi reciproce ale părţilor participante la dialog. Doar împreună, lucrînd umăr la umăr, putem găsi soluţiile bune”

Voi ce, cu totul aţi …., aţi cazut de pe lună?

Adică voi sunteţi la guvernare, jefuiţi ţara, furaţi mialiarde şi .. chemaţi cetăţenii la dialog public şi încă să-şi asume o parte din responsabilitate … Dar unde aţi fost pînă acum cînd furaţi miliardele??

Asta se numeşte deja culmea obrăzniciei.

Ce fel de dialog, ce fel de responsabilitate reciprocă??

Aţi dezamăgit întreg poporul, aţi dat de gol şi partenerii dvs. externi care v-au tutelat şi v-au acordat sprijin politic şi economic fără precedent pentru istoria modernă a Republicii Moldova.

Studii şi monitorizări din partea organizaţiilor internaţionale confirmă eşecul, dacă nu şi prăbuşirea instituţiilor democratice.

În premieră din anul 1991, Moldova a fost numită ţara cu cel mai corupt sistem judiciar (potrivit raportului Forumului Economic Mondial 2014-2015). Aceste date sînt parţial confirmate şi de „Freedom House”. Justiţia conform FH  a degradat de la 4,50 puncte, în anul 2013, pînă la 4,75 puncte, în anul 2015.

Un dezastru total se înregistrează la capitolul libertatea presei. Potrivit rezultatelor studiului desfăşurat de organizaţia „Reporteri fără frontiere” care anual prezintă „Indicele mondial al libertăţii presei”, în anii 2013-2014 Moldova deţinea poziţia a 56-a în clasament. Apropo, Mongolia locul 54, Namibia – locul 17.

Potrivit datelor Freedom House, mass-media în Moldova nu este liberă (5.25 puncte), majoritatea posturilor TV aparţin oligarhilor!

Situaţia privind corupţia este şi ea gravă. Indicele de percepere a corupţiei a degradat (acesta este prezentat anual de organizaţia Transparency International). Dacă în anul 2013 Moldova se situa pe locul 102 acumulînd 35 puncte, în 2014 era déjà pe locul 103 în lume. Apropo, Mongolia ne depăşeşte şi aici – ea se situează pe locul 70.

Este departe de a fi idilică şi situaţia cu democraţia. Potrivit datelor Organizaţiei „Freedom House”, care mereu a ţinut tonul alianţei de guvernare, „rezultatul democratic” general al ţării noastre, în anul 2013, cel de 4,82, atestă un regim semiautoritar în ţară. Indicele final din 2015 indică asupra faptului că Moldova se află la un pas de dictatură, care începe cu indicele de 5 puncte.

Degradarea are loc şi la categoria competitivitate economică. (The Global Competitiveness Index 2015-2016, WEF) de la locul 82 (anul 2014) pînă la locul 84 (2015).

Media Moldovei de 4 puncte este cea mai modestă printre ţările CSI! (după Kîrgîzstan).  Stăm cel mai prost cu inovaţiile (locul 130) şi nivelul de complexitate a mediului de afaceri (business sofistication) (locul 127).

Dragi concetăţeni,

A trecut mai bine de un an de la semnarea Acordului de Asociere cu UE. Care sunt rezultatele? Stoparea exporturilor, ruinarea agriculturii moldoveneşti, probleme grave pentru muncitorii migranţi şi aşa mai departe.

A trecut un an de la descoperirea furtului miliardului din sistemul bancar. Un an. Domnule procuror general, şefii de la CNA, SIS, ne puteţi spune după un an de zile, unde este miliardul furat? Cine sunt vinovaţii? Cine trebuie să răspundă? De ce guvernatorul Drăguţanu nu este reţinut?

De ce nu sunt anchetaţi prim-miniştrii din perioada furtului miliardului? De ce nu sunt numiţi public demnitarii de rang înalt care au beneficiat de creditele neperformante la BEM?

Vrem azi răspunsul. Vrem azi să auzim nume concrete. Nu peste o lună, nu peste o săptămînă. Azi!

Sau daţi-vă demisia toţi şefii de la Procuratură, CNA şi SIS, dacă într-un an de zile nu aţi dat de hoţii miliardului. Грош вам цена, dacă nu puteţi găsi cine a săvîrşit sub ochii voştri cel mai mare furt din istoria ţării.

Dacă organele de forţă nu pot identifica şi nu pot pedepsi făptaşii care au furat miliardul, atunci astăzi, aici, acum, cerem demisia conducerii Procuraturii, SIS şi CNA. Sau vă faceţi datoria, sau la revedere!

Domnule preşedinte Timofti.

Inţelegi că pe dumitale nu te respectă nici liderii din Alianţă, nici alegătorii de pe dreapta? Astăzi majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova vor şi cer demisia dumitale din funcţia de şef al statului.

Propunerea noastră este următoarea. Domnule Timofti, ca să nu plecaţi în istorie cu porecla de raţă mută şi fără de voinţă, la ispăşirea mandatului, mai bine demonstraţi caracter acum, în aceste zile şi daţi-vă demisia de onoare.

Numai aşa o să vă distanţaţi de furtul miliardului care s-a produs sub mandatul dumneavoastră. Numai aşa veţi oferi cel puţin un exemplu de demnitate în cei cîţiva ani sterili cît aţi fost preşedinte.

Oricum veţi pleca în curînd. Încercaţi să plecaţi cu capul sus, voiniceşte, din proprie iniţiativă, nu ca un pensionar politic. Toată ţara urmăreşte să vadă ce caracter aveţi şi dacă în general aveţi caracter.

I-am spus domnului Valeriu Streleţ, că nu va împlini nici jumătate de an de mandat în fotoliul de prim-ministru. I-am spus că pînă la Crăciun va fi sacrificat. Dar se pare că se poate întîmpla mai repede. Nu ştiu ce va alege, să fie demis, ca ţap ispăşitor sau să-şi dea demisia de onoare. Vom vedea. Dumnealui, în general, are parte numai de ghinion în ultima vreme.

Domnule Streleţ, nici pe dumneavoastră cetăţenii nu vă doresc în fruntea ţării. Sunteţi al patrulea prim-ministru propus de PLDM, din 2009 încoace. Şi n-aţi demonstrat că puteţi fi cu ceva mai bun decît ceilaţi, deşi era atît de uşor să fiţi mai bun decît ei.

Domnule Candu, lăsaţi chicoteala şi comentariile de doi bani. Nu o mai faceţi atîta aici pe viteazul şi glumeţul. Ieşiţi pînă afară, plimbaţi-vă pe la corturi sau prin Piaţa Centrală, dacă sunteţi aşa curajos. Acolo repede o să vă arăte oamenii care e valoarea dvs. ca politician şi demnitar.

Astăzi, practic niciun politician de la guvernare nu poate ieşi în faţa propriilor cetăţeni, fără a fi păzit de bodygarzi. Între putere şi popor s-a format o prăpastie adîncă. Raitingul tuturor partidelor de la guvernare nu depăşeşte, la un loc, 10-12%. Astăzi, valoarea voastră pe scena politică este zero. Aţi căzut mai ceva ca agrarienii în 1998.

Şi voi mai aveţi glas? Mai aveţi tupeu să chemaţi lumea la dialog? Nimeni nu vrea să vorbească cu nişte pigmei politici, care la următoarele alegeri nu vor trece pragul electoral.

Asta este ironia sorţii. Voi, în mai 2013 aţi ridicat pragul electoral de la 4% la 6%, cu gândul că socialiştii nu vor trece în 2014.

Noi am luat peste 20%. Iar acum voi sunteţi cei care nu veţi trece de pragul de 6%. Iată de ce vă este frică de alegerile parlamentare anticipate. Iată de ce vă tremură pantalonii şi nu vreţi alegerea preşedintelui ţării prin vot direct. V-aţi agăţat ca scaiul de putere pentru că ştiţi că asta e pentru ultima dată.

După următoarele alegeri sau mai devreme vă aşteaptă plecarea din Parlament, iar pe unii dintre voi îi aşteaptă puşcăria.

 Vrem demisii. Azi, aici, acum.

Noi vom clătina cu putere guvernarea, pînă nu dăm jos toate crengile putrede şi uscate. Poate dăm jos şi nişte copaci care sug seva din averea statului.

Atîta am avut de răbdat. Poporul nu mai poate răbda, opoziţia nu mai acceptă amînare.

Jos Alianţa coruptă! Jos hoţii de la guvernare! Alegeri anticipate!

Viaţa voastră politică va fi scurtă, dar detenţia va fi lungă.

Poporul Republicii Moldova merită o viaţă mai bună. Dar mai întîi, poporul vrea să-i vadă la puşcărie pe unii dintre voi. V-aţi bătut joc de ţară şi putere şi trebuie să răspundeţi pentru asta. Şi veţi răspunde, mai repede decît îşi închipuie unii dintre voi.

 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă