PSRM

01 mai 2015

La Marşurile Echităţii Sociale ale PSRM au participat peste 27 mii de cetăţeni

Astăzi, 1 mai, cu prilejul Zilei Solidarităţii Oamenilor Muncii, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a organizat marşuri ale echităţii sociale la Chişinău şi Comrat.

În capitala Moldovei, coloana de manifestanţi a pornit din Piaţa Marii Adunări Naţionale spre Parcul Eroilor Afganezi, din sectorul Rîşcani al capitalei. La marş au participat peste 20 mii de oameni. Participanţii au scandat: „Toată puterea – poporului!”, „Pace! Muncă! Mai!”, „Vrem pensii şi salarii decente!”, „Nu – sărăciei!”, „Întoarceţi miliardele!”, „Guvernarea – la răspundere!”, „Cerem echitate socială!”.

Marşul de la Chişinău a finalizat cu un miting în Parcul Eroilor Afganezi. Participanţii la eveniment au fost salutaţi şi felicitaţi cu ocazia sărbătorii de 1 Mai de către preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon. El a amintit celor adunaţi că, din cauza acţiunilor guvernării actuale, mai mulţi cetăţeni trăiesc sub pragul sărăciei, iar oligarhii, care fură miliarde de lei, îşi bat joc de popor, de pensionari, veterani, mame tinere, copii, fermieri. „Cetăţenii se pronunţă categoric împotriva actualei guvernări şi datoria noastră morală este de a-i înlătura pe oligarhi şi pe eurounionişti de la conducerea ţării şi de a salva Patria noastră – Moldova.  Promit că vom face acest lucru. Vom lupta pînă ei nu vor pleca”, a menţionat liderul PSRM.

Igor Dodon a exprimat intenţia Partidului Socialiştilor de a repurta victorie în cadrul alegerilor generale, preconizate pentru 14 iunie. După cum s-a declarat în cadrul mitingului, începînd cu ziua de astăzi, Partidul Socialiştilor intră în campania electorală pentru alegerile locale. Plus la aceasta, de pe scenă, a fost prezentată echipa candidaţilor pentru funcţia de Consilier municipal din partea PSRM. Printre candidaţii înaintaţi de socialişti, după cum s-a menţionat anterior, figurează ex-ministrul Sănătăţii al RM, Larisa Catrinici, ex-vice-ministrul, ministrul de Externe, Andrei Stratan, precum şi actualii deputaţi în Parlamentul RM din partea Partidului Socialiştilor, Ion Ceban şi Vlad Batrîncea.

În alocuţiunea sa de la miting, candidatul Partidului Socialiştilor pentru funcţia de Primar General de Chişinău, Zinaida Greceanîi, a declarat că oraşul trebuie readus la măreţia de cîndva, redîndu-i frumuseţea, curăţenia şi ordinea de odinioară, aceasta fiind o dorinţă a mai multor locuitori ai capitalei.

„Vedem cu toţii că oraşul s-a împotmolit în corupţie, organele publice sînt incompetente, în bugetul municipal sînt tot atîtea găuri, cîte gropi sînt pe drumurile oraşului, iar tot ce se face, se face din creditele de milioane, pe care chişinăuienii vor fi obligaţi să le restituie. Cît se poate să mai răbdăm acest haos birocratic şi diletant? A venit timpul să-i punem capăt. Astăzi deja trebuie nu doar să ajutăm oraşul, ci să-l salvăm”, a declarat Greceanîi.

Candidatul la funcţia de Primar General din partea PSRM a specificat că echipa Partidului Socialiştilor a pregătit un program complex de acţiuni pentru ameliorarea situaţiei din municipiul Chişinău, un program cu care va merge la alegerile locale ce urmează să aibă loc în curînd. Printre acţiunile planificate figurează: crearea, în decurs de patru ani, a 50 mii de locuri de muncă noi; construcţia a celor puţin 2000 de apartamente sociale şi crearea condiţiilor favorabile pentru procurarea a încă 8000 de apartamente; acordarea terenurilor funciare pentru construcţia caselor pentru familiile tinere; pentru fiecare nou-născut vor fi alocate îndemnizaţii unice , suplimentare la cele de stat, în sumă de 2000 de lei din bugetul Primăriei; construcţia a 400 terenuri de joacă pentru copii şi de agrement în curţile de bloc din Chişinău; alocarea unui supliment la salariul de bază pentru profesori, educatorii din grădiniţele de copii, medici şi alţi bugetari chişinăuieni, în mărime de 20%; anularea sau compensarea datoriilor istorice ale locuitorilor capitalei şi suburbiilor în faţa întreprinderilor comunale municipale; compensarea a 60 la sută din suma facturilor lunare în sezonul de încălzire; soluţionarea problemei transportului orăşenesc, construcţia de străzi noi, asigurarea legăturii între raioane şi construcţia unui drum de ocolire, pentru a decongestiona centrul capitalei; construcţia de parcări la sol şi subterane; achiziţionarea a 200 unităţi de transport public noi; adoptarea, pînă în decembrie, curent, a planului urbanistic general etc.

„Este doar o mică parte din programul, pe care mă oblig să-l realizez împreună cu echipa noastră. Vreau să vă asigur că voi fi un primar corect şi econom, care va activa în interesul tuturor orăşenilor atît în Chişinău, cît şi în fiecare dintre cele 18 suburbii ale sale”, a indicat Greceanîi.

La rîndul său, preşedintele PSRM, Igor Dodon şi-a exprimat convingerea că un primar mai bun pentru Chişinău decît Zinaida Greceanîi nu poate exista.

Un marş al echităţii sociale a avut loc, astăzi, şi la Comrat, la acesta au luat parte aproximativ 7 mii de oameni. Evenimentul a finalizat la fel cu un miting, în cadrul căruia liderii PSRM au prezentat celor adunaţi listele candidaţilor pentru funcţiile de primari ale localităţilor din regiunea respectivă.

Foto

Video

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă