PSRM

15 februarie 2018

La inițiativa socialiștilor, în pașapoartele moldovenești ar putea să reapară patronimul

Inițiativa deputaților din fracțiunea Partidului Socialiștilor a fost aprobată pozitiv de Comisia mediu și dezvoltare regională și Comisia drepturile omului şi relaţii interetnice.

Potrivit postului de televiziune Accent TV, conform celor spuse de deputații socialiști, reîntoarcerea patronimului în documentele de identitate va contribui la evitarea încălcării drepturilor minorităților naționale, la care Consiliul Europei și ONU au atras atenția.

În afară de aceasta, inițiativa prevede că patronimul din documentele de identitate va fi indicat în mod voluntar/binevol și la inițiativa cetățeanului.

„Consiliul Europei a studiat situația privind respectarea drepturilor omului în Republica Moldova și în special, drepturile minorităților naționale. În 2015, a avut loc a patra vizită de evaluare. Iar în 2017, în Moldova, a fost reprezentantul special al ONU în legătură cu drepturile omului. Reprezentanții ambelor structuri internaționale au afirmat că în Republica Moldova, începând cu 2013, dreptul reprezentanților minorităților naționale de a-și păstra patronimicul în buletinul de identitate este încălcat „, a explicat deputatul Partidului Socialiștilor, Vladimir Țurcan.

În pofida nemulțumirii deputaților majorității parlamentare, acest proiect de lege a primit un răspuns pozitiv în două comisii parlamentare permanente. Potrivit autorilor proiectului, întoarcerea patronimului în pașaport, de asemenea va contribui la integrarea cetățenilor moldoveni care trăiesc pe malul stâng al Nistrului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă