PSRM

19 septembrie 2019

La inițiativa socialiștilor a fost lansată licitația bunurilor imobiliare municipale

Grație inițierii procedurii de achiziție a bunurilor imobiliare, bugetul municipiului Chișinău va fi suplinit cu sume mult mai mari decît în cadrul procedurilor utilizate pînă în prezent. Despre acest lucru au declarat consilierii fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chişinău, în cadrul briefingului organizat astăzi, 19 septembrie.

Președintele fracțiunii PSRM în CMC, Dinari Cojocaru a remarcat că, timp de peste 15 ani în capitală au fost delapidate un șir de terenuri și bunuri imobiliare prin diferite scheme meschine, inclusiv cu ajutorul Primăriei Chișinău și a altor structuri de stat. Însă, la inițiativa fracțiunii socialiștilor, astăzi, în municipiul Chișinău a avut loc prima licitație în cadrul căreia au fost expuse circa 18 loturi de teren cu drept de construcții sau pentru privatizare. În total, la licitație au fost vîndute 8 terenuri care au suplinit bugetul municipal cu 14 mln 790 de mii de lei.

„Nu este o procedură ideală, considerăm că mai este mult de muncă, dar totuși este un pas înainte, un beneficiu pentru municipalitate”, a afirmat Cojocaru.

Consilierul municipal, Victor Poleacov a amintit că în 2016 a fost adoptată decizia CMC cu privire la organizarea și desfășurarea licitațiilor funciare și totuși, din diverse motive se tergiversa procesul de inițiere a acestor licitații. Socialistul fiind convins că era vorba despre un blocaj intenționat.

Poleacov a menționat și despre faptul că Partidul Socialiștilor a organizat numeroase acțiuni de protest în fața Primăriei Chișinău, atunci cînd pe ordinea de zi a ședințelor consiliului municipal erau puse sute de proiecte funciare.

„De exemplu, în 2015, la ultima ședință a mandatului anterior a CMC era vorba despre 800 de întrebări funciare pe ordinea de zi, loturi de teren care erau vîndute pentru prețuri extraordinar de mici”, s-a indignat Victor Poleacov.

Cu toate acestea, el a remarcat că astăzi este o zi istorică pentru Chișinău. Loturile de teren au fost vîndute prin  licitații publice, așa cum prevede legea și cum trebuie să fie într-un stat democratic. Și începînd cu ziua de azi persoanele interesate au posibilitatea să analizeze și să se informeze asupra oricărui lot de teren din Chișinău care este supus vînzării-cumpărării.

Dinari Cojocaru a mai declarat că reprezentanții fracțiunii socialiștii din consiliul municipal nu vor vota „la pachet” pentru acele proiecte funciare prin care se urmărește înstrăinarea abuzivă a terenurilor aflate în gestiunea Primăriei Chișinău și prejudicierea gravă a bugetului municipal. Socialistul era sigur că această procedură putea fi făcută transparent, adică prin licitație și speră că datorită acestui mecanism va fi suplinit bugetul administrației publice locale.


 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă