07 mai 2017
La Capul de pod Şerpeni a avut loc ceremonia de reînhumare a rămăşiţelor soldaţilor căzuţi în luptele pentru eliberarea Moldovei
Astăzi, 7 mai, la Capul de pod Şerpeni a avut loc ceremonia de reînhumare a rămăşiţelor soldaţilor din Armata Sovietică, căzuţi în luptele pentru eliberarea Moldovei, care au fost găsite de către grupurile de căutare anul trecut şi la începutul acestui an.
La ceremonie au participat Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon, Preşedintele Partidului Socialiştilor Zinaida Grecianîi, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Moldova Farit Muhametşin, artistul emerit al Rusiei Alexandr Marshal, veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, participanții grupurilor de căutare.
La Capul de pod Șerpeni, în primăvara și vara anului 1944 s-au dus lupte grele. Luptele de pe Capul de pod Șerpeni au jucat rolul de distragere a atenţiei înainte de operațiunea Iași-Chișinău, în timpul căreia a fost complet eliberată Moldova, România a fost retrasă din război şi a fost schimbată radical situația strategică din Balcani. Operațiunea Iași-Chișinău este una dintre operațiunile cele mai de succes ale ţărilor coaliției antihitleriste din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.
Mii de soldați și ofițeri au rămas pe vecie aici, la Capul de pod Șerpeni. Clubul rusesc istorico-patriot și grupul de căutare „August“, cu sprijinul Ambasadei Rusiei, de două ori pe an: în mai – în ajunul Zilei Victoriei şi în august – la aniversarea operațiunii Iași-Chișinău, îngroapă cu onoruri militare complete rămășițele găsite ale eliberatorilor. În această duminică a avut loc deja a 13 reînhumare.