PSRM

18 iunie 2021

Cine favorizează creșterea prețurilor la produsele petroliere? PSRM cere inițierea unui dosar penal

PSRM cere deschiderea unui dosar penal în legătură cu creșterea prețurilor la produsele petroliere. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing de presă de către deputatul PSRM, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Bogdan Țîrdea.

El a menționat că în timpul președinției Maiei Sandu, prețul produselor petroliere în Moldova a crescut de 10 ori. Astăzi, combustibilul costă în medie cu 16% mai mult decât în decembrie 2020. Benzina s-a scumpit cu 5 lei: de la 16 la 21 de lei pentru un litru. Cu toate acestea, autoritatea de reglementare a pieței nu a luat nicio măsură.

Acest fapt a devenit motivul votului de neîncredere, pe care, pe 12 martie, fracțiunea PSRM din Parlament a acordat conducerii ANRE.

”Ei însă nu s-au conformat deciziei legislativului și chiar s-au bucurat de protecția președintelui Maia Sandu, care s-a întâlnit cu ei pe 24 aprilie, arătând astfel că îi consideră un organ legitim”, a spus parlamentarul.

De asemenea, deputatul a atras atenția asupra faptului că, pe 21 aprilie, președintele Maia Sandu a primit de la Consiliul Concurenței un raport privind înțelegerile de cartel pe piața produselor petroliere.

”Și ce a făcut ea? Nimic! Ce a făcut Consiliul Suprem de Securitate? La fel – nimic! Raportul nu a fost niciodată examinat de Consiliul de Securitate! Maia Sandu nu a cerut niciodată demisia directorilor ANRE!” – a subliniat Bogdan Țîrdea.

Parlamentarul a menționat că directorii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică au legături cu Maia Sandu: ei la fel sunt foști membri ai PLDM – Eugen Carpov și Stefan Creangă, sau reprezintă partidele ”partenere” PDM și PL – Octavian Calmîc și Veaceslav Untilă.

”Deci, cine ridică prețurile? Aceștia sunt oamenii dumneavoastră, Maia Grigorievna!” – a spus deputatul.

El a arătat, de asemenea, că Maia Sandu și partidul pe care l-a condus au o relație foarte strânsă nu numai cu directorii ANRE, ci și cu importatorii mari de produse petroliere.

Deputatul a menționat că fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Chiril Gaburici este președintele Consiliului de directori al companiei ”Bemol Retail” începând cu 20 noiembrie 2020.

”El este coleg de partid cu Sandu. A fost prim-ministru și șeful ei în 2015! Liuba Șova a fost numită de Maia Sandu ca membru al Curții Constituționale – ea deține acțiuni la ”Tirex Petrol”. Fostul președinte al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care a susținut-o pe Sandu la alegeri, deține benzinării ”Eurosim”, ”Get Premium Parstar”!”, a spus Bogdan Țîrdea.

Deputatul a atras atenția asupra faptului că printre sponsorii campaniei prezidențiale a Maiei Sandu din 2020 și PAS se află un șir întreg de manageri și angajați ai companiei ”Bemol”, care deține rețea de benzinării.

Printre aceștia se numără directorul operațional, directorul administrativ, directorul de vânzări, directorul financiar, precum și șefi de secții, manageri, contabil șef și chiar șofer. Contribuțiile acestor sponsori variază de la 500 de lei la 24 de mii de lei  fiecare, iar în total acestea se ridică la aproape 200 de mii de lei.

”Spuneți-mi, vă rog, acești cetățeni au dat sume atât de mari așa – pur și simplu? Sau poate au sponsorizat-o pe Sandu pentru ca ea să returneze investiția mai târziu? Concluzia este clară: Sandu și PAS sunt strâns legate cu oligarhii și corporațiile transnaționale. Pe ei îi servesc, nu poporul. Și le slujesc pentru că le plătesc!”, a subliniat Bogdan Țîrdea.

Deputatul a anunțat că va propune fracțiunii PSRM să înainteze din nou proiectul de acordare a votului de neîncredere conducerii ANRE.

Parlamentarul intenționează, de asemenea, să sesizeze Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție să stabilească dacă există o legătură între Maia Sandu și directorii ANRE, sponsorizarea corporațiilor petroliere în favoarea PAS, creșterea prețurilor la carburanți, refuzul de a convoca Consiliul Suprem de Securitate pe această temă, precum și despre întâlnirea sa secretă cu conducerea ANRE căreia Parlamentul i-a acordat vot de neîncredere.

”Toți sunt egali în fața legii, chiar și PAS, chiar și Maia Sandu, iar dacă  faptele de încălcare a legii se vor adeveri, trebuie să fie deschis dosar penal”, a conchis deputatul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă