PSRM

06 februarie 2015

Irina Vlah: „Găgăuzia este interesată de stabilirea unor contacte directe cu regiunile din Rusia”

Astăzi, la Ambasada Federaţiei Ruse în RM a avut loc întrevederea Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Moldova, Farit Muhametşin cu deputaţii în Parlamentul Republicii Moldova: Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor şi Irina Vlah, candidat independent pentru postul de başcan al Autonomiei Găgăuze.

Igor Dodon l-a informat pe Farit Muhametşin despre vizita fracţiunii PSRM la Duma de Stat a Federaţiei Ruse, din 29-30 ianuarie, curent. Liderul PSRM a subliniat că, pentru prima dată în istoria relaţiilor bilaterale, una din fracţiunile Parlamentului, în componenţă deplină a fost primită în Duma de Stat a FR la un nivel atît de înalt. Igor Dodon a menţionat că relaţiile bilaterale între deputaţii celor două legislative şi mai ales participarea comună în activitatea comitetelor parlamentare contribuie  la consolidarea relaţiilor dintre cele două state.

Importanţa relaţiilor directe dintre parlamentarii celor două state a fost menţionată şi de către ambasadorul Federaţiei Ruse.

Referindu-se la situaţia politică internă a Moldovei, liderul PSRM a reiterat poziţia partidului: socialiştii nu participă la negocierile cu partidele pro-europene şi nu vor vota pentru aprobarea Guvernului. Unica soluţie pentru criza existentă, în opinia lui Dodon, ar fi alegerile parlamentare anticipate.

Igor Dodon l-a informat pe Farit Muhametşin despre decizia partidului de a acorda sprijin candidaturii Irinei Vlah pentru postul de başcan al Autonomiei Găgăuze. Potrivit liderului PSRM, acest candidat împărtăşeşte aceleaşi principii ca şi Partidul Socialiştilor. „Am participat împreună la pregătirea referendumului pe teritoriul Găgăuziei din 2 februarie, 2014, cînd aproximativ 97% din găgăuzi s-au pronunţat pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală. În prezent, Irina Vlah, la fel ca şi noi, se pronunţă pentru dezvoltarea dinamică a Moldovei în colaborare strînsă cu Rusia puternică”.

La rîndul său, Irina Vlah l-a informat pe ambasadorul Rusiei despre programul său electoral şi despre propria viziune asupra dezvoltării Găgăuziei. Candidatul a menţionat că Găgăuzia trebuie să-şi păstreze şi să-şi consolideze statutul special de autonomie în cadrul unei Moldove integre. Totodată, candidatul la funcţia de başcan a subliniat că pledează consecvent pentru denunţarea Acordului de Asociere cu UE şi integrarea euroasiatică a Moldovei, idee pentru care a votat majoritatea absolută a locuitorilor Găgăuziei. Irina Vlah l-a asigurat pe Farit Muhametşin că după alegerea sa în calitate de başcan, vectorul euroasiatic al Găgăuziei va căpăta un caracter definitoriu, exprimîndu-şi disponibilitatea să contribuie la extinderea la maximum a relaţiilor directe cu regiunile Federaţiei Ruse.

Ambasadorul Rusiei a evidenţiat caracterul secular atemporal al legăturilor de rudenie spirituală între popoarele Rusiei şi Găgăuziei, menţionînd importanţa consolidării de mai departe a colaborării multiaspectuale interregionale între Autonomie şi subiectele Federaţiei Ruse.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă