PSRM

23 iulie 2018

Ion Ceban a prezentat poziția PSRM față de Stadionul Republican

Liderul fracțiunii Partidului Socialiștilor din RM din Consiliul Municipal Chișinău, Ion Ceban a prezentat în cadrul conferinței de presă susținută în ziua de 23 iulie, poziția față de situația scandaloasă a Stadionului Republican, terenul căruia la sfîrșitul săptămînii trecute, parlamentul a reușit să-l transmită pentru construirea ambasadei SUA pe teritoriul a 5,1815 hectari.

Liderul fracțiunii a enunțat măsurile propuse de PSRM pentru soluționarea acestei situații scandaloase.

În primul rînd, CMC trebuie să emită o decizie prin care să se adreseze guvernului în vederea transmiterii terenului în proprietatea municipalității cu indicare pentru că în caz de refuz, CMC își rezervă dreptul de a iniția procedura de expropriere a oricărei posesii și proprietăți private viitoare asupra terenului.

În al doilea rînd, să se adreseze la Curtea Constituțională cu sesizare împotriva hotărîrii Parlamentului referitoare la trecerea terenului în posesia ambasadei SUA.

În al treilea rînd, de a interzice primarului eliberarea actelor permisive pentru viitoarele construcții fără acceptul prealabil al CMC cu privire la încadrarea urbanistică.

În al patrulea rînd, să se decidă desfășurarea unor consultări publice cu privire la posibilitatea construirii ambasadei în acea zonă. Decizia finală privind desemnarea obiectului, trebuie luată împreună cu cetățenii, a remarcat Ion Ceban.

În al cincilea rînd, să se constituie o comisie de negociere, ce va avea drept scop inițierea unui dialog cu Guvernul și Ambasada SUA pentru identificarea unui alt lot de teren.

În al șaselea rînd, să se înainteze o solicitare, către Ambasada SUA, Congresul și Președintele SUA, privind inadmisibilitatea construirii sediului ambasadei pe terenul litigios, în condițiile lipsei unui consens larg la nivel central, neconsultării cu administrația publică locală din Chișinău, dar și cu chișinăuienii, avînd în vedere existența unei nemulțumiri generale a populației Chișinăului asupra proiectului.

Ion Ceban a reamintit despre situația cafenelei ”Guguță”, în locul căreia se planifică construirea unui bloc cu multe etaje în parcul central, cît și despre proiectul propus de către PSRM pentru soluționarea acestei probleme.

În special, socialiștii au propus trecerea a tuturor terenurilor proprietate publică a Chișinăului, din domeniul privat să fie trecute în domeniul public. Astfel, alienarea ilegală a terenurilor ar putea fi prevenită. Însă, acest proiect nu a fost susținut de către CMC și a fost criticat dur de către ex-candidatul pentru funcția de primar general, Andrei Năstase.

Consilierul – socialist a declarat că la ședința de mîine a CMC, fracțiunea va propune din nou includerea pe ordinea de zi a inițiativei ce ține de terenurile municipalității. El a remarcat că fracțiunea a mai pregătit și alte inițiative cu caracter social, care vor fi discutate mîine la ședința consiliului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă