PSRM

03 mai 2018

Ion Ceban a vorbit despre soluțiile pentru problema ambuteiajelor din capitală

Candidatul Partidului Socialiștilor din RM, la funcția de primar general al Chișinăului, Ion Ceban, a vorbit în cadrul conferinței de presă, susținută în ziua de 3 Mai, despre soluțiile pentru problema ambuteiajelor din capitală, propusă de echipa sa.

Cu regret, Ion Ceban a remarcat că, pînă acum nimeni nu a venit cu o abordare complexă a respectivei probleme și cu soluții de rigoare, de fiecare dată s-a mers doar cu scuza, precum că străzile Chișinăului nu au fost prevăzute pentru un număr atît de mare de unități de transport și nimic nu se poate de făcut.

Totuși, Ion Ceban este de altă părere. Echipa sa vine cu cîteva soluții. O primă măsură în acest domeniu  ține de înlocuirea benzilor de circulație fixe cu benzi mobile, cum e în alte țări.

”Spre exemplu, str. Aleco Russo la pădure are șase benzi – cîte trei în fiecare direcție. Ele nu trebuie să fie fixe. Dacă se instalează semafoare suplimentare pe această porțiune de drum, dimineața de la Ciocana spre Centru vor duce patru sau cinci benzi și în sens invers – una sau două, iar seara deja din Centru spre Ciocana vor fi patru sau cinci benzi”.

O altă soluție, pentru combaterea problemei ambuteiajelor ține de reglarea semafoarelor în funcție de cît de încărcate sunt drumurilor în anumite părți ale zilei. E un sistem ce se aplică cu succes în alte țări ale lumii.

O altă idee propusă ține de elaborarea unui grafic flexibil pentru școli, instituțiile de stat și cele private. Astfel, unii vor începe studiile sau lucrul la 8, alții – la 9, alții – la 10. Respectiv, seara sau după masă se vor schimba orele de finalizare a studiilor sau a lucrului. În rezultat, nu se vor crea ambuteiaje pentru că nu toți vor circula la aceeași oră.

”Ca o soluție, avem în vedere și introducerea regulii aplicate în unele țări ca în anumite zile, pe anumite străzi și în anumite zone să circule automobilele care au la final pe numărul de înmatriculare numere pare, în alte zile – cele cu numere impare. E o măsură eficientă de luptă cu ambuteiajele și această concluzie o putem face în baza exemplului altor țări”, a delcarat candidatul PSRM.

Ion Ceban a propus un și de soluții pentru problema ambuteiajelor din capitală, precum: elaborarea unei aplicații speciale care va permite șoferilor să afle despre zonele și străzile aglomerate și să le evite, eliminarea parcărilor de pe partea carosabilă a principalelor artere rutiere din oraș, majorarea numărului unităților de transport public, scoaterea gării auto centrale la marginea Chișinăului, construcția unei treceri auto etajate în zona Combinatului de tutun, optimizarea transportului de microbuse pentru pasageri în zona orașului, construcția unui drum direct între sectoarele Buiucani și Telecentru, amenajarea pistelor pentru bicicliști.

Ion Ceban este sigur că, aceste soluții complexe vor permite soluționarea problemei ambuteiajelor din capitală.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă