PSRM

23 aprilie 2018

Ion Ceban a vorbit despre concepția ”Orașul smart”

Candidatul Partidului Socialiștilor din RM, la funcția de primar general al Chișinăului, Ion Ceban, a vorbit în cadrul conferinței de presă susținută, în ziua de 23 Aprilie, despre concepția transformării Chișinăului într-un ”oraș smart”.

Ion Ceban a  remarcat că, un ”oraș smart”, este un oraș care folosește tehnologia modernă pentru a fluidiza traficul, a îmbunătăți transportul public, a reduce poluarea și consumul de energie, relația cetățenilor cu autoritatea,  îmbunătățirea condițiilor de trai și a sistemului de sănătate și educație.

De asemenea, candidatul a menționat că, la elaborarea viziunii privind transformarea Chișinăului într-un oraș smart, echipa sa, a luat în calcul atît experiența liderului mondial în acest domeniu – Viena, cît și experiența unor orașe mai mici din țări comparabile ca și condiții cu Chișinăul.

Echipa candidatului își propune să emită certificate de urbanism în format electronic. Astfel, persoanele juridice vor economisi timp, dar, totodată, va fi aplicată o lovitură dură birocrației și corupției, care sufocă de decenii Primăria capitalei. Mai mult de atît, cetățenii vor putea achita anumite impozite online. Pe site-ul primăriei va apărea o nouă secțiune, care se va numi „Plăți online”.

”De asemenea, experții noștri consideră oportună elaborarea unei aplicații speciale prin intermediul căreia cetățenii își vor putea transmite sesizările direct către Primărie. Avem chiar și o denumire convențională pentru această aplicație, ”Chișinăul meu”. Apropo, va fi o aplicație gratuită ce va putea fi descărcata de pe dispozitivele de tip smartphone care folosesc sistemele de operare Android sau iOS”, a emis Ion Ceban.

Va fi elaborată o altă aplicație care va monitoriza locurile de parcare disponibile. Pentru a evita cozile și risipa de nervi din instituțiile medicale care sunt în prezent, vor fi prevăzute programările online la medic.

Se intenționează elaborarea aplicației de tip City Report,  care să permită cetățenilor cu spirit civic să transmită diverse sesizări despre incidente către instituțiile și operatorii serviciilor publice (apă și canalizare, termoficare, iluminare, spații verzi etc.).

Spre final, Ion Ceban, a menționat că, inovațiile nu vor substitui metodele tradiționale aplicate de chișinăuieni în interacțiunea lor cu Primăria sau cu întreprinderile municipale. Aceste inovații vor fi suplimentare și la ele vor putea apela doar doritorii. ”Sunt sigur că într-un viitor nu chiar îndepărtat tehnologiile vor deveni parte integrantă și indispensabilă a administrării capitalei și vor face viața cetățenilor mult mai simplă, mult mai ușoară”, a remarcat candidatul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă