PSRM

13 aprilie 2018

Ion Ceban a vorbit despre ce este predispusă să facă echipa sa pentru a îmbunătăți viața locuitorilor municipiului Chișinău

Candidatul PSRM la funcția de primar general al Chișinăului, Ion Ceban, a vorbit, în cadrul conferinței de presă, susținută, în data de 13 aprilie, despre schimbările pe care și le propune, împreună cu echipa sa, pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor municipiului.

Ion Ceban, a remarcat, în cadrul conceptului prezentat, un loc aparte în revine compartimentului pe care  l-au numit convenţional „Copilărie fericită”, pentru că investiţia în copii este o prioritate pentru echipa PSRM.

Acest compartiment presupune construcţia de terenuri pentru copii și de complexuri sportive. La concret, urmează să fie date în exploatare cel puțin 150 de terenuri de joacă și 150 de complexuri sportive în curți.

O atenţie deosebită, candidatul, va acordata protecției copiilor rămaşi fără îngrijirea părinților. Aceasta presupune, suport complet pentru copiii plasați în centre de cazare socială.

”Poziţia noastră principială este că nici un copil nu trebuie să vagabondeze pe străzile capitalei și nici un copil nu va rămâne fără sprijinul autorităților orașului”, a remarcat, Ion Ceban.

Oferta electorală presupune, reparaţia parțială sau totală a aproximativ 80 de grădinițe,  toţi copiii trebuie să beneficieze de condiţii cît mai bune în grădiniţe acestea trebuiesc reparate și amenajate, copiii din familii numeroase, trebuie să frecventeze instituțiile preșcolare gratis.

”De asemenea, ne propunem şi îmbunătăţirea condiţiilor pentru lucrătorii din grădinițe. Astfel, inițiativa Partidului Socialiștilor privind alocațiile de 50% pentru personalul grădinițelor (bucătari, educatori, personal medical etc.) va fi păstrată, cel puțin pînă în momentul în care Parlamentul și Guvernul vor schimba în mod substanțial legislația pentru aceste categorii de angajați ai statului”, a  subliniat, candidatul PSRM.

Echipa candidatului, își propune reparația curentă și capitală a aproximativ 90 de școli, de asemenea, vor acţiona pentru a asigura un nou nivel de interacțiune dintre părinți, elevi și profesori. Va fi elaborat programul municipal „Cartea electronică a elevului”.

Potrivit viziunii candidatului PSRM la funcția de primar general al capitalei, copiii talentați vor primi asistență municipală specială (premii pentru elevi și burse pentru studenți) în cadrul programului „Tineretul este viitorul nostru”. De asemenea, prin intermediul acordurilor cu partenerii locali și străini, școlilor le vor fi livrate laboratoare moderne și echipamente sportive.

Un alt puct important din oferta electorală, este susținerea tinerilor familii. La inițiativa Partidului Socialiștilor, la nașterea celui de-al treilea copil se alocă deja cîte 2000 de lei. În 2018 – începutul anului 2019, vom implementa un program pentru alocarea a cîte 2000 de lei pentru nașterea copilului în familii social-vulnerabile, începînd cu primul.

Pentru soluţionarea acestei probleme, Ion Ceban, împreună cu echipa sa, vor veni concomitent cu două programe – „Locuințe accesibile” și „Casa mea”.

Programul propus de Ion Ceban, prevede susținerea persoanelor cu dizabilități. De aceea, vor fi instalate  ascensoare speciale în clădiri administrative, policlinici municipale și spitale. Vor fi instalate 20 de ascensoare, inclusiv în clădirea Primăriei, precum și aproximativ 50 de rampe. Programul pe termen mediu pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități, va fi făcut public pînă în noiembrie 2018.

Împreună cu echipa sa, candidatul, propune majorarea cu 20% a numărului persoanelor care beneficiază de compensații la căldură în perioada rece a anului, de compensaţii pentru achitarea diferenței la tariful pentru strîngerea gunoiului, de compensaţii pentru achitarea diferenței dintre datele contoarelor de apă. În total, aproximativ 50 mii de oameni vor primi acest ajutor.

Un alt obiectiv care a fost stabilit, este majorarea  numărului de persoane din familii social-vulnerabile, care vor beneficia de serviciile cantinelor sociale, a ajutorului social, predestinat pentru populația social-vulnerabilă, pensionari, familii mari, persoane cu dizabilități. Aproximativ 100 mii de oameni vor primi ajutor material unic.

De asemenea, anual va fi oferit sprijin pentru aproximativ 30 de mii de persoane aflate în situație financiară precară (lipsă de venit, boală gravă etc.) din rezerva bugetului municipal.

Un compartiment aparte, din programul propus,  prevede reparația curentă și capitală a 15 instituții medicale municipale. În policlinicile și spitalele municipale, vor fi introduse tablouri electronice cu rîndul la medicul de serviciu.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă