PSRM

09 august 2023

(INTERVIU) Pavel Voicu: Vom folosi scrutinul din toamnă ca pe o oportunitate pentru a deschide perspective de dezvoltare reale capitalei de nord

Interviu acordat site-ului www.oficial.md de către Pavel Voicu, ex-ministru al Apărării, ex-ministru al Afacerilor Interne, membru al Consiliului Republican al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

O: Dle Voicu, sunteţi văzut destul de des la Bălţi, iar recent Igor Dodon, secretar executiv al PSRM, a declarat că nu este exclus că Dvs. veţi fi candidatul formaţiunii la funcţia de primar al capitalei de nord a ţării…

P.V.: Ca şi oricare alt partid viu, dacă putem să ne exprimăm astfel, noi avem un amplu proces de discuţii şi consultări pe interior, inclusiv în contextul funcţiei de Primar general al municipiului Bălţi. Dar nu ar fi corect să anticipăm deciziile care se adoptă pe linie de partid şi să venim cu careva declaraţii la temă. Dacă colegii vor decide că eu sunt candidatul potrivit pentru Primăria Bălţi, aceasta va însemna pentru mine o mare onoare, dar şi o mare responsabilitate. Însă, repet: nu e corect să venim cu careva declaraţii certe la această etapă.

O: Dar, organizaţia teritorială Bălţi a PSRM se pare că acum e mai slăbită decât oricând. Nu v-aţi teme să mergeţi într-o eventuală luptă pentru Primărie cu astfel de echipă?

P.V.: Aprecierile Dvs. nu reflectă realitatea – lucrurile stau exact invers. Acum, organizaţia teritorială Bălţi este una foarte puternică, dacă nu chiar cea mai puternică de când există partidul. OT Bălţi a trecut printr-un amplu proces de reorganizare – inclusiv ni s-au alăturat mai mulţi tineri activi, cunoscuţi nu doar în nordul ţării şi dornici să schimbe lucrurile în bine. Voi aminti şi cu această ocazie că OT Bălţi a PSRM are un nou lider – unul dintre cei mai promiţători tineri politicieni ai momentului, Maxim Moroşan, care e şi un cunoscut activist civic şi care a făcut multe lucruri bune pentru bălţeni.

Dacă faceţi aluzie la unele plecări din OT Bălţi a PSRM, într-un fel poate că e bine că s-au produs. Eu nu mă expun asupra „argumentelor” cu care foştii colegi se spune că au fost „convinşi” să plece, dar mă refer direct la oportunităţile ce au apărut în consecinţă. Iar aceste oportunităţi ţin de reorganizarea care a avut loc şi de cooptarea tinerilor, lucruri despre care am vorbit mai devreme. Nu vreau să critic pe nimeni şi nici nu am scopul să-i supăr pe foştii colegi, dar ei oarecum se plafonaseră, îşi epuizaseră potenţialul, iar o dovadă în acest sens este inclusiv rezultatul relativ modest din precedentele alegeri ale primarului capitalei. Având o echipă mult mai puternică decât a celorlalte partide, foştii noştri colegi ar fi trebuit să învingă lejer în bătălia pentru funcţia de primar de Bălţi. Dar nu a fost să fie. De aceea, eu cred că nu e rău fără bine, iar acel sânge nou care a venit acum în partid cu siguranţă va genera şi rezultate pe potrivă.

O: Aţi pomenit de Maxim Moroşan. În ce relaţii sunteţi?

P.V.: Avem o colaborare bună şi în tot ceea ce facem pornim de la ideea că suntem membrii aceleiași echipe, avem aceleaşi scopuri şi trebuie să muncim împreună pentru a le realiza. Dl. Moroşan are un enorm potenţial, care, consider, va fi pus în valoare, ceea ce se va răsfrânge pozitiv asupra rezultatelor formaţiunii. Mai mult ca atât, discutând cu oamenii din Bălţi nu o dată m-am convins că Dl. Moroşan are un înalt grad de notorietate, este destul de popular şi apreciat pentru activismul de care dă dovadă, ajutând oamenilor din capitala de nord. Eu sincer mă bucur că Dlui nu doar că ni s-a alăturat, dar şi a acceptat povara grea pe care o presupune funcţia de preşedinte al unei organizaţii teritoriale atât de importante cum e cea din Bălţi.

O: De ce dar, dacă aşa stau lucrurile, nu Dl. Moroşan e candidat la Primăria Bălţi?

P.V.: Cu tot respectul, dar daţi-mi voie să vă amintesc că PSRM încă nu are un candidat la Primăria capitalei de nord. Că va fi Pavel Voicu, că va fi Maxim Moroşan, că va fi altcineva – la timpul potrivit, partidul va decide, iar decizia va fi comunicată public. Dar, ceea ce vă pot spune cu certitudine la moment este că, indiferent cine va fi candidatul, echipa din Bălţi, îl va susţine necondiţionat şi va munci pentru un rezultat final frumos. Aşa e şi firesc să fie într-un partid funcţional, bine organizat şi cu o veritabilă democraţie internă.

O: Deseori, partidele, în alegeri, apelează şi la diverse parteneriate pentru a-şi atinge mai uşor scopurile, chiar dacă nu tot timpul le declară public. Pe ce partener va miza PSRM în campania pentru Primăria Bălţi? 

P.V.: Unicul partener pe care-l putem avea şi pe care vom miza sunt oamenii, locuitorii municipiului Bălţi. Credeţi-mă, un parteneriat mai puternic decât acesta nu poate exista! Îi vom lăsa pe alţii să se înţeleagă între ei, deschis sau pe ascuns, iar noi vom face front comun cu bălţenii, deoarece alternativă nu există. Care e alternativa? Să conducă capitala de nord din nou diferiţi aventurieri, transfugi, exponenţi ai unor grupări dubioase etc.?! În mare parte, cam acesta e contingentul, spectrul de alegere, care, din câte îmi dau seama, va fi propus bălţenilor. E o ofensă pentru aceşti oameni minunaţi, care locuiesc la Bălţi, să fie trataţi astfel. Ei merită să fie conduşi de lideri cu verticalitate, cu principii de viaţă clare, integri, iar noi, cei din echipa socialistă anume asta le vom oferi. Sunt sigur că oamenii din Bălţi au capacitatea de a alege grâul de neghină şi împreună vom folosi scrutinul din toamnă ca pe o oportunitate pentru a deschide perspective de dezvoltare reale capitalei de nord.

O: În acest caz, nu pot să nu vă întreb cine credeţi că vor fi oponenţii de bază ai PSRM în campania pentru Primăria Bălţi?

P.V.: Toţi acei care şi-au bătut joc până acum de bălţeni şi care vor să folosească alegerile din toamnă pentru a-şi satisface interesele personale, care nu au nimic în comun cu cele ale locuitorilor capitalei de nord. Mesajul nostru pentru ei e scurt, clar şi cuprinzător: Nu încercaţi! Nu va merge! Noi nu vă vom permite să vă bateţi joc de municipiul Bălţi şi de minunaţii săi locuitori!

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă