PSRM

09 martie 2022

Inițiativa PSRM cu privire la optimizarea poverii fiscale, ignorată de deputații PAS

Deputații din majoritatea parlamentară au respins propunerea de a include, miercuri, pe ordinea de zi a comisiei economie, buget și finanțe a proiectului PSRM cu privire la optimizarea poverii fiscale la impozitul pe venit anul 2021 pentru persoanele juridice și fizice

Parlamentarii din fracțiunea PAS nu au votat pentru examinarea acestei inițiative, motivând lipsa avizului din partea Guvernului.

Socialistul Petru Burduja a declarat că inițiativa care prevede prelungirea termenelor de declarare și achitare a impozitului pe venit anul 2021 a fost elaborată ca urmare a consecințelor crizei energetice și pandemice. Potrivit deputatului, acest proiect are scopul de a crea condiții favorabile pentru susținerea businessului și păstrării locurilor de muncă, evitării presiunilor financiare și fiscale ale statului.

Inițiativa PSRM prevede ca declararea impozitului pe venit de către agenții economici, întreprinzătorii individuali sau gospodăriile țărănești de fermieri care nu au mai mult de 3 salariați pe an și persoanele fizice să se efectueze până la 31 mai, iar achitarea impozitului – până la 31 decembrie.

Totodată, termenul de examinare a cazurilor de încălcare a legislației fiscale și vamale sau de examinare a contestațiilor fiscale și vamale care a survenit în perioada stării de urgență, declarate la 20 ianuarie 2022, se prelungește până la 30 iunie 2022.

Deputații PSRM mai propun ca și termenul de depunere a dezacordului la actul de control fiscal întocmit în perioada stării de urgență, declarate la 20 ianuarie, se prelungește până la 30 iunie, iar termenul de depunere a contestațiilor aferent deciziilor/acțiunilor Serviciului Fiscal de Stat aduse la cunoștință în perioada stării de urgență declarate se prelungește până la 31 august.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă