PSRM

01 septembrie 2019

Informația de pe site-ul Parlamentului Republicii Moldova este acum disponibilă și pentru cetățenii vorbitori de limba rusă

Informația de pe site-ul Parlamentului Republicii Moldova este acum disponibilă  și pentru cetățenii vorbitori de limba rusă – după lansarea versiunii ruse a site-ului. Proiectul face parte dintr-o politică cuprinzătoare promovată de conducerea Parlamentului pentru asigurarea egalității oportunităților pentru toți locuitorii țării.

Potrivit spicherului Parlamentului Zinaida Greceanîi, accesul limitat la informații susține inegalitatea existentă, creînd obstacole în calea implementării efective a drepturilor omului în diferite domenii ale vieții.

Traducerea site-ului în limba rusă a însemnat costuri nule pentru bugetul de stat. În același timp, impactul asupra nivelului de informații și acces la informații a crescut odată cu lansarea versiunii ruse a site-ului, avînd în vedere că, potrivit recensămîntului din 2014, aproximativ 400 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au declarat că vorbesc de obicei în limba rusă.

Reamintim că, în 2016, Raportorul Special al ONU pentru problemele minorităților, Rita Izsák-Ndiaye, a solicitat autorităților moldovenești să ofere versiuni în limbile vorbite de minorități pentru website-urile oficiale. În același timp, printr-o decizie din 2018 a Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, lipsa versiunii ruse a website-ului Parlamentului a fost calificată drept discriminare pe bază de limbaj. Consiliul a recomandat asigurarea accesului la informații pe site-ul oficial pentru cetățenii vorbitori de limbă rusă.

Versiunea în limba rusă a site-ului este lansată de Parlamentul Republicii Moldova în conformitate cu normele Legislației privind drepturile reprezentanților minorităților naționale, care stipulează că instituțiile de stat trebuie să asigure acces egal pentru toți cetățenii la informațiile oficiale de interes public și în limba rusă.

 

 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă