PSRM

12 august 2021

Industria agroalimentară și producătorii locali, ignorate de noua guvernare

PAS aplică o nouă lovitură producătorilor locali. Deputații din majoritatea parlamentară au respins includerea pe ordinea de zi a Comisiei juridice, numiri și imunități a unui proiect de lege menit să sprijine producătorii locali.

Inițiativa vine din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și prevede ca reducerile comerciale aplicate pentru produsele și mărfurile autohtone de către magazine să fie plafonate. Procentul maxim de discount pe care îl vor putea solicita distribuitorii nu va depăși 10 la sută.

”Această inițiativă vine în susținerea producătorilor agricoli locali. Avem situații când de la producătorii locali, de exemplu de lapte, carne, se solicită circa 50% discount și în felul acesta producătorii se pot pomeni în situații de faliment sau închid sectoarele de producere respective. Socotim că producătorii agricoli locali, producția agricolă locală, trebuie să se regăsească pe rafturile magazinelor”, a declarat unul din autorii proiectului, deputatul PSRM Petru Burduja.

Reprezentanții asociațiilor de producători autohtoni de lapte, carne, fructe și conserve au vorbit în repetate rânduri despre necesitatea reglementărilor privind plafonarea reducerilor comerciale aplicate de către retaileri pentru produsele locale. Potrivit producătorilor, aceste modificări vor servi drept pilon pentru stabilitatea profitului și respectiv vor contribui la dezvoltarea ramurii industriei agroalimentare autohtone și asigurarea unei piețe interne de desfacere a produselor locale.

Amintim, o lege similară a fost votată în Parlamentul din legislatura trecută la inițiativa PSRM. Documentul însă nu a fost promulgat de președintele Maia Sandu.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă