PSRM

18 octombrie 2016

Igor Dodon: Voi restabili relaţiile strategice cu Federaţia Rusă şi voi proteja ortodoxia

Igor Dodon, preşedinte al PSRM, candidat la funcţia de Preşedinte al R. Moldova a prezentat astăzi în faţa opiniei publice şi mass-mediei, ultimul capitol al Platformei sale electorale: „Relaţii de prietenie cu Rusia. Protejarea ortodoxiei”. Igor Dodon a subliniat că în cadrul acestui compartiment se urmăreşte redeschiderea pieţei ruse pentru produsele moldoveneşti, rezolvarea problemelor migranţilor, păstrarea credinţei şi a valorilor noastre tradiţionale.

Candidatul socialist a subliniat faptul că în ultimii 7 ani viaţa în Moldova a devenit insuportabilă, a fost distrus parteneriatul cu Federaţia Rusă, s-a ratat accesul la o piaţă imensă de desfacere, guvernarea subminează credinţa şi valorile creştine. Toate aceste nedreptăţi pot fi schimbate printr-un vot de neîncredere dat actualei guvernări şi susţinerea unui candidat capabil să readucă prosperitate şi liniste în casele moldovenilor.

20161018-026Igor Dodon a făcut o trecere în revistă a legăturilor istorice de secole ale Moldovei cu Rusia, de la eliberarea de sub jugul otoman, victoria împotriva fascismului pînă la susţinerea Moscovei în anii postbelici de reconstrucţie şi modernizare a republicii.

„Eu voi restabili relaţiile ample de prietenie cu Federaţia Rusă. Prima mea vizită în calitate de Preşedinte o voi efectua la Moscova. Voi iniţia elaborarea şi semnarea Acordului privind parteneriatul strategic cu Federaţia Rusă, care va prevedea colaborarea economică, socială şi politică, o abordare unică faţă de reglementarea diferendului transnistrean şi garanţii pentru migranţii muncitori moldoveni, aflaţi la muncă în Rusia. În termene restrînse, voi obţine revenirea completă a producţiei moldoveneşti pe piaţa rusă”, a declarat Dodon.

Candidatul la funcţia de preşedinte nu a trecut cu vederea nici soarta migranţilor muncitori, care potrivit lui Dodon, din cauza politicii iresponsabile a regimului de guvernămînt, au ajuns să fie categoria cea mai vulnerabilă a concetăţenilor noştri aflaţi peste hotare. Potrivit datelor oficiale ale Guvernului, peste hotarele ţării se află permanent la muncă peste 800 de mii de migranţi muncitori din Moldova, însă numărul lor real depăşeşte cifra de 1 milion, dintre care în Rusia trăiesc permanent circa 700 de mii de migranţi muncitori din Moldova sau 70 la sută din numărul total.

20161018-020“Voi semna cu Federatia Rusa un Acord bilateral privind garanţiile sociale pentru compatrioţii noştri, aflaţi la muncă în această ţară. În primul rînd, acest lucru ţine de asigurarea cu pensii. În fiecare oraş, în care numărul cetăţenilor Moldovei depăşeşte cifra de 10 mii de persoane, vor fi deschise oficii consulare ale Ambasadei Republicii Moldova. Sînt de părere că numărul secţiilor de votare deschise în străinătate trebuie să fie proporţional cu numărul de compatrioţi de-ai noştri peste hotare. Voi obţine ridicarea integrală a interdicţiilor privind aflarea pe teritoriul Rusiei pentru toţi migranţii-muncitori moldoveni, ale căror interdicţii nu sînt legate de contravenţii penale sau administrative, voi rezolva problema privind deplasarea liberă a acestora, cît şi cea care ţine de angajare şi garanţii sociale”, a dat asigurări Dodon.

Referindu-se la valorile creştine, candidatul socialist a spus că la ora actuală biserica este profanată, iar acest lucru înseamnă că se loveşte în statalitatea şi în viitorul R.Moldova. Igor Dodon a dat asigurări că dacă va ajunge Preşedinte, va restabili valorile tradiţionale şi creştine în toate casele moldovenilor.

„Voi lucra într-un strîns parteneriat cu Biserica Ortodoxă, nu voi admite presiuni din partea autorităţilor asupra Bisericii şi insultarea sentimentelor religioase ale credincioşilor. Voi insista să fie anulată Legea care favorizează minorităţile sexuale. Totodată, sînt împotriva includerii în Curriculum şcolar a disciplinei privind educaţia sexuală, trebuie să blocăm şi să anulăm răufăcătorii R.Moldova”, a conchis Igor Dodon.

Conferinţa de presă s-a desfăşurat în faţa Complexului Memorial Eternitate, un simbol al prieteniei moldo-ruse.

Amintim că Platforma electorală a candidatului PSRM la funcţia de preşedinte, Igor Dodon cuprinde 3 compartimente de bază: 1) Statalitate, Neutralitate. Identitate moldovenească; 2) Economie puternică. Dreptate socială; 3) Relaţii de prietenie cu Rusia. Protejarea Ortodoxiei. Primele  2 compartimente au fost prezentate în ultimele săptămîni.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă