PSRM

19 februarie 2015

Igor Dodon susţine că prim-ministrul Gaburici va executa ordinele oligarhilor după care va fi aruncat la gunoi

Preşedintele Partidului Socialiştilor din RM, Igor Dodon, este convins că noul prim-ministru ales al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, este o monedă de schimb în mîinile oligarhilor. O declaraţie în acest sens a fost făcută de Igor Dodon de la tribuna Parlamentului RM.

„Personal, consider, domnule candidat, că nu aveţi nici o închipuire, unde vă băgaţi capul. Sau nu ştiţi, sau o faceţi cu bună ştiinţă. Dacă o faceţi conştient, înseamnă că vreţi să furaţi împreună cu cei, care au făcut-o în ultimii ani sau doriţi ca în CV-ul dumneavoastră să fie scris că aţi fost „prim-ministru”. În ambele cazuri veţi rămîne în istorie ca un prim-ministru, demis din funcţie după cîteva luni de la desemnare”, a declarat Dodon.

Liderul PSRM a menţionat că, dacă Gaburici vrea să fure din fondurile publice, a întîrziat, pentru că „băieţii aceştia au furat practic tot ce se putea de furat”.

Domnule Gaburici, cel mai puţin mă interesează  al cui cumătru, nănaş sau fin sînteţi. Totuşi, eu sînt categoric împotriva transformării puterii de stat într-o afacere de familie după tipul „Cosa Nostra”, care duce la distrugerea principiilor de funcţionare a statului şi al guvernării. În popor se spune: „Nu are importanţă culoarea pisicii, principalul e să prindă şoareci”. Dar vreau să vă atenţionez, domnule Gaburici, că în situaţia creată dumneavoastră vă revine rolul de şoricel. Pisoii-oligarhi vă vor fugări dintr-un colţ în altul. Ieri, Drăguţanu a spus că este portar. Păi iată, în acest joc dumneavoastră veţi fi pe post de minge”, a spus liderul PSRM.

El şi-a exprimat încrederea că situaţia dată nu va dura mult – doar cîteva luni. „Veţi executa ordinele oligarhilor, care, astăzi, vă vor desemna pentru această funcţie. În cîteva luni, cînd situaţia în Republica Moldova se va agrava şi mai mult sub presiunea neachitării salariilor, pensiilor, sub presiunea celor, care vor protesta în piaţă, dumneavoastră veţi fi sacrificat. Atunci cînd situaţia va fi gravă, aceşti băieţi o să vă arunce la gunoi”, a declarat Dodon.

Preşedintele Partidului Socialiştilor nu a comentata programul Guvernului, dar a declarat că acesta este un copyright, pe care Leancă, din neştiinţă, l-a pregătit pentru Gaburici.

În adresarea sa faţă de alianţa majoritară PCRM-PLDM-PD, Dodon a dat citire listei din 6 măsuri urgente, necesare pentru a salva ţara în situaţia creată:

Prima – trebuie puse urgent în aplicare rezervele valutare, pentru a opri panica şi pentru a asigura reducerea cursului. Am văzut că aţi început să faceţi aceasta de ieri şi toţi simt acest lucru. Nu vă fie frică să o faceţi. Noi am procedat aşa în 2009, situaţia trebuie depăşită, în caz contrar ea va ieşi de sub control. Luaţi din suma ceea de 1,9 miliarde 300, 400, 500 milioane, atît cît va fi nevoie, dar opriţi panica.

A doua – este necesară introducerea de urgenţă a unui monitoring la preţuri.. Introduceţi un moratoriu pentru creşterea preţurilor şi tarifelor la medicamente, la produsele de primă necesitate. Este o măsură necesară. Apropo, noi am făcut acest lucru în mai, 2008, amintiţi-vă cum a fost, dacă nu vă aduceţi aminte, vedeţi arhivele sau noi vă vom povesti cum se face acest lucru.

A treia – propunem compensarea dobînzii la creditele persoanelor fizice şi juridice în valută, folosind în acest scop veniturile BNM. Doar în acest an, Banca Naţională a înregistrat un profit de 1,5 miliarde lei din diferenţele de curs. Haideţi să folosim aceşti bani măcar pentru a compensa dobînda la creditele în valută, pentru că oamenii au pierdut foarte mult. Ei primesc salarii în lei şi sînt nevoiţi să achite creditele valutare după cursul nou.

A patra – alocarea de urgenţă a compensaţiilor pentru pensionari, bugetari şi alte categorii. Reieşind din salariile şi pensiile, pe care le au în prezent, şi preţurile actuale, aceşti oameni riscă să nu poată supravieţui.

A cincea – o atenţie deosebită agenţilor economici. Ei creează baza fiscală, locurile de muncă. Apropo, în 2008 noi am oferit credite directe din partea BNM băncilor comerciale, altfel spus există un mecanism bine pus la punct. Acordaţi sprijin agenţilor economici. În prezent, aceştia au nevoie de asistenţă din partea statului. Vreau să vă îndemn să asiguraţi şi protecţia pieţei interioare şi să aveţi grijă de producătorii agricoli. Vă rog foarte mult să nu ignoraţi aceste măsuri!

Şi a şasea, în regim de urgenţă, lansaţi consultările cu Federaţia Rusă despre reluarea exporturilor şi soluţionarea problemei migranţilor. Dacă aveţi dificultăţi cu intrarea pe teritoriul FR, noi avem jurişti, îi puteţi consulta, probabil, vă vor putea fi de ajutor. Nu spun acest lucru din intenţii proaste. Este important să înceapă mişcarea în această direcţie. Noi desfăşurăm activităţi în acest sens şi, în zilele apropiate, cel tîrziu – marţi-miercurea următoare, sperăm, va începe exportul primelor loturi de mere în rezultatul negocierilor, purtate de socialişti”.

Dodon a menţionat că măsurile prezentate urmau să fie întreprinse încă ieri, dar este convins că guvernarea nu poate şi nu doreşte să facă nimic pentru soluţionarea situaţiei. „Aţi creat un sistem oligarhic corupt, care s-a arătat incompetent în condiţii de criză. În timp ce majoritatea parlamentară în ţara noastră o vor alcătui Filat, Voronin şi Plahotniuc, această ţară nu va putea depăşi criza”, a declarat politicianul.

În discursul său, Dodon a făcut şi un apel special către cetăţeni: “Parcurgem o perioadă foarte şi foarte complicată. Zilnic, am sute de mesaje de la oamenii, care sînt gata să iasă în piaţă pentru a protesta. Vreau să vă rog, atunci cînd vom ieşi cu astfel de apeluri, să fiţi alături de noi. Să demonstrăm că noi sîntem moldoveni, că avem şi noi voinţă. Împreună vom putea face faţă acestor provocări”, a spus liderul PSRM.

Preşedintele formaţiunii şi-a încheiat discursul declarînd că noul Guvern va dura cel mult pînă în toamnă. „Pentru acest cabinet de miniştri încă nu s-a votat, dar el deja merită să fie demis. Noi, socialiştii, nu susţinem Guvernul oligarhilor şi sîntem gata în orice moment să votăm pentru demiterea ruşinoasă a acestuia”, a declarat Igor Dodon.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă