PSRM

13 august 2021

Igor Dodon: Federația Rusă este partenerul strategic al Republicii Moldova

Rusia este partenerul strategic al Republicii Moldova, însă, cu regret nu a fost remarcat acest lucru nici în programul de guvernare al actualului Guvern, nici în comunicatele de presă a instituțiilor care au avut întrevederi cu reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse Vladimir Putin pentru dezvoltarea relațiilor economice cu țara noastră, Dmitri Kozak, șef-adjunct al Administrației prezidențiale de la Moscova. Despre acest lucru a declarat Președintele PSRM, unul din liderii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de presă din 13 august 2021.

Igor Dodon a confirmat că a avut o întrevedere bună cu Dmitrii Kozak, menționând că există mai multe subiecte importante pe ordinea de zi a relațiilor bilaterale cu FR, însă 3 necesită o abordare urgentă.

1. Protecția socială a cetățenilor RM care se află în FR. Pe parcursul ultimilor ani, Partidul Socialiștilor a pregătit acordul care a fost negociat cu partea rusă, a fost aprobat de către Guvernul Chicu în decembrie 2020, el urmează doar a fi semnat de actualul guvern și ratificat de către Parlament.

2. Exportul produselor moldovenești pe piața rusească. Igor Dodon a amintit că până în martie 2021 a fost în vigoare înțelegerea pe care au făcut-o Președintele RM și Președintele FR, Vladimir Putin din 2018, care presupunea exportul fără taxe pe piața rusă a 5 poziții tarifare. Producătorii moldoveni au reușit să exporte fără taxe, astfel economisind 1,5 miliarde de lei, această facilitate a expirat la 31 martie 2021. Fără aceste facilități, unele produse, cum ar fi vinul, conservele sunt mai puțin competitive pe piața rusă, prin urmare Republica Moldova ar putea avea 0 exporturi pe piața rusească.

3. Domeniul energetic. Pe 1 octombrie expiră contractul de livrare a gazelor, care a fost semnat și negociat de guvernarea precedentă – un contract favorabil pentru RM, contract datorită căruia anul trecut au fost micșorate tarifele la gaz pentru consumatorii casnici din RM, contract care a permis RM ca în acest an să procure gazul cu 125 dolari pentru 1000 metri cubi pe când prețurile de piață erau 400-500 dolari. A mai rămas o lună și jumătate până la sfârșitul acestui contract, iar liderul PSRM sfătuiește Guvernul să acționeze mai repede pe măsură ce prețurile cresc.

Totodată, Igor Dodon a remarcat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor este gata să acorde suportul necesar în soluționarea acestor probleme.

De asemenea, Igor Dodon referindu-se la subiectul cu privire la Procurorul General, a amintit că Alexandr Stoianoglo a fost desemnat în calitate de candidat la funcția de Procuror General de către o comisie creată de către Guvernul Sandu în 2019 pe bază de concurs și a propus mass-mediei și cetățenilor să compare din 2009-2010 până în prezent, activitatea Procurorilor Generali.

„Pe parcursul ultimului an și jumate, de când este în funcție actualul Procuror General, nu au fost deschise dosare politice în RM, din contra, acestea au fost închise și cele pe numele doamnei Maia Sandu, Renato Usatîi etc., nu au existat dosare de persecuție asupra agenților economici, așa cum a fost până în 2019, RM a înaintat pe mai multe dosare de rezonanță cum ar fi „furtul miliardului” etc.”, a remarcat Igor Dodon.

În același timp, el a subliniat că evaluarea activităților Procurorului General trebuie să fie dată de cei care au dreptul de a face acest lucru, potrivit legii.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă