PSRM

10 noiembrie 2021

Igor Dodon: Rata de vaccinare ar putea ajunge la 60%, dacă autoritățile ar propune cetățenilor și Sputnik V

Lipsa de interes din partea autorităților de la Chișinău de a procura vaccinul rusesc Sputnik V tergiversează procesul de imunizare a populației, susține președintele PSRM, Igor Dodon. Politicianul a declarat, la NTV Moldova, că dacă guvernarea ar asigura cetățenii și cu vaccinul rusesc anti-COVID, atunci până la sfârșitul anului rata de vaccinare a populației s-ar putea dubla.

”Guvernul trebuie să procure de urgență Sputnik V și să le propună tuturor doritorilor să se vaccineze. Sunt sigur, că până la Revelion, rata de vaccinare în rândul populației va crește până la 60 de procente”, a declarat Dodon.

Liderul PSRM a declarat că, în calitatea sa de președinte al Asociației ”Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, a discutat la Moscova cu mai mulți responsabili, care l-au informat că Guvernul de la Chișinău nu este interesat în procurarea vaccinului Sputnik V.

”Este nevoie de o înțelegere urgentă cu autoritățile din Rusia. Stocuri sunt îndeajuns. M-am întâlnit, săptămâna trecută, cu administratorul unei companii farmaceutice din Moscova, care m-a asigurat că volumele necesare de vaccin sunt, dar nu este solicitare din partea Chișinăului. Putem primi în fiecare săptămână câte 100-150 de mii de doze și sunt sigur că procesul de vaccinare se va accelera”, a declarat Igor Dodon.

 

Igor Dodon susține că președintele țării trebuie să ia sub control personal situația din domeniul sănătății

Președintele PSRM, Igor Dodon, susține că înrăutățirea situației din sănătate are loc din mai multe motive: lipsa de competență din partea celor care gestionează domeniul, neglijarea personalului medical și lipsa unui dialog cu populația.

Liderul socialiștilor a amintit, la o emisiune la NTV Moldova, că legea care prevedea majorarea cu alte 40% a salariilor medicilor a fost respinsă. În opinia acestuia, nu este corectă nici atitudinea guvernanților față de medicii nevaccinați, cărora li s-a tăiat indemnizația de 16 mii de lei în cazul infectării și de 100 de mii de lei în cazul decesului.

”Cred că actualii guvernanți au conștientizat în sfârșit că e una să te expui în Facebook și e alta să gestionez nemijlocit domeniul(…). Faptul că aproape 50 de oameni mor pe zi, este destul de tragic. Sunt și multe întrebări față de statistica prezentată de autorități. În vizitele pe care le-am efectuat prin localități, am fost informat că în mediu câte 4-5 oameni mor pe zi în fiecare raion, dacă înmulțim la 33 de raioane, sunt 150 și nu 50. De aceea, am multe întrebări legate de cifrele prezentate”, a spus Dodon.

Președintele PSRM susține că subiectul legat de situația catastrofală din domeniul sanitar trebuie dezbătută de urgență în Parlament.

”Trebuie să fim tranșanți față de acțiunile conducerii Ministerului Sănătății. Chiar dacă președintele țării este prietenă cu ministrul Sănătății și merge la cabana ei din România, ministrul trebuie schimbat, iar situația din medicină trebuie luată sub control personal de către șeful statului. Nu sunt glume și nu trebuie tras de timp și făcute poze în fân pe câmpii”, a declarat liderul PSRM.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă