PSRM

23 martie 2020

Igor Dodon a anunțat noi măsuri în legătură cu pandemia de coronavirus: mecanismul de achitare a pensiilor, reluarea activității unor magazine, ajutoare medicale din partea OMS, Chinei și Federației Ruse

După tradițională întrevedere comună cu premierul Ion Chicu și speakerul Zinaida Greceanîi, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit despre noile acțiuni întreprinse de autorități în legătură cu pandemia de coronavirus.

Mecanismul de achitare a pensiilor

Igor Dodon a anunțat că autoritățile vor întreprinde o serie de măsuri pentru protejarea persoanelor în etate. Avînd în vedere că săptămîna viitoare vor fi achitate pensiile, iar mulți pensionari își ridică pensiile la oficiile poștale, autoritățile au decis să elaboreze un mecanism pentru a preveni răspîndirea coronavirusului printre ei.

„Ca să fie excluse aglomerațiile la oficiile poștale, am decis să elaborăm o serie de mecanisme care vor fi implementate începînd cu săptămîna viitoare: pensiile vor fi achitate pe card pentru pensionarii care dețin cardurile bancare; la oficiile poștale va fi creat un coridor special pentru pensionari și un grafic special pentru ridicarea pensiilor fără ca persoanele să fie expuse riscurilor”, a spus el.

Reluarea activității unor tipuri de magazine

Igor Dodon a anunțat că de astăzi au fost ridicate restricțiile asupra activităților unor tipuri de magazine. Vorbim despre magazine unde se vînd, inclusiv dezinfectanți, piese auto, bunuri agricole.

„Magazinele cu produse agricole vînd semințe, îngrășăminte, adică tot ceea ce este necesar pentru lucrările agricole. Piesele de schimb pentru tehnica agricolă – la fel. Magazinele de specialitate cu produse de îngrijire personală trebuiau deschise, deoarece am văzut că la introducerea restricțiilor, alte magazine au început să vîndă aceste produse la prețuri mari. Prin urmare, am decis să eliminăm astăzi restricțiile asupra activităților acestor puncte de vînzare”, a spus șeful statului.

Nu este necesară implicarea armatei

Igor Dodon a menționat că, în ceea ce privește menținerea ordinii publice, nu este necesară implicarea armatei. Ministerul Afacerilor Interne face față situației din țară, cu toate acestea, dacă este necesar, autoritățile sunt gata să implice și armata.

Ajutoare medicale din partea Chinei, Federației Ruse și OMS

Președintele a declarat că pe parcursul acestei săptămîni în Moldova urmează să ajungă mai multe ajutoare medicale din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Chinei și Federației Ruse.

Aceste loturi de ajutoare medicale conțin teste și consumabile necesare în procesul de combatere a răspîndirii coronaviruslui în Moldova.

Președintele a precizat că Organizația Mondială a Sănătății, practic, la fiecare 2-3 zile livrează țării noastre ajutoare medicale de care țara are nevoie în procesul de combatere a răspîndirii COVID-19.

Învățămîntul online

De asemenea, șeful statului a menționat că, în condiții de carantină, instituțiile de învățămînt din țară trec masiv la procesul de predare online.

”La această etapă 30-35 % dintre profesori au fost instruiți și trecem la procesul de predare online. Mai multe școli din Chișinău au trecut în întregime la învățămîntul online. Pe parcursul săptămînii curente vom încerca să cuprindem întreg procesul de învățămînt din majoritatea școlilor din Moldova”, a declarat Igor Dodon.

Proiectele investiționale

Președintele a subliniat că proiectele investiționale nu vor fi stopate, deoarece vorbim despre locuri de muncă suplimentare.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă