PSRM

06 mai 2021

Igor Dodon a participat la ceremonia de inaugurare a monumentului-bust a lui Ion Soltîs, Erou al Uniunii Sovietice la Minsk

În cadrul vizitei în capitala Republicii Belarus, Președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon împreună cu Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și deputații socialiști – membri ai delegației oficiale a Parlamentului RM, a participat la ceremonia de inaugurare a monumentului-bust a lui Ion Soltîs, Erou al Uniunii Sovietice, originar din Moldova.

La solicitarea diasporei moldovenești, cu suportul Ambasadei RM din Belarus și la inițiativa fostului Președinte al RM Igor Dodon a fost inițiată procedura de creare a unui monument în cinstea conaționalului nostru, Ion Soltîs.

Monumentul este instalat pe strada Ion Soltîs din Minsk, este confecționat din bronz și are 3,5 metri înălțime. Este realizat de renumitul sculptor Khizri Asadulayev, autorul multor lucrări din Belarus.

În 1945, soldatul sovietic Ion Soltîs, de doar 22 de ani, a repetat fapta eroică a lui Alexandr Matrosov, aruncându-se asupra unei ambrazuri. A fost înmormântat în apropiere de câmpul de luptă, în partea de vest a localității Louisenthal,  Polonia.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă