PSRM

02 aprilie 2019

Igor Dodon: După desfășurarea consultațiilor responsabilitatea revine partidelor politice

După desfășurarea consultațiilor responsabilitatea revine partidelor politice, despre aceasta a declarat pe 2 aprilie, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, după întrevederea cu reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și Partidul Democrat.

El a menționat că, pe 2 aprilie, a fost posibilă continuarea procesului de dialog politic dintre partidele parlamentare, pentru a depăși criza postelectorală. De această data dialogul s-a desfășurat într-un format mai larg, cu participarea concomitentă a celor mai importante formațiuni parlamentare.

Șeful statului regretă că cea de-a treia formațiune, blocul ACUM, a refuzat categoric acest dialog și a ratat oportunitatea de a face cel puțin un schimb de opinii cu privire la situația actuală din țară, pentru a clarifica poziția fiecărui partid în acest sens.

De asemenea, Igor Dodon și-a reiterate poziția referitor la invitarea separată a deputaților la discuții de către liderii partidelor Pas și Da.

“Președintele nu va accepta o majoritate creată din deputați transfugi, iar negocierile cu ulterioara creare a majorității parlamentare trebuie să aibă loc între partide, fracțiuni care au acces în Parlament prin votul direct al cetățenilor. Doar așa se poate crea o guvernare cu legitimitate pe plan intern și extern”, a spus șeful statului.

El a remarcat că “în această perioadă critică postelectorală, fiecare săptămînă, fiecare zi contează în gestionarea țării, cu problemele ei economice, sociale, administrative.

Este de datoria partidelor alese să ofere în sfîrșit o perspectivă clară pentru Moldova: fie creează o majoritate parlamentară și un guvern funcțional și responsabil, fie merg în alegeri anticipate”.

De asemenea, președintele le-a propus partidelor să se decidă: dacă insistă pe alegeri anticipate, alegeri să fie. “Spuneți-le cetățenilor ce ați decis și ce faceți. Dați claritate”.

Referitor la cele expuse de conducerea Partidului Socialiștilor și Partidului Democrat, șeful statului a observat din partea lor un schimb de opinii echilibrat în general, unele poziții comune pe subiecte sociale, deși nu fără invocarea anumitor divergențe pe subiecte de ordin politic.

“Am înțeles că ele urmează să-și consulte organele colective din partid și să decidă dacă vor continua acest dialog și cu ce perspective. Dar deja partidele în cauză o să vă anunțe dacă se vor mai întîlni, cu ce agendă de discuții și cînd”, a spus Igor Dodon.

În concluzie, președintele a menționat că și-a făcut misiunea și datoria ca șef de stat, ca mediator politic și ca inițiator al acestor discuții care erau necesare, pentru a sparge blocajul postelectoral. “Responsabilitatea acum trece iarăși la partidele politice și sper că ele vor ști să onoreze așteptările cetățenilor”, a declarant Igor Dodon.

El a mai spus că va interveni din nou conform procedurilor constituționale:

– pentru consultarea fracțiunilor și desemnarea candidaturii Prim-ministrului după formarea unei majorități parlamentare legitime,

sau

– pentru dizolvarea parlamentului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate în caz dacă blocajul politic în parlament va dura 3 luni de zile.


 

 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă