PSRM

17 decembrie 2019

Igor Dodon a anunțat cinci inițiative pentru susținerea mediului de afaceri

Chișinău, 17 decembrie 2019 – Conducerea țării trebuie să ofere suport celor care creează locuri de muncă și investesc în țara noastră. Despre acest lucru a declarat președintele în cadrul forumului economic, la care, pentru prima dată au participat împreună șeful statului, speakerul Parlamentului și prim-ministrul.

Președintele a recunoscut cu regret că, din cauza lipsei condițiilor necesare în ultimii ani, mulți antreprenori au fost nevoiți să își închidă afacerile și să părăsească Moldova. Noua conducere a țării intenționează să rectifice această situație. În acest sens, Igor Dodon a anunțat 5 inițiative pentru susținerea mediului de afaceri din Moldova:

  1. Micșorarea presiunii asupra mediului de afaceri și excluderea dreptului de raidur și controale din partea structurii MAI. Igor Dodon consideră că Ministerul Afacerilor Interne și Poliția nu trebuie să se ocupe de controlul activității economice. „Ministerul Afacerilor Interne trebuie să investigheze infracțiunile, accidentele, cazurile de trafic de persoane, dar să nu organizeze spectacole cu măști agenților economici. În timpul apropiat, președintele va veni cu o astfel de inițiativă pentru ca legislativ aceste funcții să fie excluse de la Ministerul de Interne”, a explicat el.
  2. Susținerea producătorului autohton. În continuarea discursului său, Igor Dodon a menționat că Moldova importă foarte mult din ceea ce poate produce. Șeful statului a pledat pentru schimbarea acestei situații prin crearea condițiilor necesare pentru producătorii moldoveni. „Magazinele trebuie să aibă produse autohtone, nu numai cele importate. Prin urmare, prin lege, vom crea condiții pentru ca producătorul autohton să fie prezent în rețelele comerciale mari”, a spus el.
  3. Proiecte de infrastructură. De asemenea, șeful statului a remarcat cu regret că fostele autorități nu au acordat atenția cuvenită proiectelor de infrastructură. Deja anul viitor situația se va schimba, a asigurat el. Investițiile se vor face în infrastructura rutieră, în crearea a cel puțin încă un aeroport internațional, precum și în calea ferată a Moldovei.
  4. Crearea platformelor industriale în fiecare raion al țării. Igor Dodon a menționat că în fiecare raion trebuie create platforme industriale, astfel încît investitorii să poată crea locuri de muncă nu numai la Chișinău, ci în întreaga republică.
  5. După aprobarea așa-numitei “Legi a miliardului”, după așa-numitul „furt al secolului”, bugetul de stat, deci noi cu toții, suntem nevoiți să ne asumăm consecințele. După cum știți, în 2014-2015, Banca Națională a acordat credite urgente celor trei bănci notorii sub garanțiile Guvernului, care a emis obligațiuni de stat în valoare de peste 13 miliarde de lei cu o rată de 5% pe an. Drept urmare, statul trebuie să ramburseze, în termen de 25 de ani, peste 20 de miliarde de lei in contul mijloacelor bugetare. În acest sens, Igor Dodon va veni cu o inițiativă care va micșora această povară.

„Vom face tot posibilul pentru a schimba situația spre bine. Pentru aceasta avem dorință, cît și consensul necesar la nivelul conducerii țării. Toate acestea se pot face foarte repede dacă există dialog și deschidere. Promit că din partea noastră această deschidere va fi”, a conchis șeful statului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă