PSRM

10 iulie 2020

Igor Dodon o va decora pe ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu cu ordinul ”Gloria Muncii”

Președintele Igor Dodon a declarat că o va decora pe ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, cu ordinul ”Gloria Muncii”. Șeful statului a declarat în cadrul ediției ”Președintele răspunde” că această distincție va fi acordată pentru profesionalismul cu care a gestionat ministrul pandemia COVID-19.

”În pofida situației dificile din Moldova și nivel global, Guvernul, ministerul și doamna ministru fac față acestei pandemii. În Moldova numărul de cazuri noi practic s-a redus de două ori, în timp ce în mai multe țări europene, inclusiv România a crescut. Acesta se întâmplă și datorită strategiei corecte în domeniu”, a spus Dodon.

Președintele a reiterat că ministrul Dumbrăveanu face față tuturor cerințelor. Șeful statului a menționat că se bucură că, anterior, a acceptat-o pe Viorica Dumbrăveanu în calitate de consilier al președintelui țării.
Igor Dodon: Unii deputați, care au înregistrat moțiunea simplă, nici nu au fost la dezbateri. Pe ei îi interesează doar show-ul

Igor Dodon: Candu nu a participat la dezbaterea moțiunii pentru că nu îl interesează subiectul. Pe ei îi interesează să facă show

Liderul PRO Moldova, Andrian Candu, unul dintre autorii moțiunii simple împotriva ministrului Sănătății, a lipsit de la dezbaterea inițiativei în Parlament. Asta încă o dată demonstrează că pe finul oligarhului Plahotniuc nu îl interesează problemele din domeniul sănătății, acesta a dorit să facă show. Declarația a fost făcută de Igor Dodon în cadrul emisiunii live “Președintele răspunde”.

„Pe Candu și alții, care cel mai mult strigau că doamna Dumbrăveanu nu face față, ieri nu i-am văzut la prezentarea moțiunii și nici la procesul de vot. Ce înseamnă asta? Au avut doar cu scopul de a face show. Nu îi interesa ce spune ministrul, nu ii interesează tema”, a declarat președintele.

Precizăm că, potrivit presei, președintele PRO Moldova, Andrian Candu, care este și unul dintre autorii moțiunii simple împotriva ministerului Sănătății, a plecat în Cehia, joi, înainte de a începe dezbaterea moțiunii.

Asumarea de răspundere a Guvernului Chicu în Parlament este o victorie

Președintele Igor Dodon a declarat că asumarea de răspundere a Guvernului Chicu în Parlament este o victorie. Șeful statului a declarat în cadrul ediției ”Președintele răspunde” că și în eventualitatea depunerii de către opoziție a unei moțiuni de cenzură, el va semna aceste legi, astfel ca banii să fie alocați în zilele imediat următoare.

Dodon susține că acum opoziția are de ales: recunoaște că Guvernul Chicu și președintele țării au avut dreptate cu aceste proiecte pe care le-au blocat 7 zile sau să blochează aceste legi prin depunerea unei moțiuni de cenzură până luni, 13 iulie.

”Chiar dacă depun moțiune de cenzură și se fac de râs, luni voi semna aceste legi pentru ca banii să ajungă la cetățeni”, a spus Dodon.
Șeful statului a precizat că Guvernul va veni cu o rectificare suplimentară la buget care prevede acordarea unui ajutor financiar sinistraților din cauza inundațiilor și secetei.

Legile pe care și-a asumat Guvernul Chicu răspunderea prevăd majorarea de salarii pentru medici, ajutor de 700 de lei pentru pensionari, alocații suplimentare pentru agricultură, educație și mediul de afaceri.

Igor Dodon: Abia aștept să văd semnăturile doamnei Maia Sandu alături de Șor și de Candu

Șeful statului spune că în situația actuală demiterea Guvernului Chicu este posibilă doar dacă PAS, PPDA, PRO Moldova și Șor vor face o coaliție. În cadrul emisiunii “Președintele răspunde”, Igor Dodon a declarat că abia așteaptă să vadă semnăturile Maiei Sandu alături de liderii partidelor oligarhice.

“Eu abia aștept să văd semnăturile doamnei Maia Sandu alături de Șor și de Candu și chiar vă încurajez să o faceți, să dați dovadă de caracter, doamna Maia Sandu. Eu știu că dvs sunteți în Alianța Haosului. Deja și copiii pe drum spun alianța Candu-Sandu-Plaha-Șor. Eu știu că neformal dvs sunteți împreună”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a mai spus că acest Guvern a reușit să gestioneze o situație de criză fără precedent, a găsit bani pentru pensionari, medici și agricultori. Demiterea actualului cabinet de miniștri ar fi o lovitură dură pentru societate, a mai adăugat Dodon.

O formulă de a schimba actualul Guvern este o coaliție largă: PSRM-PDM-PAS-PPDA, spune președintele țării

Președintele Igor Dodon susține că nu vede o altă formulă acum de schimbare a Guvernului, decât în coaliție largă PSRM-PDM-PAS-PPDA. Șeful statului a reiterat în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde” că nu are ce discuta cu partidul lui Șor și transfugii lui Candu.

”O formulă de a schimba actualul Guvern este o coaliție largă într-o formă de acest tip PSRM-PDM, partidele Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase”, a spus președintele.

În același timp, șeful statului a declarat că la această etapă nu se pune problema reformatării sau demisiei Guvernului Chicu. Potrivit lui Dodon, probabilitatea e mare ca Guvernul Chicu să ajungă până la alegerile parlamentare anticipate.

Totuși, președintele susține că reformatarea Guvernului Chicu poate avea loc doar dacă Maia Sandu și Andrei Năstase se așază la masa de discuții cu Vladimir Plahotniuc.

Deputații PAS fac scenarii cu Șor și Candu cum să blocheze participarea lui Igor Dodon la prezidențiale, spune șeful statului

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate fac scenarii ascunse pentru a bloca participarea lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale din acest an. În cadrul emisiunii „Președintele răspunde”, șeful statului a povestit cum oponenții politici fac scenarii ilegale.

„Deputații dvs, doamna Maia Sandu, deja discută cum să blocheze participarea lui Dodon la alegerile prezidențiale. Fac scenarii cu Curtea Constituțională, cineva să scrie la CC ca Dodon să nu fie admis. Eu încă nu am spus că particip, dar voi deja vă temeți. Eu știu doamna Sandu că dvs sunteți pentru luptă cinstită, corectă. De ce vreți să mă scoateți din campania electorală? Întrebați-l pe Grosu, pe Litvinenco, pe toți… ei discută cu deputații de la Șor și Candu și cu deputații din PD. Băieți, eu încă nu am decis că particip”, a spus Igor Dodon.

Totodată, șeful statului se întreabă cum vor reacționa partenerii europeni ai Maiei Sandu, când vor afla despre ilegalitățile pe care le pune la cale PAS.

Igor DODON spune că prețul unui deputat a ajuns la 2 000 000 euro

Două milioane de euro, atât ar costa astăzi un deputat. Igor Dodon a declarat în cadrul emisiunii „Preşedintele răspunde”, că trecerea unui deputat din majoritatea parlamentară în rândurile PRO Moldova sau a PP ŞOR a ajuns să coste DOUĂ MILIOANE de euro.
Potrivit șefului statului, deputații care deja au aderat la echipa lui Candu regretă că au luat doar 300.000. În opinia președintelui, aceștia ar putea să facă un complot din cauza nemulțumirii că nu li s-a oferit mai mult.
Amintim că mai mulți deputați PDM au părăsit formațiunea și au aderat la grupul Candu sau la PP ȘOR. Ulterior, în presă s-a vehiculat că aceștia ar fi primit între 250 de mii de euro și 1,5 milioane de dolari.

Igor Dodon propune ca cea de-a doua indexare a pensiilor din 1 octombrie să fie cu 10%

Președintele țării, Igor Dodon, va veni cu o nouă inițiativă prin care va propune ca cea de-a doua indexare a pensiilor care urmează să fie efectuată la 1 octombrie să fie în mărime de 10 la sută. Șeful statului a explicat în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde” că, în pragul sezonului rece acest coeficient trebuie majorat.

”Trebuie să venim cu o indexare cât mai mare. Guvernul va decide în funcție de banii care sunt. Eu aș propune să fie cu 10%”, a spus președintele.

În premieră, din acest an, datorită propunerii șefului statului, pensia este indexată de două ori: la 1 aprilie și la 1 octombrie. La 1 aprilie, coeficientul de indexare constituie inflația înregistrată în ultimul semestru al anului precedent anului indexării, iar la 1 octombrie – în funcție de inflația înregistrată în primul semestru al anului în curs. Conform prognozelor, la 1 octombrie 2020, indexarea ar urma să fie de 3%.

Amintim, că potrivit unei alte inițiative a șefului statului pensionarii primesc de două ori pe an un suport de 700 de lei.

Igor Dodon i-a amintit lui Năstase că ascensiunea politică a Maiei Sandu a fost asigurată de el în 2015, când a declanșat protestele împotriva lui Plahotniuc

Președintele Igor Dodon susține că ascensiunea politică a Maiei Sandu a fost asigurată de Andrei Năstase, care în 2015 a declanșat protestele masive împotriva oligarhului Vladimir Plahotniuc, trăgând-o după el și pe aceasta. Șeful statului a declarat la emisiunea ”Președintele răspunde” că unul din motivele pentru care scade popularitatea lui Andrei Năstase este și acela că a ”ridicat-o” atunci pe Maia Sandu, care astăzi a ales să ”bată” în PPDA.

”Ați fost cel care a protestat tot timpul, Maia Sandu încă nu era. Dumneavoastră ați început lupta cu Plahotniuc în stradă. Pe Maia voi pe urmă ați ridicat-o în slăvi în 2015 și ați făcut o greșeală. Cred că înțelegeri că ați făcut greșeala aceasta, când voi mergeați cu zeci de mii de oameni în Chișinău și pe Maia Sandu o ridicați în slăvi și la tribună. Și unde a venit Maia? Vedeți ce face din voi? Dar aceasta este problema voastră internă din cuplul ACUM. Înțeleg că sunteți disperați că vă cad ratingurile, dar aceasta din cauză că ați ridicat-o pe Maia. Este problema voastră că pentru trei zile sunteți gata să vă legați cu bandiții”, a spus Dodon.

Președintele i-a sugerat lui Năstase să fie atent și la cei care-l înconjoară în partid, pentru că nu sunt ceea drept cine se dau.

”Andrei Năstase care ai luptat atâta timp cu Plahotniuc și acum mergi în coaliție cu Șor și te joacă un oarecare Igor Munteanu. Unde a fost el când erai în corturi în fața Guvernului și acum te joacă pe la spate și face combinații cu Candu”, a declarat președintele.

Președintele spune că banii din profitul băncilor comerciale ar trebui repartizați în sectoarele economiei, care au avut de suferit din cauza crizei

Președintele Igor Dodon susține că banii din profitul băncilor comerciale, care în 2019 se ridică la suma de 1,5 miliarde de lei, ar trebui repartizați în sectoarele economiei naționale care au avut de suferit din cauza pandemiei și a secetei. Șeful statului a declarat că deși această propunere ar putea să supere bancherii, în condițiile crizei riscurile trebuie repartizate uniform.

Banca Națională a Moldovei a recomandat băncilor să se abțină de la plata dividendelor către acționari și alte forme de distribuire a capitalului, cel puțin până la 30 septembrie 2020.

”Noi toți locuim într-o țară. Nu este normal, băncile au acest profit din banii veniți din sectorul economic. Economia este în criză, iar ei vor să-și împartă dividende. Cred că riscurile trebuie calculate pentru toți, trebuie să ne gândim cum o parte din acest profit să îl repartizăm agenților economici care au avut de suferit”, a declarat președintele.

Igor Dodon s-a arătat nemulțumit și de faptul că deși statul a decis să acopere 8,7% din creditele luate de agenții economici, băncile comerciale au stabilit din acest procent un comision de 2%. Șeful statului a solicitat BNM să intervină de urgență în acest caz.

Igor Dodon spune că disputele pe care le are cu Maia Sandu fac parte din lupta politică și în niciun caz nu este atac la femeia Maia Sandu

Igor Dodon: Maia Sandu este femeie. Cum poți să bați în femei? Noi răspundem la criticile oponenților
Președintele Igor Dodon spune că disputele pe care le are cu Maia Sandu fac parte din lupta politică și în niciun caz nu este atac la femeia Maia Sandu. Această precizare a fost făcută în cadrul unui răspuns dat unui cetățean în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”, care l-a întrebat pe Dodon ”de ce bate în Maia Sandu”.

”Maia Sandu este femeie. Cum poți să bați în femei? Noi răspundem la criticile oponenților. Bărbații trebuie să aibă grijă de femei. Noi trebuie să avem grijă de doamne. Noi răspundem la critici, la întrebări. Trebuie să spunem care e adevărul, care – nu. Dacă doamna Sandu a hotărât să se ducă cu Plahotniuc, Șor și Candu, trebuie să spună da. Acesta, cum a spus ea, e răul cel mai mic. Sunt gata să meargă cu diavolul în iad. Bravo. Succes. Nu batem în nimeni”, a spus Dodon.

Igor Dodon a anunțat că APP a cerut oficial rezilierea contractului cu „Avia Invest”, concesionarul aeroportului

Igor Dodon a anunțat că Agenția Proprietăți Publice (APP) a cerut oficial rezilierea contractului cu „Avia Invest”, compania, care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău. Anunțul a fost făcut în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”.

„Ce ține de Aeroportul Chișinău, poziția statului rămâne aceeași, Aeroportul va fi întors în posesia exclusivă a statului. APP a înaintat demers oficial către investitorul de la Aeroportul Chișinău de reziliere a contractului. Repet, în premieră, pentru toată această perioadă sunt condiții legale pentru rezilierea contractului. O să-i rog pe colegii de la Guvern să vină cu detalii”, a spus președintele.

Șeful statului a precizat că nici situația companiei Air Moldova nu este mai bună.

„Cât ține de Air Moldova, acolo situația este mai gravă, are datorii destul de mari. Regretăm situația în care este Air Moldova. Aeroportul trebuie întors statului și probabil și Air Moldova la o anumită etapă”, a mai adăugat Dodon.

Anterior, conducerea APP a declarat că reprezentanții „Avia Invest” nu și-au executat obligativitatea contractuală stabilită în programul investițional atât pentru etapa întâi cât și pentru etapa a doua. De asemenea, APP a comunicat că „Avia Invest” a acumulat restanțe la capitolul investiții în jur de 66.2 milioane de euro.

Igor Dodon, către drumarii, care nu vor face lucrările calitativ: Vor fi rupte capete!

Președintele Igor Dodon spune că orice kilometru de drum reparat va fi verificat, iar acolo unde nu se va asigura calitatea ”vor fi rupte capete”. Șeful statului a declarat la emisiunea ”Președintele răspunde” că, în acest an, pentru reparația drumurilor naționale și locale din buget este alocată o sumă enormă de 3 miliarde de lei.

” În pofida crizei, în acest an a fost alocată o sumă record pentru reparația drumurilor de peste 1, 7 miliarde de lei și 1,3 miliarde pentru proiectul ”Drumuri Bune pentru Toți””, a spus președintele.

Șeful statului afirmă că deja în august – octombrie, drumurile din toate localitățile se vor transforma în șantiere. Potrivit șefului statului, cel mai important este asigurarea calității lucrărilor efectuate.

”Am fost ieri în Găgăuzia, i-am impus pe antreprenori și au scos asfaltul pe o porțiune de câteva sute de metri, era ca plastelina. Le-am spus că le rupem capul. Noi cheltuim pe acest drum 40 de milioane de lei din bugetul de stat și ei își bat joc. Vom controla fiecare kilometru de drum. Am dat bani pentru drumuri și trebuie să fie drumuri calitative. Vor răspunde cu capul cei de la Administrația de Stat a Drumurilor care semnează actele de primire-predare”, a declarat președintele.

Șeful statului a adăugat că datorită proiectului ”Drumuri Bune pentru Toți” sunt asigurate locuri de muncă pentru cetățeni și rezolvată problema infrastructurii în sate.

Igor Dodon propune ca cea de-a doua indexare a pensiilor din 1 octombrie să fie cu 10%

Președintele țării, Igor Dodon, va veni cu o nouă inițiativă prin care va propune ca cea de-a doua indexare a pensiilor care urmează să fie efectuată la 1 octombrie să fie în mărime de 10 la sută. Șeful statului a explicat în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde” că, în pragul sezonului rece acest coeficient trebuie majorat.

”Trebuie să venim cu o indexare cât mai mare. Guvernul va decide în funcție de banii care sunt. Eu aș propune să fie cu 10%”, a spus președintele.

În premieră, din acest an, datorită propunerii șefului statului, pensia este indexată de două ori: la 1 aprilie și la 1 octombrie. La 1 aprilie, coeficientul de indexare constituie inflația înregistrată în ultimul semestru al anului precedent anului indexării, iar la 1 octombrie – în funcție de inflația înregistrată în primul semestru al anului în curs. Conform prognozelor, la 1 octombrie 2020, indexarea ar urma să fie de 3%.

Amintim, că potrivit unei alte inițiative a șefului statului pensionarii primesc de două ori pe an un suport de 700 de lei.

Persoanele asigurate vor beneficia, de astăzi, de mai multe medicamente compensate

Persoanele asigurate vor beneficia începând de astăzi, 10 iulie, de mai multe medicamente compensate. Potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale, în listă au fost incluse preparate pentru tratamentul astmului bronșic la copii, pentru tratamentul epidermolizei buloase, pentru tratarea anemiei la gravide, toate cu rata de compensare 100%. Cu rata medie de 70% va fi compensat un preparat destinat maladiilor cardiovasculare.

În aceeași listă a fost introdus și medicamentul Cefaclorum, care va fi utilizat în staționarul de zi pentru tratarea pneumoniei comunitare și a bronșitei. Acesta va fi compensat în proporție de 100% pentru copii și de 70% în cazul adulților.

O altă modificare făcută în lista preparatelor compensate se referă la extinderea numărului de maladii pentru care vor fi prescrise medicamente compensate. Este vorba despre tratamentul bolii de reflux gastro-esofagian, tratamentul de lungă durată al pacienților cu infarct miocardic cu fibrilaţie atrială și tratamentul de durată al tulburărilor hepatobiliare asociate cu fibroză chistică la copii.

Totodată, 16 denumiri comune internaționale din lista preparatelor compensate au fost completate cu doze și forme farmaceutice noi, ceea ce va permite creșterea accesului pacienților la scheme noi de tratament.
În 2020, pentru medicamente compensate au fost planificate aproximativ 655 de milioane de lei.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă