PSRM

23 august 2016

Igor Dodon: Mereu vom păstra vie memoria celor care au planificat şi au realizat Operaţiunea Iaşi-Chişinău

Astăzi, Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din RM, a ţinut un discurs  în cadrul mesei rotunde „Operaţiunea strategică Iaşi-Chişinău şi semnificaţia acesteia pentru Moldova, România şi alte state din Europa de Sud şi Europa Centrală”, organizată de Asociaţia Istoricilor şi Politologilor „Pro-Moldova” în parteneriat cu PSRM.

În cadrul discursului, liderul PSRM a declarat că în această zi, cu 72 de ani în urmă a avut loc eliberarea Moldovei de cel mai criminal şi cumplit regim de teroare, foamete şi exploatare –  fascismul, în timpul căruia ţara noastră a pierdut o pătrime din populaţia pe care o avea.

20160823-IMG_7209„Zilele acestea se împlinesc 72 de ani de la victoria în Operaţiunea Iaşi-Chişinău şi eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă. În timpul ocupaţiei fasciste, la care a participat şi ţara vecină – România, condusă de mareşalul Antonescu, Moldova a pierdut sute de mii de oameni – o pătrime din populaţia pe care o avea, inclusiv 90 la sută din etnia evreiască şi două treimi din ţigani. Aproximativ 50 mii de locuitori ai ţării au fost deportaţi în Germania pentru munci forţate. Circa 200 mii de oameni au murit de foame şi diferite maladii. În urma Operaţiunii Iaşi-Chişinău, întreg teritoriul Moldovei a fost complet eliberat de sub ocupaţia fascistă, iar republica a obţinut posibilitatea de a reveni la munca de făurire spre binele generaţiilor viitoare.” a declarat Dodon.

20160823-IMG_7227Totodată, Dodon a spus că Moldova nu este o ţară învinsă în Marele Război pentru Apărarea Patriei, aşa cum şi-ar dori Ghimpu şi acoliţii săi. Moldova este o ţară victorioasă cu drepturi depline alături de Rusia şi alte republici-surori.

De asemenea, liderul PSRM a menţionat că lupta contra fascismului trebuie să continue deoarece acest regim criminal încearcă din nou să-şi ridice capul, mai ales în ţările Europei de Est şi în spaţiul post-sovietic: „Cel mai eficient medicament împotriva fascismului ar fi să ţinem minte despre eroii războiului, să redenumim străzile din oraşele noastre în numele lor. Dar, în primul rînd, trebuie să ne amintim de veteranii de război care sunt în viaţă – despre aceşti eroi care trăiesc printre noi, martori vii şi făuritori ai istoriei noastre. Nu trebuie să fim cu gîndul la ei doar de trei ori pe an, ci în fiecare zi a anului. Noi, Partidul Socialiștilor, cel mai mare partid parlamentar, şi eu, în calitate de lider al acestuia, facem acest lucru şi 20160823-IMG_7236vom continua în acelaşi mod. Am întreprins lucruri concrete pentru care nu ne este ruşine  în faţa veteranilor şi a urmaşilor noştri.”

În finalul discursului, Igor Dodon a îndemnat participanții de la eveniment să ia parte la Marşul Memoriei care se va desfăşura mîine, organizat de Partidul Socialiştilor. Evenimentul va începe la ora 10.00 de la Arcul de Triumf.

La lucrările mesei rotunde au participat peste 60 de invitaţi, printre care istorici şi politologi cu renume din ţară, deputaţi în Parlamentul RM, oaspeţi din Serbia, Rusia şi alte ţări, veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei – participanţi la luptele pentru eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă, reprezentanţi ai mass-media etc.

Găsiţi ataşat discursul integral.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă