PSRM

05 august 2014

Igor Dodon împreună cu selecţionata de şah a Moldovei participă la Tromso (Norvegia), la Olimpiada Mondială la Şah

Selecţionata Federaţiei de Şah din RM în frunte cu Igor Dodon, preşedintele Federaţiei, participă la cea de-a 41-a Olimpiadă Mondială la Şah, care se desfăşoară în perioada 1 – 14 august curent în or. Tromso (Norvegia). La această ediţie la secţiunea Open s-au înscris 179 de ţări, iar la secţiunea Women — 139 de ţări. La Olimpiadă participă peste 1000 de jucători din toată lumea.

Echipa Moldovei este reprezentată de 10 jucători: Viorel Bologan, Dmitrii Svetiuşkin, Vladimir Hamiţevici, Liviu Cerbulenco, Vasile Sanduleac, Diana Baciu, Svetlana Petrenko, Elena Pîrţac, Olga Hîncu, Paula-Alexandra Gîţu.

În cadrul jocurilor olimpice la şah Igor Dodon va participa la Congresul FIDE, pe data de 9-11 în cursul căruia va fi ales noul preşedinte al FIDE pentru un mandat de 5 ani. Pentru această funcţie au fost înaintate două candidaturi  – Gari Kasparov, mare maestru, ex-campion mondial la şah şi Kirsan Iliumjinov, actualul preşedinte FIDE.

La Congresul FIDE federaţiile de şah din statele-membre ale organizaţiei sînt reprezentate de către o singură persoană.

Amintim, că Igor Dodon a fost ales preşedinte al Federaţiei de Şah din RM în septembrie 2011. Pe parcursul acestei perioade de timp au fost organizate 12 turnee internaţionale, 37 competiţii republicane  şi 97 locale. Sportivii noştri au participat la 109 competiii internaţionale.

La competiţiile internaţionale au fost obţinute mai multe performanţe, printre care:

–        În anul 2011 la Campionatul European individual de şah din Albena, Bulgaria, Diana Baciu, de 18 ani, a devenit campioană a Europei, Nichita Morozov, de 12 ani, a încheiat competiţia cu medalia de argint,

–        În anul 2012 la Campionatul Mondial Şcolar la şah de la Iasi (România) Ivan Schiţco a cucerit medalia de bronz la categoria  9 ani,

–        În 2013 Marele maestru Viorel Bologan s-a calificat la Cupa Mondială,

–        În 2014 Marele maestru Viorel Iordăchescu  s-a calificat la Cupa Mondială,

–        În 2014, elevii Şcolii Sportive Specializate nr.7 de şah din m.Chişinău au demonstrat rezultate foarte bune la Campionatul Mondial între elevi, Grecia, or. Cavala:  Ojog  Felicia  a ocupat  locul 2 între fete pînă la 9 ani la şah rapid şi la blitz, Chetrari Nichita  a ocupat  locul 3 între băieţi pînă la 13 ani la şah  rapid,  Nicorici Nicoleta   a ocupat  locul 3 între fete pînă la 7 ani la blitz,

–        În perioada 14-22 iulie 2014 la Iaşi echipa Republicii Moldova s-a clasat pe locul 3 şi a obtinut Cupa şi medaliile de bronz la Campionatul European pe Echipe de juniori sub 18 ani.

 Pe parcursul mandatului de preşedinţie al d-lui Igor Dodon, Republica Moldova a fost vizitată de importanţi şahişti cu renume mondial: în anul 2012 de către Anatoly Carpov, multiplu campion mondial la şah, mare  maestru, deputat în Duma de Stat a FR, iar în anul curent de către Kirsan Iliumjinov, preşedinte FIDE.

Foto

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă