PSRM

09 iunie 2015

Igor Dodon i-a îndemnat pe cetăţeni să smulgă Moldova din mîinile oligarhilor pentru a o întoarce poporului

Preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a ţinut, astăzi o conferinţă de presă, la care a comentat situaţia din Republica Moldova în preajma alegerilor locale şi a transmis mesaje reprezentanţilor guvernării, instituţiilor de stat şi a cetăţenilor Republicii Moldova.

 Potrivit lui Igor Dodon, actualmente, oligarhii de la conducerea ţării pot examina trei eventuale scenarii de desfăşurare a evenimentelor. Potrivit primului scenariu, crede Dodon, partidele de guvernămînt ar putea recurge, după alegeri la o “reparaţie cosmetică”. “Îl puteţi demisiona pe Gaburici sau pe altcineva, totuşi, prin acest gest doar veţi arunca praf în ochi. Atîta timp cît sînteţi la guvernare, atîta timp cît în ţară este instaurat  un sistem oligarhic şi putred, în Moldova nu există şanse la schimbări spre bine”, a spus liderul PSRM.

După cum consideră Igor Dodon, al doilea scenariu, la care ar putea recurge oligarhii, prevede destabilizarea situaţiei din ţară. “Voi strecuraţi bombe şi tot voi le găsiţi. Vouă vă este indiferent. Rudele voastre sînt demult peste hotare. Voi înşivă în orice moment sînteţi gata să vă faceţi valizele, să  ocupaţi locurile din avioanele, pe care vi le-a cumpărat  Şor şi să părăsiţi Moldova.  Noi, socialiştii, ne pronunţăm în mod categoric împotriva acestui scenariu şi vom face tot posibilul pentru a-l exclude. Vreau să-i sfătuiesc pe oligarhii de la putere să studieze istoria pentru a vedea care a fost sfîrşitul dictatorilor din alte state. Dacă veţi alege calea destabilizării, dacă, Doamne fereşte, se va vărsa sînge, o veţi termina la fel ca şi ei. Luaţi în calcul acest lucru”, a atras atenţia preşedintele Partidului Socialiştilor.

Al treilea scenariu, cel mai acceptabil, în opinia liderului PSRM, constă în recunoaşterea de către partidele de guvernămînt a înfrîngerii lor la alegerile locale şi dizolvarea Parlamentului. „Nu veţi reuşi să ţineţi situaţia sub control. Deja aţi pierdut şi localele, şi parlamentarele anticipate. De aceea nu vă opuneţi. Fără de voi ţara şi poporul se vor simţi mult mai bine”, a specificat Dodon, menţionînd că fiecare dintre demnitarii de stat, vinovaţi de crime faţă de Moldova şi faţă de oameni,  va sta la închisoare atîta timp cît prevede legea.

În cadrul conferinţei de presă, Igor Dodon s-a adresat şi reprezentanţilor instituţiilor de stat, controlate de partidele de guvernămînt.

„Vreau să fac un apel către conducătorii instituţiilor statului, mai ales ai structurilor de forţă. Nu-i apăraţi pe oligarhi. Amintiţi-vă cum au procedat ei cu voi în ultimii ani, cum v-au umilit. Cum v-au anulat toate înlesnirile, cum i-au „înlăturat” pe cei mai buni dintre dumneavoastră şi au pus în locul acestor oameni pe colegii lor de partid. În MAI, Procuratura Generală, la CNA, alte organe. Nu executaţi ordinele oligarhilor, nu fiţi acoliţii lor”, a spus Dodon.

Totodată, liderul Partidul Socialiştilor din Republica Moldova s-a adresat şi colaboratorilor  CEC. “Nu vă jucaţi cu focul. Noi vom desfăşura un control paralel. Dacă  credeţi că veţi reuşi ceea ce v-a reuşit acum 4 ani în urmă, cînd l-aţi făcut primar pe slugoiul lui Plahotniuc, să ştiţi că greşiţi. Dacă vă pare că noi vom sta cu mîinile în sîn, văzînd astfel de scenarii, la fel greşiţi amarnic”, a menţionat el.

Plus la aceasta, Igor Dodon a venit cu o propunere pentru  colaboratorii Ministerului Tehnologii Informaţionale şi ai Întreprinderii de Stat „Registru”. „Ştim că, la ora actuală, se fac tentative de a organiza vize de reşedinţă a cetăţenilor în Chişinău şi în suburbii. Noi ştim despre fiecare caz de acest gen. Dacă credeţi că, avînd ajutorul lui Plahotniuc, veţi organiza în Chişinău tot felul de „caruseluri” pentru a-l ajuta pe Chirtoacă, aşa cum, zilele trecute, el însuşi l-a ajutat pe Plahotniuc în lupta acestuia cu platforma „DA”, să ştiţi că aveţi o părere eronată”, a adăugat el.

Preşedintele Partidului Socialiştilor a remarcat că, la 14 iunie, în ziua desfăşurării alegerilor generale locale, toţi cetăţenii ţării au o şansă unică de a răsturna guvernarea oligarhică, asigurînd, astfel, o schimbare spre bine în viitorul Moldovei. În acest context, preşedintele PSRM a venit cu un mesaj special faţă de poporul moldovenesc, îndemnîndu-l să renunţe pentru un timp la bătăliile politice, geopolitice, ideologice şi de altă natură, pentru a salva ţara, făcînd o alegere corectă.

„Atîta timp cît nu-i vom înlătura pe oligarhi de la putere, ţara noastră nu va avea viitor. La ora actuală, ţara noastră este acaparată, iar noi toţi sîntem ostaticii oligarhilor. Filat, Plahotniuc, Ghimpu şi Voronin  deţin împreună mai mult de 75 de deputaţi. Haideţi să dăm la o parte bătăliile ideologice, politice, geopolitice şi de altă natură. Ei stau acum şi rîd de noi. Ei deseori au încercat să vă sperie cu “mîna Moscovei”, declarînd că, dacă la putere vor veni alţii, va fi şi mai rău, va fi război. Cetăţenii au ales, după cum li se părea, răul cel mai mic. Între timp, ei au jefuit ţara, au furat miliarde, încearcă să închidă gura presei.  Justiţia este în buzunarul lui Plahotniuc şi Filat. Poate, ar fi destul? Poate, a venit timpul să punem capăt  tuturor aceste nereguli?”, a menţionat Dodon.

Preşedintele PSRM a subliniat că, în toată această perioadă de timp, oligarhii de la putere şi-au şantajat nu doar proprii  alegătorii, ci şi partenerii de dezvoltare. „Americanii şi europenii abia acum şi-au dat seama că au plătit din buzunarele propriilor contribuabili traiul fără griji al lui Filat, Voronin şi Plahotniuc”, a adăugat el.

Dodon a menţionat că PSRM nu este, nu a fost şi nu va fi mîna Moscovei, Bucureştiului, Bruxellesului sau Washingtonului. „Socialiştii sînt mîna poporului moldovenesc. Şi vă promit că această mînă va pune la închisoare pe toţi hoţii, cu această mînă vom face ordine în Moldova, vom reda cetăţenilor încrederea într-un viitor mai bun. Vom face totul pentru ca în ţară să se instaureze o guvernare profesionistă, să nu mai existe corupţie, ca apartenenţa politică să nu aibă nici o influenţă asupra modului de soluţionare a problemelor majore ale ţării. Noi vom întoarce cetăţenilor dreptul de a-şi decide  singuri soarta, inclusiv prin alegerea directă a preşedintelui ţării. Vă îndemn să nu votaţi pentru candidaţii PLDM, PDM, PCRM şi PL. Orice consilier, orice primar de la aceste partide va prelungi „viaţa” oligarhilor la guvernarea Moldovei”, a declarat în final I. Dodon.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă