PSRM

23 decembrie 2020

Igor Dodon: Eu susțin ideea unui guvern de tranziție, apoi alegeri parlamentare anticipate

Igor Dodon susține ideea unui guvern de tranziție, ca ulterior să fie declanșată procedura de dizolvare a Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. Despre aceasta președintele a declarat la postul public de televiziune. Igor Dodon mai spune că socialiștii ar putea vota un guvern de tranziție, propus de Maia Sandu, pentru ca până la scrutin țara să nu rămână fără guvernare.

Totodată, Igor Dodon a declarat că Maia Sandu este obligată prin Constituție să propună un candidat la funcția de prim-ministru, altfel va fi uzurpare de stat.

„Joaca de-a struțul, să vâre capul în nisip și să spună că nu mă interesează nimic, numai anticipatele… dar cine va conduce țara până la anticipate? Lucrează! Noi o să-ți dăm o mână de ajutor”, a mai spus Igor Dodon.

Trebuie să promovăm reformele care se fac în interesul cetățenilor, spune Igor Dodon

Eu sunt pentru reformele care se fac în interesul cetățenilor. Astfel Igor Dodon a comentat pachetul de legi, votat de Parlament la ultimele ședințe ale Legislativului, care ulterior au fost contestate de opoziție la Curtea Constituțională. Este vorba despre anularea legii miliardului și micșorarea vârstei de pensionare.

„Ce înseamnă vârsta de pensionare de 63 de ani, este o problemă. La toate întrevederile pe care le-am avut cu oamenii, ei mă întrebau de ce au majorat vârsta de pensionare. Oamenii nu ajung să primească pensia”, a declarat Igor Dodon.

Cât despre anularea legii miliardului, președintele s-a arătat uimit de poziția lui Andrei Năstase și Maia Sandu care ani la rând au protestat și le-au promis oamenilor că vor scoate povara miliardului furat de pe umerii lor.

Episod rușinos pentru democrația moldovenească. Așa Igor Dodon a calificat aratul gazonului de la Catedrală

Brazda trasă de un fermier în fața Catedralei din Capitală este un episod rușinos pentru Republica Moldova. Declarația a fost făcută de Igor Dodon la postul public de televiziune.

„Să iei tractorul și să începi să ari în fața Chișinăului, câtă minte îți trebuie?”, se întreabă Dodon.

Președintele spune că acest gest face parte dintr-o serie de acțiuni regretabile ale membrilor PAS și PPDA, care au distrus tehnica din plenul Parlamentului și au contribuit la urcarea tractoarelor pe scările din fața Legislativului.
„La toate trei episoade sunt reprezentanții partidelor de opoziție a viitorului președinte. Ce promovează viitorul Președinte? Nu am văzut nici un comentariu al Președintelui la aratul membrilor PAS în fața Catedralei. Lasă de mâine să are în fața Președinției, să sădească acolo flori, grâu…”, a spus Igor Dodon.

Anularea ”legii miliardului” este o inițiativă de interes național, pe care am promovat-o încă de la începutul mandatului, spune Igor Dodon

Abrogarea ”legii miliardului” este o inițiativă de interes național, pe care am promovat-o încă de la începutul mandatului, a declarat președintele Igor Dodon, în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune. Șeful statului a menționat că prin anularea acestei legi, votate, inclusiv de Maia Sandu în calitate de ministru, a fost scoasă de pe spatele cetățenilor obligația de a întoarce miliardul furat din sistemul financiar-bancar.

”Toate partidele politice, poate cu excepția PD-ului care a participat la furtul miliardului, așa spune și Procurorul General – beneficiarul de bază este fostul lider al PD. Restul toate partidele, și a Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase, în campania electorală începând cu 2015 spuneau că legea miliardului trebuie anulată. După furtul miliardului din sistemul bancar, au fost votate câteva legi prin care acest miliard a fost pus pe spatele cetățenilor.

Pentru aceste legi a votat și Maia Sandu, fiind ministru al Educației în Guvernul Gaburici”, a spus Dodon.
Președintele a amintit că a venit cu această inițiativă încă în anul 2017, dar aceasta a fost susținută doar de deputații PSRM. Ulterior, Dodon a semnat un decret pentru inițierea unui referendum național de anulare a ”legii miliardului”, dar procesul a fost stopat de Curtea Constituțională, la sesizarea PD.

”Noi am propus ca aceste legi să fie anulate și nu este inițiativa mea de astăzi. În anul 2017, am propus o astfel de inițiativă în Parlament. Legislativul a blocat, am propus referendum național ca să anulăm această lege. Referendumul a fost blocat de PD prin Curtea Constituțională. De aceea, când am avut posibilitatea să promovez această lege, am promovat-o. Ea a fost votată în Parlament, eu am semnat-o, Curtea Constituțională a blocat-o”, a spus președintele.

Igor Dodon a precizat că la baza sesizării depusă de foștii democrați Andrian Candu și Vladimir Cebotari stau anumite interese.

”Au fost membri ai Guvernului când era furtul miliardului, care au asigurat aprobarea legilor și hotărârilor de Guvern care au permis acest furt. Așa spun organele de anchetă. De ce au atacat? Probabil au un interes”, a declarat Dodon.

Președintele a calificat drept speculații că în urma abrogării ”legii miliardului” ar rămâne o gaură în buget.
Amintim, legea votată în 2016 prevede emisia obligațiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la peste 13,58 de miliarde de lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută.

Igor Dodon nu va participa la ceremonia de inaugurare a Maiei Sandu: Nu sunt obligat

Igor Dodon a declarat că nu va participa la ceremonia de inaugurare a Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Șeful statului a declarat, la postul public de televiziune, că îi va transmite noului președinte atribuțiile, așa cum prevede protocolul, dar nu va fi prezent la procedura de învestire a acesteia.

Cel de-al cincilea președinte al țării a mai spus că la evenimentul de inaugurare a noului președinte nu vor participa nici deputații PSRM.

”La procedura de inaugurare nu sunt obligat și le dau posibilitate să treacă procedura de inaugurare fără participarea mea, inclusiv nu vor fi colegii socialiști. La a doua parte, așa cum este corect, eu voi participa, voi transmite toate atribuțiile și îi voi ura succes”, a declarat președintele.

Igor Dodon a precizat că a doua parte a inaugurării presupune o discuție în formatul tete-a-tete între cei doi președinți.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă