PSRM

21 august 2020

Igor Dodon este gata să fie prima persoană din Republica Moldova, care va testa vaccinul împotriva COVID-19

Igor Dodon este gata să fie prima persoană din Republica Moldova care va testa vaccinul împotriva COVID-19, elaborat de Federația Rusă. Șeful statului a declarat în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde” că este gata să facă acest pas pentru a înlătura orice risc și suspiciune din partea cetățenilor.

”Când vor testa vaccinul în afara țării, eu sunt gata să mă ofer ca primul dintre moldoveni pentru a testa acest vaccin pentru cetățenii noștri. Sunt gata să risc și cu sănătatea dacă va fi necesar pentru ca acest vaccin să ajungă mai repede în Moldova. Sper foarte mult ca acest lucru să se întâmple în următoarele săptămâni”, a spus Dodon.
Președintele a precizat că a discutat acest subiect cu oficialii de la Moscova, unde se află acum într-un scurt concediu.

Războiul dintre PPDA și PAS continuă: Năstase o face mincinoasă pe Sandu

Liderul PPDA, Andrei Năstase, regretă faptul că PAS-ul Maiei Sandu nu îl va sprijini la alegerile prezidențiale din acest an, deși a promis că va face acest lucru încă în 2019. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Ren TV.

“În anul 2019, Maia Sandu a promis că mă va sprijini la alegerile prezidențiale, dacă PPDA va susține candidatura sa la funcție de prim-ministru. Nu s-a ținut de cuvânt. Un politician care a mințit un alt politician cu siguranță va minți și poporul”, a declarat Andrei Năstase.

În cadrul aceleiași emisiuni, liderul PPDA a mai spus că ar fi câștigat alegerile prezidențiale din 2016, dacă Maia Sandu nu ar fi insistat să candideze.

“Toată lumea știe că eu aș fi câștigata alegerile prezidențiale din 2016, însă atunci, cu regret, Maia Sandu nu m-a susținut”, a precizat liderul PPDA. Acesta a adăugat că nu exclude, totuși, o colaborare cu PAS și PLDM, deoarece ambele sunt, în viziunea sa, partide proeuropene.

Președintele a chemat fermierii să nu se lase influențați de politicieni: Criza politică înseamnă că nu veți obține nici 1500 lei, nici suportul din Rusia, UE, SUA

Blocarea străzilor cu tractoarele nu este o soluție pentru situația dezastruoasă în agricultură, iar cei care acum fac politică, în special Maia Sandu și Andrei Năstase, să își aducă aminte ce au făcut pentru agricultori când au condus Guvernul. Declarația a fost făcută de Igor Dodon în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”.

”Îmi scriu agricultorii din mai multe raioane care mă întreabă de ce mă las șantajat de unii agricultori care fac politică. Eu nu vreau să împart agricultorii că fac sau nu politică, acum la toți agricultorii le este greu. Poate voi nu vă dați seama dar cei care vă utilizează, Slusari și alții, ei vor criză politică. Dar criza politică înseamnă că nu veți obține nici acești 1500 de lei, nici suportul din Rusia, de la europeni, americani. Asta înseamnă căderea Guvernului și câteva luni de instabilitate politică în plină criză”, a spus președintele.

Șeful statului susține că cei mai aprigi critici ai guvernării nu au făcut nimic pentru agricultori anul trecut.
”Vă rog, dragi agricultori, aduceți-vă aminte de anul trecut când ați fost bătuți de grindină în august, în special în nordul țării. A venit prim-ministrul Maia Sandu să discute cu dumneavoastră? Cred că trebuie să spuneți mulțumesc și noi toți că avem acest Guvern și nu Guvernul Maia Sandu care nici nu avea să vă atragă atenția”, a menționat Dodon.

Igor Dodon a explicat că suportul de 1500 de lei pe hectar este din sursele pe care le-a depistat Guvernul la această etapă.

”Stimați agricultori, și eu sunt agricultor, am absolvit Universitatea Agrară, vin din sat, de la Sadova, nu sunt în buget 2 miliarde de lei pentru a acorda aceste subvenții. Cei care vă promit și vă scot în stradă lasă să explice de unde? Să tăiem din salarii, pensii? De la drumuri să tăiem? Sau să oprim finanțarea învățământului pentru a aloca acești bani?”, a declarat Dodon.

Nu trebuie să fim prieteni cu UE împotriva Rusiei, și nici invers, spune președintele țării

„Nu trebuie să fim prieteni cu UE împotriva Rusiei, și nici invers”. Opinia a fost exprimată de șeful statului Igor Dodon în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”.
„Eu consideră că trebuie să avem o politică externă echilibrată. Trebuie să luăm tot ce este mai bun de la Federația Rusă, europeni, SUA și să facem în așa fel, încât oamenii din țara noastră să trăiască mai bine. Nu trebuie să fim prieteni cu UE împotriva Rusiei sau invers. Acesta este principiul nostru. Eu cred că așa vom putea obține rezultate bune pentru țara noastră și vom putea întări independența Republicii Moldova”, a declarat președintele.
Amintim că despre necesitatea ca Republica Moldova să aibă o politică externă echilibrată președintele țării, Igor Dodon, a vorbit și în discursurile de la tribuna principală a ONU, în septembrie 2019, dar și la începutul acestui an, în fața deputaților din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Președintele țării a explicat de ce Maia Sandu și Andrei Năstase refuză să își asume guvernarea pe timp de criză: Ei știu că nu vor face față

Președintele Igor Dodon susține că Maia Sandu și Andrei Năstase se tem să-și asume riscurile unei guvernări în perioada pandemiei și a crizei economice. Șeful statului a declarat în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde” că opoziția preferă doar să critice acțiunile Guvernului îndreptate spre lupta cu COVID-19, fiind conștientă de incapacitatea sa de a acționa în astfel de situații.

”Am văzut mai multe critici din partea opoziției care spune că Guvernul nu face față. Dacă ei consideră că pot face față mai bine să se asocieze cu Șor și Candu să dea jos Guvernul. Să își asume responsabilitatea. Dar ei nu vor, pentru că ei știu că în această situație nu vor face față mai bine acestor provocări decât Guvernul care este acum și specialiștii care sunt în fruntea ministerului”, a spus Dodon.

Șeful statului a îndemnat cetățenii să respecte în continuare recomandările autorităților. Totodată, președintele și-a exprimat speranța că foarte curând în Moldova va fi posibilă vaccinarea anti-COVID.

Amintim, Igor Dodon a anunțat că este gata să fie prima persoană din Republica Moldova pe care să fie testat vaccinul anti-COVID 19 dezvoltat de Federația Rusă.

Igor Dodon: Partenerii ruși examinează posibilitățile tehnice de a livra cele 40-50 mii tone de motorină pentru agricultorii din Moldova

Igor Dodon: Este important să primim cele 200 mln euro de la ruși până la sfârșitul acestui an și eu sunt sigur că îi vom primi

Autoritățile de la Moscova examinează posibilitățile tehnice de a livra până la 50 mii tone de motorină pentru agricultorii moldoveni. Anunțul a fost făcut de Igor Dodon în cadrul emisiunii “Președintele răspunde”. Șeful statului a declarat că acest combustibil va fi împărțit fermierilor, care au înregistrat pierderi din cauza calamităților naturale. În medie este vorba despre 50 l de motorină la ha. Igor Dodon a vorbit și despre alt suport oferit de ruși pentru Republica Moldova.

“Acum un an, eu m-am înțeles cu Vladimir Putin ca pentru produsele moldovenești să fie înlăturate taxele la export pe piața din Rusia. Noi exportăm mere, fructe, legume, conserve… Producătorii noștri, anual economisesc 300 mln lei. Acest lucru este unul foarte bun. Această înțelegere este valabilă până la sfârșitul anului, dar în octombrie se va mai face o evaluare, să vedem dacă nu există riscuri. Cei, care vor să demită Guvernul Chicu, să vă gândiți bine, pentru că dacă o să-l demiteți, eu cred că după 1 octombrie acest regim preferențial nu va mai fi valabil”, a declarat președintele.

Totodată, șeful statului s-a arătat sigur că țara noastră va reuși să obțină creditul de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse.

“E clar că opoziția l-a blocat, dar chiar și așa autoritățile de la Moscova au acceptat să îl renegocieze. Pentru noi este foarte important să primim banii până la sfârșitul acestui an și eu sunt sigur că îi vom primi”, spune Igor Dodon.

Șeful statului mai spune că există și alte inițiative din partea Rusiei de a ajuta Republica Moldova.

„Există ajutor și din partea altor parteneri – FMI, UE, dar în raport cu ajutorul oferit de ruși, deseori sunt impuse condiționalități politice. De exemplu, FMI insistă ca noi să reducem cu 1,5 mlrd lei cheltuielile prevăzute în Buget pentru acest an. Asta în situația în care fermierii cer de la noi suplimentar 2 mlrd lei.”, a mai spus președintele.

Proiectul “Drumuri bune pentru toți” a fost realizat deja în 30% din localitățile Moldovei

La această etapă, pentru 80 la sută din localitățile țării au fost semnate contractele de reparație a drumurilor, iar în 30% din sate practic proiectul ”Drumuri bune pentru toți” a fost deja implementat.

”Estimăm că până la sfârșitul lunii octombrie vom reuși să implementăm acest program în fiecare localitate din Republica Moldova”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”.

Șeful statului a amintit că, fiecare sat primește de la 1 milion de lei în sus pentru reparația drumurilor locale.
”Cred că este o sumă enormă pe care majoritatea din localități nu au văzut-o în toți anii de independență”, a spus Igor Dodon.

În cadrul emisiunii, președintele a anunțat că mai mulți primari din partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase l-au rugat să nu fie luați banii alocați pentru drumurile din localități și dați agricultorilor.

Igor Dodon: Acolo unde am delegat membrii echipei, unii îi numesc membrii echipei Dodon, oamenii fac treabă

În Chișinău lucrurile se schimbă spre bine pentru că avem un primar care nu face politică, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”. Șeful statului afirmă că a decis să îl susțină la funcția de primar general al Capitalei anume pe Ion Ceban pentru experiența bogată pe care o avea în administrația locală.

”Sunt tot mai multe voci care se bucură că situația în municipiul Chișinău care s-a schimbat spre bine. Vreau să vă spun că se va schimba și mai departe. (…)Acolo unde am delegat membrii echipei, unii îi numesc membrii echipei Dodon, oamenii fac treabă”, a declarat Dodon.

Șeful statului a amintit aici și despre bașkanul Găgăuziei, Irina Vlah, premierul Ion Chicu, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

”Atunci când promovăm la primele funcții membrii echipei, ei fac față și eu mă mândresc cu acest lucru și le urez succes în continuare”, a conchis președintele.

Igor Dodon este de părerea că obligativitatea de a sta în carantină pentru cetățenii care revin de peste hotare trebuie scoasă

Președintele Igor Dodon este de părere că obligativitatea de a sta în carantină pentru cetățenii care revin de peste hotare trebuie scoasă, în special pentru cei care revin din țările aflate în zonele verzi COVID-19.
Șeful statului a menționat, în timpul emisiunii „Președintele răspunde”, că decizia urmează a fi luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

”Am discutat cu colegii de la Guvern. Știu că în zilele următoare va fi luată o decizie referitor la unele schimbări în ceea ce ține de autoizolare. Probabil, cei care vin din țările care nu sunt zone roșii, autoizolarea va fi exclusă”, a spus președintele.

Potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, cetățenii care revin în țară de peste hotare au obligativitatea de a sta 14 zile în carantină.

Șeful statului spune că va face totul ca aceste alegeri prezidențiale să fie libere și corecte

Șeful statului Igor Dodon va susține deschiderea unui număr maximal de secții de votare în afara țării. Totodată, președintele spune că pledează pentru alegeri libere și corecte.

„Eu cred că în interesul tuturor este, și în interesul meu personal, ca aceste alegeri să fie în condiții democratice, libere și să nu fie nici un fel de restricții, nici în interiorul țării, nici în afară. Eu vă asigur că din partea mea nu va fi nici un fel de încercare de a limita dreptul de vot sau dreptul de a candida. Eu voi susține deschiderea unui maximal de secții de votare în afara țării”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”.

Totodată, șeful statului a precizat că nu va cere amânarea alegerilor, așa cum declară unii politicieni din opoziție.

„Dacă opoziția își asumă acest angajament de a cere amânarea alegerilor, să vină cu argumente. Să decidă în Parlament, pentru că așa decizii se aprobă în Parlament”, a spus șeful statului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă