PSRM

22 martie 2021

Igor Dodon: Decizia CC spune că dacă deputații nu-l vor susține pe Grosu, acest lucru nu va deveni automat un motiv pentru dizolvarea Parlamentului

Președintele PSRM, Igor Dodon, atrage atenția că decizia de astăzi a Curții Constituționale, pe care el o numește stranie, indică asupra faptului că dacă 51 de deputați nu vor susține candidatura lui Igor Grosu la funcția de premier, acest lucru nu va deveni automat un motiv pentru dizolvarea Parlamentului.

”Așadar, pentru a dizolva Parlamentul, președintele trebuie să negocieze din nou cu deputații, la care majoritatea parlamentară îl poate informa pe șeful statului că nu sunt de acord să dizolvarea Legislativului și că sunt gata să susțină un alt candidat la funcția de prim-ministru. Următoarea dezbatere aprinsă, menținând majoritatea parlamentară oficializată, va avea loc atunci când Curtea Constituțională va confirma că au fost îndeplinite condițiile constituționale pentru dizolvarea Parlamentului”, precizează Dodon într-o reacție pe canalul său de Telegram.
În decizia sa, Curtea Constituțională a reținut că majoritatea parlamentară poate să nu acorde vot de încredere programului de activitate şi întregii liste a Guvernului, vot care va fi solicitat de candidatul pentru funcţia de Prim-ministru. În jurisprudența sa, Curtea a statuat că în procedura de formare şi învestire a Guvernului esenţial este votul Parlamentului, iar în conformitate cu prevederile articolului 98 alin. (3) din Constituție, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. De asemenea, în această situație, în cazul unor noi consultări după eșuarea acordării votului de încredere, majoritatea parlamentară absolută formalizată poate să înainteze un candidat pentru funcția de Prim-ministru.

În al doilea rând, Curtea a statuat că în ipoteza în care nu vor avea loc noi consultări în sensul articolului 98 alin. (1) din Constituție din cauza expirării termenului prevăzut la articolul 85 alin. (2) din Constituție, majoritatea parlamentară absolută va avea posibilitatea să abordeze problema învestirii Guvernului în cadrul consultărilor obligatorii cu Președintele Republicii care trebuie să aibă loc, conform articolului 85 alin. (1) din Constituție, în cazul dizolvării Parlamentului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă