PSRM

03 noiembrie 2020

Igor Dodon: Dacă Maia Sandu va deveni președinte, aceasta va continua să închidă școlile și grădinițele

În fiecare localitate din țară trebuie să existe cel puțin o școală și o grădiniță, susține Igor Dodon. Candidatul independent la funcția de șef al statului spune că va continua, și în perioada celui de-al doilea mandat, să susțină instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Totodată, Dodon se arată convins de faptul că dacă Maia Sandu va ajunge la putere, aceasta își va continua planul, pe care l-a pus la cale când era ministru al Educației – să închidă școlile și grădinițele. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.

„Cine a închis școlile în peste 180 de sate? Maia Sandu! Ce înseamnă acest lucru pentru aceste sate? Lichidarea satelor în Republica Moldova. Faceți comparație, noi în acest an am transferat peste 300 de milioane de lei în bugetele locale pentru a acoperi deficitul care este în satele mici, în școlile mici, care urmau să fie închise în urma formulei introduse de Maia Sandu în 2014-2015, este vorba de calcularea finanțării per elev. Ce se va întâmpla dacă Maia Sandu vine la guvernare, vă asigur că va continua să închidă școlile în sate. Eu însă, vă promit că noi vom schimba formula de finanțare a școlile, ca școlile mici în sate să funcționeze”, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon: Comunicarea bună cu cetățenii mi-a asigurat victoria în interiorul țării în primul tur de scrutin

Comunicarea bună cu cetățenii în toate raioanele Republicii Moldova mi-a asigurat victoria în interiorul țării în primul tur al alegerilor prezidențiale, a declarat Igor Dodon în cadrul unui briefing, unde a anunțat despre revenirea sa în campania electorală pentru turul doi de scrutin.

”Primul tur a trecut foarte activ. A fost o comunicare bună cu cetățenii în toate raioanele Republicii Moldova în acele peste 240 de întrevederi pe care le-am organizat. Probabil, aceasta a asigurat victoria mea dacă ținem cont de votul din interiorul țării”, a declarat Dodon.

Candidatul la funcția de șef al statului susține că provocarea de bază în turul doi al alegerilor este ce vor obține cetățenii Republicii Moldova dacă președinte al țării va fi Igor Dodon sau Maia Sandu, ce se va întâmpla în țară, va fi sau nu stabilitate, ce va fi cu achitarea pensiilor, salariilor și ce va întâmpla cu inițiativele lansate.

Igor Dodon: Problema nu este numele celui care va fi președinte al Republicii Moldova, ci lucrurile concrete pe care le va face acesta pentru locuitorii țării

Mesajul candidatului independent la funcția de președinte, Igor Dodon, pentru turul doi al scrutinului nu ține de platforme electorale sau de promisiuni, ci de necesitatea unei analize obiective a ceea se va întâmpla după data de 15 noiembrie. Igor Dodon a lansat această teză astăzi, în cadrul unui briefing de presă

“Ce vor obține cetățenii dacă președinte al țării va fi Igor Dodon ori Maia Sandu. Ce se va întâmpla în țară? Va fi stabilitate sau nu? Ce va fi cu achitarea pensiilor, salariilor? Răspunsul la aceste întrebări contează cel mai mult pentru a lua decizia corectă și finală pentru data de 15 noiembrie”, a declarat Igor Dodon.

Pentru Igor Dodon, problema de bază nu este numele celui care va fi președinte al Republicii Moldova, ci lucrurile concrete pe care le va face acesta pentru locuitorii țării.

“Cuiva nu-i place de Dodon, pentru că a fost patru ani în funcția de președinte al Republicii Moldova, că a dat jos regimul lui Plahotniuc, din care a făcut parte mulți ani Maia Sandu. Cuiva nu-i place de Maia Sandu, pentru că a închis aproape 200 de școli, dar aceste alegeri vor trece, la fel ca și emoțiile sau slăbiciunilor unora, dar problemele rămân. Rămâne pandemia, necesitatea de a face față crizei economice, secetei, iar miza acestor alegeri este cine din acești doi candidați, Dodon sau Maia Sandu, va putea ajuta cetățenii să treacă mai ușor, cu pierderi mai mici de aceste probleme și provocări, pe care le avem astăzi”, a mai spus candidatul independent la funcția de președinte.

Igor Dodon atenționează: exporturile de mărfuri către Federația Rusă vor fi stopate, dacă Maia Sandu devine președinte

Exportul de mărfuri moldovenești în Federația Rusă va fi blocat, dacă Maia Sandu va deveni președinte al Republicii Moldova. Asta înseamnă că mii de tone de fructe vor rămâne să se strice pe dealuri. Despre aceasta Igor Dodon a declarat în cadrul unui briefing de presă.

„Noi am deblocat piețele din est și din vest, ceea ce e bine pentru agricultorii din Republica Moldova. Ce face Maia Sandu? Numește Rusia agresor, dușman al Republicii Moldova. Ce înseamnă asta, dacă Maia Sandu devine președinte – se blochează exportul?  Cum vei negocia cu cei pe care îi numești agresori, tirani, dușmani?”, a declarat Dodon.

În context, președintele a venit cu un apel către fermieri.

„Stimați agricultori, în special cei din nordul țării, cei care ați exportat merele în Rusia anul trecut și nu au înghețat pe câmp, ca în 2014, când Maia Sandu era în Guvern. Dar 240 de mii de tone de mere anul trecut s-au dus în Rusia. Ce faceți cu un așa preț ședințe care numește Rusia agresor? Rămân merele pe câmp? Facilitățile pe care eu le-am negociat expiră la 1 ianuarie 20201. Ce facem cu așa președinte?”, a întrebat Igor Dodon.

Igor Dodon a promis că în calitate de președinte nu va permite întoarcerea carantinei din cauza COVID-19

Igor Dodon a promis că în calitate de președinte al țării nu va permite întoarcerea carantinei și introducerea restricțiilor pentru activitatea economică din cauza pandemiei COVID-19. În schimb, dacă va câștiga Maia Sandu, va închide economia pentru 2-3 luni.

Dodon a declarat, în cadrul unui briefing, că în comparație cu Maia Sandu care va închide total țara, el nu va admite stoparea activității agenților economici, a școlilor și grădinițelor.

”Vom gestiona situația. Sunt ferm convins că Maia Sandu va lua exemplu de la țările UE și va închide total țara, agenții economic, școlile și grădinițele pe perioada pandemiei pentru următoarele două-trei luni”, a declarat Dodon în cadrul briefingului.

Igor Dodon avertizează: Dacă Maia Sandu ajunge președintele, vor fi lichidate raioanele și primăriile mici

Igor Dodon se arată categoric împotriva lichidării raioanelor și a primăriilor mici. Despre aceasta președintele a declarat în cadrul unui briefing de presă. Totodată, Dodon avertizează că dacă Maia Sandu va ajunge președinte, această reformă va fi implementată.

„Se discută mult despre lichidarea raioanelor și a primăriilor mici. Eu în calitate de președinte, și cât mă voi afla în această funcție, stimați cetățeni, stimați primari, vă promit că nu voi accepta lichidarea raioanelor și a primăriilor. Maia Sandu și consilierul ei, fost ex-premier, care e mare analist acum, Sturza, au făcut această reformă la începutul anilor 90. Au lichidat raioanele, s-au dus la județe și au început lichidarea primăriilor mici. Faceți comparații și luați decizii”, a spus Igor Dodon.

Igor Dodon o provoacă pe Maia Sandu la dezbateri: Noi avem despre ce discuta, pregătiți-vă !

Igor Dodon o provoacă pe Maia Sandu la dezbateri electorale. Președintele a declarat în cadrul unei conferințe de presă că este gata de dezbateri și a cerut staff-ului său să coordoneze cu cel al Maiei Sandu data, ora și locul desfășurării acestora.

„Nu ne trebuie dezbateri în fiecare zi, una-două, pe platforme neutre. Avem despre ce discuta, pregătiți-vă!”, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon: Strategia Maiei Sandu este de a distruge producătorul autohton

Maia Sandu propune să stăm cu mâna întinsă spre europeni și Occident pentru următoarea doză de credit, a declarat Igor Dodon, în cadrul unui briefing. Candidatul la funcția de președinte a țării susține că oponentul său va deschide piața moldovenească pentru concernele externe care vor distruge producătorul autohton.

”Noi avem nevoie de împrumuturi dar nu pentru consum. Noi avem nevoie de împrumuturi pentru infrastructură. Noi ne propunem să dezvoltăm economia, să construim parcuri industriale, să susținem producătorul autohton dar nu să deschidem piața noastră pentru concernele externe care vor distruge producătorul autohton. Aceasta e strategia doamnei Maia Sandu, nu a mea”, a spus Dodon.

Igor Dodon i-a îndemnat pe agenții economici din țară să se gândească foarte bine pe cine vor susține în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

” Pe cea care vrea să aducă concerne internaționale și să distrugă producătorul autohton, sau cei care vor să dezvolte economia națională și să susțină producătorul autohton, să construiască parcuri industriale, să investească în continuare în drumuri”, a menționat Dodon.

El a amintit că, în august 2019, Maia Sandu în calitate de premier a insistat și a blocat programul de reparație a drumurilor din țară.

”Noi anul acesta nu am blocat niciun drum, din contra noi am mers cu investiții majore în economie”, a spus Igor Dodon.

Igor Dodon cere ca Procuratura Generală să investigheze acțiunile celor,  care au blocat accesul la secțiile de votare deschise pentru transnistreni

Declarațiile deputaților Maiei Sandu despre “separatiștii” din stânga Nistrului pot duce la dezlegarea unui nou conflict în regiune, așa cum s-a întâmplat în anii 90. Atenționarea vine din partea președintelui țării, Igor Dodon, care a cerut ca procurorii să investigheze persoanele, care au blocat accesul moldovenilor din regiunea transnistreană la secțiile de vot.

„Cetățenii Republicii Moldova nu trebuie împărțiți pe naționalități și să-i numim separatiști pe cetățenii care locuiesc în Transnistria și Găgăuzia, așa cum face Maia Sandu și membrii partidului său. Și noi am văzut asta două zile în urmă. Cu așa declarații Maia Sandu poate aduce țara la un nou conflict ca în 90. Vreți destabilizare în țară? Eu cer Procuratura să se ocupe de cei care au blocat cetățenii care voiau să voteze la alegeri, dacă este necesar să deschidă dosare penale, inclusiv pe deputați din parlament, vicepreședinți de Parlament. Este un precedent periculos. Trebuie deschise dosare penale așa cum s-a făcut 10-15 ani în urmă când Transnistria a blocat accesul la secțiile noastre de votare”, a declarat Dodon în cadrul unui briefing de presă.

Amintim că în data de 1 noiembrie, când în Republica Moldova s-a desfășurat primul tur al alegerilor prezidențiale, deputații PAS, în frunte cu Igor Grosu, au blocat accesul locuitorilor din stânga Nistrului la secțiile de vot.

Igor Dodon promite că va micșora vârsta de pensionare în Moldova, care a fost majorată “de către guvernele în care a fost Maia Sandu”

Vârsta de pensionare în Republica Moldova va fi micșorată, dacă actualul președinte, Igor Dodon, va obține victoria în data de 15 noiembrie.

Vârsta de pensionare în Moldova a fost majorată până a intra eu în funcția de președinte, de către  de guvernele în care a fost Maia Sandu. Eu îmi asum angajamentul să revin la acest subiect și să micșorăm vârsta de pensionare. Pe Maia Sandu nu o doare capul de asta, eu voi asigura atingerea acestui obiectiv, a declarat Igor Dodon, în cadrul unui briefing de presă.

Președintele a amintit că anul trecut, când Maia Sandu a fost premier, aceasta a blocat inițiativa de indexare a pensiilor de două ori pe an și nu le-a acordat vârstnicilor nici un ajutor.

Dodon: Eu sunt pentru statalitatea RM, iar Maia Sandu declară că dacă ar fi referendum, ea ar vota pentru unire, lichidarea statalității RM

Un președinte de țară nu poate avea cetățenie dublă, deoarece în acest caz statalitatea țării este pusă în pericol. Opinia a fost expusă de Igor Dodon, în cadrul unui briefing de presă.

„Eu sunt pentru apărarea statalității Republicii Moldova. Eu nu voi permite să închinăm țara rușilor sau românilor. Da ei ne sunt frați, și unii și alții, frate-frate, dar fiecare stăpân la el acasă. Eu nu cred că este bine ca un președinte de stat să fie cetățean al altui stat, așa cum este Maia Sandu. Vă rog să nu uitați asta. Statalitatea țării pentru minte este importantă. Iar contracandidatul meu declară că dacă ar fi referendum, ea ar vota pentru unire, lichidarea statalității Republicii Moldova. Și acum vrea să fie președinte de țară. Pentru ce? Ca să o lichidezi?”, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon: susțin valorile tradiționale și nu voi admite marșurile LGBT la care participă Maia Sandu

Tradițiile, valorile, credința sunt cruciale pentru un stat, a declarat Igor Dodon, astăzi, în cadrul unui briefing. Candidatul la funcția de președinte a țării susține că el pledează pentru valori și familii tradiționale și, în comparație cu oponentul său Maia Sandu, nu va admite ca în Republica Moldova să se desfășoare marșurile comunității LGBT.

”Sunt pentru Biserica Creștin-Ortodoxă, dar în calitate de președinte sunt apărător al tuturor. În calitate de creștin-ortodox merg la biserică. Sunt și alte culte în Republica Moldova, dar și alte culte, și credința ortodoxă pledează pentru valori tradiționale, pentru familii tradiționale. Eu nu particip la marșurile gay din Chișinău așa cum a participat Maia Sandu în ultimii ani. Spun foarte ferm poziția președintelui Republicii Moldova: nu voi admite așa ceva, iar alții deschis spus că vor admite în Republica Moldova aceste valori care nu ne sunt proprii”, a menționat Dodon.

În acest context, Igor Dodon i-a îndemnat pe părinți să se gândească foarte bine la ce s-ar putea introduce în programul școlar cu un președinte ca Maia Sandu.

Igor Dodon i-a anulat cetățenia moldovenească fostului deputat român Cristian Rizea, condamnat pentru acte de corupție în țara vecină

Președintele Igor Dodon a semnat luni, 2 noiembrie, decretul prin care i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova oferită fostului deputat român, Cristian Rizea, condamnat în România la 4 ani de detenție pentru acte de corupție.

Igor Dodon a anunțat, astăzi, în cadrul unui briefing, că în calitate de președinte al țării a semnat, luni, mai multe decrete ce țin de promovarea unor legi, stabilitatea economică și socială pe timp de criză și pandemie, dar și decretul prin care lui Rizea i s-a anulat cetățenia moldovenească.

”S-a discutat foarte mult în presă despre un oarecare Rizea, cetățean al României, care s-a ascuns în Moldova. Vreau să vă spun că la propunerea Comisiei pentru cetățenie, ieri am semnat un decret prin care am anulat cetățenia acestui personaj. Deja organele competente din Republica Moldova și România trebuie să facă schimb de informații și să întreprindă acțiuni pentru a-l expulza din țară pe acest criminal, conform justiției din România”, a declarat Dodon.

Fostul deputat român PSD, Cristian Rizea, a fugit din România după ce a fost condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă