PSRM

07 aprilie 2020

Igor Dodon: Astăzi trecem la scenariul patru al pandemiei și la acest moment suntem gata să facem față situației

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), că odată ce va fi depășită cifra de 1000 de îmbolnăviri cu COVID-19, Moldova intră în scenariul patru de evoluție a pandemiei. Potrivit președintelui, prin declanșarea acestui scenariu intrăm în zona de vîrf a crizei.

Dodon a declarat că, la această etapă, sistemul medical este pregătit pentru evoluția pandemiei. În prezent, sunt activate 27 de spitale cu profil COVID-19: de nivel raional, regional și național. De asemenea, a fost creat Centrul de triere COVID-19, iar în funcție de necesitate ar mai putea fi amenajate noi asemenea centre.

Potrivit președintelui, dispunem de personal medical suficient pentru a gestiona zona de vîrf a crizei. În sistemul de sănătate de stat și privat sunt peste 14 mii de medici, aproape 24,5 mii de asistenți medicali și peste 10,7 mii de infirmiere. În total, aproape 50 de mii de persoane din sistemul sanitar pot fi implicate în gestionarea pandemiei.

De asemenea, toți medicii, inclusiv cei de familie din sate au fost instruiți pentru a fi pregătiți de scenariul patru de evoluție a bolii.

Șeful statului a amintit despre dublarea salariilor personalului medical implicat în prima linie și testarea cadrelor medicale.

Președintele a mai spus că, potrivit estimărilor OMS, autoritățile din Moldova au gestionat corect primele trei scenarii de evoluție a COVID-19.

Efectele economice ale COVID-19: Veniturile la buget ar putea fi reduse cu 7,3 miliarde lei

Criza provocată de COVID-19 a afectat economia mondială. Republica Moldova nu este o excepție și de asemenea va avea de suferit din cauza acestei pandemii la nivel economic. Totuși, autoritățile vor face tot posibilul ca cetățenii să-și ridice salariile la timp și să fie achitate prestațiile sociale. O altă prioritate a guvernării, în situația de criză, este susținerea sistemului medical. Declarațiile au fost făcute de președintele țării, Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

„Înțelegem că economia este în descreștere, și nu doar în Republica Moldova, dar în toate țările lumii. Scăderea economiei afectează și va afecta bugetul de stat. Reducerea PIB-ului cu 3%, varianta optimistă, ar genera față de veniturile planificate o reducere de 7,3 miliarde lei. Poate fi o căderea a economiei și mai mare.

Am decis prioritățile: salariile, pensiile, plățile sociale, ajutorul de șomaj. Sporuri pentru sistemului medical, suport pentru întreprinderile, care achită salariile în continuare”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a reiterat că restul cheltuielilor vor fi reduse la minim. Totodată, autoritățile sunt în căutarea unor soluții, pentru a ajuta cetățenii, rămași fără un loc de muncă.

„Am văzut mesajele unor politicieni, care spune să reducem complet investițiile. Evident că vom investi în situația, în care vom avea mijloace. Noi ne dorim să continuăm investițiile, pentru că cei care au rămas fără muncă, sau au revenit din afara țării, noi vrem să le oferim locuri de muncă”, a mai spus Igor Dodon.

Restricțiile impuse de stat din cauza epidemiei vor dura, cel puțin, pînă pe 28 aprilie

Restricțiile impuse de stat din cauza epidemiei provocate de COVID-19 vor dura, cel puțin, pînă în data de 28 aprilie. Anunțul a fost făcut de președintele țării, Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

„Pînă pe 28 aprilie relaxări nu vor fi, iar mai departe în funcție de evoluția situației cu pandemia. Pînă pe după Paștele Blajinilor este periculos de scos restricțiile. Înțelegem că afectează activitatea economică, dar dacă facem pași greșiți acum, costurile economice vor fi mai mari. Sperăm că situația asta va da rezultat scontat și deja este rezultat”, a declarat Igor Dodon.

Precizăm că din cauza pandemiei de COVID-19, care a fost instituită la nivel mondial, în Republica Moldova a fost declarată starea de urgență. Aceeași situație se atestă în mai multe state.

Autoritățile iau măsuri pentru a preveni creșterea criminalității

Criza provocată de COVID-19 ar putea duce la înrăutățirea situației criminogene din Republica Moldova. Pentru a preveni acest scenariu, autoritățile au elaborat un plan de acțiuni. Subiectul a fost discutat la ședința Consiliului Suprem de Securitate.

“Intrăm în perioada de risc. Prioritatea noastră va fi asigurarea securității dvs și a bunurilor dvs. Ministerul de Interne și organele de forță vor lucra non-stop pentru a preîntîmpina înrăutățirea situației. Oamenii stau acasă, crește violența în familie, unii au rămas fără muncă… Înțelegem riscurile. Subiectul este în vizorul CSS și deja a fost elaborat un plan de acțiuni pentru următoarele săptămîni. Mai multe patrule, mai mulți polițiști în stradă pentru a preîntîmpina cazuri grave”, a declarat Igor Dodon după ședința CSS.

Potrivit Inspectoratului General de Poliție, în primele trei luni ale lui 2020, în țară au fost comise 6.007 de infracțiuni. Cifra este cu 2,15% mai mică, decît aceeași perioadă a anului 2019.

Moldova are suficiente stocuri de medicamente și consumabile

Moldova dispune de cantitatea suficientă de medicamente, consumabile și utilaje necesare pentru tratarea bolnavilor COVID-19, a declarat președintele Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
Potrivit președintelui, Moldova va importa suplimentar medicamente pentru protocolul de tratare a COVID-19 din Ucraina și România.

Dodon susține că în stoc sunt și consumabile suficiente: măști, mănuși, combinezoane, dezinfectant, în special pentru a asigura personalul din prima linie.

”Grație unor donații din exterior și procesului de producere pe intern, practic prima linie e asigurată. Deja au fost produse aproape 70 de mii de costume de protecție, cîteva sute de mii de măști, 20 de mii de viziere și cu dezinfectații suntem asigurați din producția autohtonă”, a spus șeful statului.

De asemenea, în Moldova urmează să ajungă mai multe loturi de ajutor umanitar din China și Turcia. Este vorba despre măști, mănuși, echipament de protecție.

În spitalele de stat sunt peste 500 de ventilatoare pentru cazurile strict urgente, iar în instituțiile sanitare private sunt cîteva sute de ventilatoare care, de asemenea, pot fi solicitate pentru gestionarea crizei COVID-19.

BNM are suficiente lichidități pentru a nu admite haos pe piaţa valutară a Republicii Moldova

Banca Națională a Moldovei are suficiente lichidități pentru a nu admite haos pe piața valutară a Republicii Moldova. Asigurarea vine din partea preşedintelui Igor Dodon şi a fost făcută în cadrul briefingului de după ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate.

“Banca Națională a Moldovei a luat decizia de a reduce rata de bază și rezervele obligatorii pînă la 34%, astfel lichidități în piața bancară, în Republica Moldova sunt și vor fi suficiente”, a declarat Igor Dodon.
Președintele i-a avertizat şi pe cei care doresc să facă speculații pe piața valutară să renunțe din start la această intenție.

“Îi avertizez pe cei care vor să facă speculații pe piața valutară, deja v-ați ciocnit cu pierderi, joi ați ridicat, iar vineri ați fost nevoiți să vindeți cu mai ieftin. Nu vă jucați, speculațiile vor fi taxate. Banca Națională a Moldovei are rezerve valutare suficiente, pentru a menține stabilitatea”, a mai spus Igor Dodon.

După ședința CSS, Igor Dodon a dat asigurări că țara nu se va confrunta cu o criză a produselor agroalimentare

Președintele țării, Igor Dodon, dă asigurări că în Moldova nu vom avea un deficit de produse agroalimentare și anunță că nu sunt motive pentru majorarea prețurilor la produsele alimentare de primă necesitate. Potrivit șefului statului, categoriile de produse care au fost interzise pentru export de țările de origine, în special crupele, pot fi compensate prin alte tipuri de produse locale.

”La această etapă, cu unele mici excepții, nu pot fi argumente obiective pentru creșterea prețurilor de la producător”, a declarat președintele după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
Potrivit șefului statului, Guvernul monitorizează formarea prețurilor la fiecare produs și va interveni destul de dur acolo unde se fac speculații.

Președintele a discutat, săptămîna trecută, cu conducătorii asociațiilor producătorilor din sectorul animalier și vegetal despre asigurarea țării cu produse alimentare. În cadrul discuției s-a constatat că situația ce ține de asigurarea populației cu produse alimentare este stabilă. Anterior, în cadrul unei întrevederi de lucru cu reprezentanții celor mai mari rețele comerciale din Moldova, Igor Dodon a primit asigurări că nu vor fi admise majorări nejustificate a prețurilor.

Președintele țării Igor Dodon anunță că Moldova va avea o nouă strategie de dezvoltare a medicinei, în care acest domeniu să fie prioritar

Președintele Igor Dodon susține că statul trebuie să-și schimbe abordarea față de sistemul de sănătate și anunță despre o nouă strategie de dezvoltare a sistemului medical din Moldova. Șeful statului a declarat, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, că îi înțelege pe pacienții care astăzi critică condițiile proaste din spitale. Potrivit lui Dodon, situația actuală din sistem se datorează moștenirii lăsate de guvernele care s-au perindat în ultimii zece ani și reformelor care au avut un efect nociv asupra acestui domeniu, precum lichidarea spitalelor raionale și fuzionarea unor instituții medico-sanitare.

”Chiar și în aceste condiții noi reușim să facem față, poate mai bine decît unele țări, care în clasamentele mondiale sunt mai sus decît Moldova”, a spus președintele.

Președintele a solicitat Guvernului să elaboreze o Strategie nouă de dezvoltare a sistemului medical din Moldova, începînd de la punctele medicale din state și pînă la spitalele cu statut republican.

”Vom realoca și mijloace financiare suplimentare pentru sectorul medical pe viitor. Trebuie să schimbăm prioritățile, accentul trebuie să fie pus pe sectorul de sănătate. Vă asigur că aceasta va fi una dintre prioritățile statului și pe agenda permanentă a CSS”, a declarat Dodon.

Igor Dodon le-a mulțumit medicilor pentru actele de eroism în acest război cu virusul ucigaș

Președintele Igor Dodon a transmis astăzi un mesaj special medicilor din Republica Moldova. Şeful statului i-a asigurat pe cei din prima linie a războiului cu COVID-19 că statul apreciază la justa valoare efortul lor.

“Mesaj pentru personalul medical – prieteni, colegi, de mai bine de o lună sunteți în prima linie și asigurați sănătatea cetățenilor Republicii Moldova. Mulți din voi nu v-ați văzut familia, copiii, nu este simplu deloc. Vă mulțumesc pentru actele de eroism pe care le faceți zilnic. Vă asigur că statul, cetățenii, apreciază mult acest lucru, dumneavoastră sunteți eroii zilei de azi. Respect din partea tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon, după ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate.

Şeful statului a mai spus că Moldova este gata să facă față în perioada cu risc sporit, dar mult depinde şi de responsabilitatea fiecărui cetățean în parte.

“Republica Moldova este gata să facă față în perioada cu risc sporit, dar foarte mult depinde şi de fiecare dintre dumneavoastră. Consider că în următoarele zile noi vom trece testul ca națiune. Vom demonstra cum putem face față unui pericol, care ne poate afecta pe fiecare dintre noi. Sunt sigur că vom face față”, a mai spus Dodon.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă