PSRM

06 decembrie 2016

Igor Dodon: Are loc tergiversarea intenţionată a validării alegerilor Preşedintelui ales al Republicii Moldova

Președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că validarea alegerilor de Curtea Constituțională este în mod intenționat amînată. Această amînare se face din cauză că guvernarea dorește să promoveze rapid un șir de reforme antisociale, pe care președintele nou ales nu le va accepta în niciun caz. Oponenții Năstase și Sandu fac jocul guvernării.

În cadrul unei conferințe de presă, Igor Dodon a declarat că înțelege prea bine din ce cauză întîrzie validarea alegerilor prezidențiale, deși au trecut mai mult de trei săptămâni din ziua scrutinului.

Preşedintele ales a ţinut să menţioneze că guvernarea împreună cu partidele de opoziţie proocidentale profită de această pauză pentru a fi promovate un șir de legi antisociale, susţinuteşi cerute de FMI, pe care Igor Dodon, în calitate de președinte învestit în funcție, nu le-ar aproba.

E vorba de majorarea vârstei de pensionare și de alte condiții impuse de FMI.

E vorba de deschiderea oficiului NATO la Chișinău.

Există pericolul ca și procurorul să fie numit de președintele Timofti, care nu se va opune unei candidaturi docile, înaintate de guvernare.

Toate aceste acțiuni nu ar fi fost posibile sub mandatul oficial al președintelui Igor Dodon.

Formal, validarea mandatului întîrzie din cauza că oponenții electorali Maia Sandu și Andrei Năstase au depus contestări în judecată. Însă în realitate acești oponenți procedează juridic astfel, încît toate procedurile în instanță să dureze maximum din timpul posibil. Deci ei nu vor o decizie concretă și imediată, ci amînă verdictul final.

Există toate temeiurile să considerăm că atît Sandu și Năstase, cît și guvernarea fac un joc comun, probabil la sugestiile venite din Occident.

Igor Dodon a cerut Curţii Constituţionale să se convoace de urgenţă, imediat după soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse, pentru a fi aprobată decizia finală cu privire la alegerile prezidenţiale. Actualul preşedinte ales prin vot direct de poporare legitimitatea respectivă. De aici şi frica guvernării că preşedintele Dodon le va bloca iniţiativele care nu sînt în interesul poporului.

Igor Dodon și-a exprimat convingerea că validarea mandatului se va produce în această lună, fiindcă în Constituție este fixat termenul maxim de 45 de zile de la alegere pînă la inaugurarea oficială.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă