PSRM

23 decembrie 2015

Igor Dodon a felicitat locuitorii Găgăuziei şi a întregii Moldove cu aniversarea creării autonomiei Gagauz-Yeri

În mesajul de felicitare se spune:

 „Felicit din suflet locuitorii Găgăuziei şi ai întregii Moldove cu aniversarea creării autonomiei Gagauz-Yeri. În această zi istorică a fost salvată statalitatea moldovenească. Datorită unui compromise înţelept, a fost reglementat unul din cele două conflicte de pe teritoriul Moldovei, declanşate la sfîrşitul anilor 80 – începutul anilor 90, din cauza unioniştilor de la Chişinău. Găgăuzia şi-a obţinut recunoașterea legitimă a calităţii de subiect de stat şi a dobîndit posibilitatea de a participa la edificarea statului suveran şi multietnic Moldova.

În mai bine de 20 de ani, Găgăuzia şi poporul său s-au manifestat drept adevăraţi patrioţi ai Moldovei, luptători devotaţi pentru statalitatea moldovenească şi concilierea interetnică în ţară. Anume Găgăuzia a fost obstacolul din calea eurounioniştilor. Anume în Găgăuzia limba de stat se numeşte moldovenească, iar în şcoli este studiată istoria Moldovei, şi nu a statului vecin.

Compromisul înţelept a fost realizat într-o situaţie politică favorabilă, cînd majoritatea în Parlamentul Moldovei îl constituiau forţele de centru-stînga – agrarienii şi socialiştii. Din păcate, în toţi anii de după acest eveniment, autorităţile de la Chişinău au făcut tot posibilul pentru a decredibiliza relaţiile dintre Chişinău şi Comrat, pentru a reduce efectiv la zero toate garanţiile juridice, care au fost date Găgăuziei în conformitate cu acordul din 22 decembrie, 1994.

Cel mai mult aceste tentative s-au evidenţiat în decursul ultimilor 6 ani de aflare la putere a criminalilor din „ Alianţa pentru Integrare Europeană”, liderii căreia au ameninţat în repetate rînduri prin lichidarea Autonomiei găgăuze. Părerea nemijlocită a găgăuzilor faţă de viitorul regiunii proprii şi a întregii Moldovei este ignorată de către autorităţile ţării, aşa cum a fost şi în cazul semnării Acordului de Asociere cu UE, împotriva căruia se pronunţă majoritatea poporului Găgăuziei.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova se pronunţă pentru respectarea necondiţionată a prevederilor Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) din 22 decembrie, 1994. PSRM califică această lege drept prim pas spre edificarea unui stat federativ multietnic unic pe ambele maluri ale Nistrului. Găgăuzia, la fel ca şi alte regiuni ale ţării, este în drept să participe la desemnarea politicii interne şi externe a Moldovei integre.

Din numele Partidului Socialiştilor doresc poporului Găgăuziei în Noul An pace, prosperare şi noi realizări!”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă