PSRM

28 martie 2017

Igor Dodon a făcut un bilanț al primelor 100 de zile în calitate de președinte al Republicii Moldova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a declarat la o conferință de presă, organizată pe data de 28 martie despre tot ce a realizat în aplicarea promisiunilor sale electorale, în primele 100 de zile ca șef de stat.  Separat despre fiecare dintre ele.

”1. VOI RESTABILI PARTENERIATUL STRATEGIC CU RUSIA”

Igor Dodon a menționat că în perioada menționată au fost efectuate două vizite și întrevederi oficiale cu Vladimir Putin, președintele Federației Ruse.

”În cadrul acestor întrevederi au fost abordate și soluționate mai multe subiecte, inclusiv amnistia în domeniul migrației pentru anumite categorii de cetățeni, reluarea exporturilor pentru o gamă largă de produse, au fost dezbătute subiecte privind  soluționarea diferendului transnistrean și elaborarea unui acord cadru de parteneriat strategic cu Federația Rusă.”

În particular, în cadrul primei vizite s-a convenit ca cei 250.000 de cetățeni moldoveni aflați pe teritoriul Federației Ruse să inițieze procedura de legalizare, pînă la 20 martie, curent. În această perioadă au reuşit să beneficieze de acest drept circa 10 mii de concetățeni de-ai noștri. Ținînd cont de faptul că numărul celor care solicită legalizarea este în continuă creștere, pe 17 martie, la Moscova, a fost luată decizia de a prelungi pînă la 12 mai, 2017 perioada de legalizare pentru cetăţenii moldoveni, aflaţi cu încălcări ale legislației pe teritoriul Rusiei.

De pe 24 martie, curent, peste 17.500 de persoane care se află în Moldova şi care au „interdicţii”  de intrare pe teritoriul Federației Ruse în conformitate cu p.4. și 8 al art. 26 a legii federale a FR nr.114 pot accesa și, respectiv, tipări anularea interdicției ce permite intrarea liberă pe teritoriul Federației Ruse. În cadrul ultimei vizite s-a convenit asupra identificării mecanismului de extindere a amnistiei și pentru ceilalți 33.000 de moldoveni care se află în Patrie și au interdicții de intrare.

În rezultatul înțelegerilor care au avut loc, după o analiză detaliată a instituțiilor specializate din Federația Rusă, la momentul de față peste 150 de întreprinderi au primit dreptul de a exporta legume, fructe, conserve, produse din carne, vin pe teritoriul Rusiei. Companiile strategice cum ar fi Cricova, Chateau Vartely, Castel Mimi, Lion Gri au revenit pe piața rusă. Curînd în Republica Moldova vor veni experți ai Rosselhoznadzor și Rospotrebnadzor pentru a evalua posibilitățile de extindere a categoriilor de produse, dar și a companiilor din Moldova pentru export spre Federația Rusă.

”În cadrul ultimei vizite la Moscova am propus ca în timpul cel mai apropiat să fie elaborat un nou acord de parteneriat strategic între țări”, – a subliniat Igor Dodon. El a mai spus că, pe data de 3-4 aprilie la Chișinău va fi semnat Memorandumul de cooperare dintre Republica Moldova și Uniunea Economică Euroasiatică.

Pe 9 mai, împreună cu Garda de Onoare a Armatei Naționale a Republicii Moldova este planificată participarea la parada solemnă de pe Piața Roșie din Moscova cu ocazia Zilei Victoriei.

De asemenea, în Republica Moldova cu prilejul Zilei de 9 Mai preconizăm mai multe acțiuni de amploare, inclusiv un Marş al memoriei, vizite la domiciliu a veteranilor celui de-al doilea război mondial, acțiuni de salubrizare a mormintelor ostașilor căzuți în război, distribuirea panglicii „Sf. Gheorghe” în întreaga ţară.

”2. VOI INSISTA PE ORGANIZAREA ALEGERILOR PARLAMENTARE ANTICIPATE”

Președintele a anunțat că, în repetate rînduri am făcut apel către diferite formațiuni politice, inclusiv către cele care au decis să mă viziteze recent, de a consolida eforturile, în special pentru obținerea alegerilor anticipate în cel mai scurt timp. Apel care a fost ignorat.

De asemenea, Igor Dodon a lansat inițiativa de modificare a Constituției pentru a spori competențele președintelui țării.

”Voi depune toate eforturile pentru a realiza voința cetățenilor noștri în acest sens”, – a declarat președintele.

”3. VOI ÎNCEPE ACŢIUNILE DE REÎNTEGRARE A ŢĂRII”

Potrivit președintelui, pe data de 4 ianuarie, 2017, a avut loc întrevederea cu liderul regiunii transnistrene, după care imediat au urmat rezultate concrete: reluarea activității Comisiei Unificate de Control, inițierea activității de elaborare a pachetului de măsuri pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

”Reintegrarea statului a fost unicul subiect de compromis în discuțiile cu conducerea Parlamentului și Guvernului. Mai mult decît atît, pentru a avea o poziție coordonată am convenit asupra creării unei platforme comune: Președinție –Guvern – Parlament, care să elaboreze o poziție unică în problematica respectivă. În acest format deja au avut loc 3 întrevederi”, – a declarat Igor Dodon.

Potrivit lui, următoarea întrevedere cu liderul din regiunea transnistreană va avea loc pe 30 martie 2017. Vom încerca să avansăm în soluționarea acestor probleme, pînă la eventuala întrevedere în formatul ”5+2”.

”4. VOI ASIGURA PACEA”

”Pe data de 7 februarie, 2017, am avut întrevederi cu reprezentanții conducerii Uniunii Europene, dar și NATO. Am discutat cu oficialii de la Bruxelles toate subiectele legate de politica internă și externă a Republicii Moldova și viziunea mea asupra formatului de colaborare.

Am informat oficialii UE, și ai NATO despre inadmisibilitatea deschiderii unui oficiu al NATO acum, pe teritoriul Republicii Moldova, dar și despre intenția de a semna un acord de recunoaștere a neutralității țării noastre.

În cadrul acelei vizite s-a convenit că se va lucra la nivel de experți. În cadrul Președinției este creat un grup de lucru în acest sens. În viitorul apropiat vom propune aprobarea legii cu privire la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova”, – a menționat Igor Dodon.

”5. INTERZICEREA UNIONISMULUI”

Potrivit președintelui,  proiectul de lege privind interzicerea unionismului este elaborat de Partidul Socialiștilor și înregistrat în Parlament. Colegii insistă cu regularitate ca acesta să fie inclus pe ordinea de zi și aprobat. Am dispus ca pe data de 2 februarie, anual, să fie sărbătorită ziua statalității Republicii Moldova, în care diferite personalități să fie decorate cu Ordinul ”Bogdan Întemeietorul”.

”De asemenea, am cerut Guvernului  să introducă  în curricula școlară disciplina ”Istoria Moldovei”. La moment se definitivează un plan de acțiuni amplu de educație patriotică și combatere a acțiunilor de lichidare și subminare a statalității Republicii Moldova. În rezultatul recentelor evenimente anticonstituționale desfășurate în cadrul instituțiilor de învățămînt de toate nivelele, am solicitat Guvernului să inițieze procedura de revocare din funcție a ministrului Educației, Corina Fusu”, – a declarat președintele.

”6. VOI ÎNCEPE PROCESUL DE RELANSARE A ŢĂRII”

Șeful statului a anunțat că, recent a fost aprobată prin Decret prezidențial componența nominală a Consiliului Suprem de Securitate. Pentru prima dată în istoria și activitatea acestuia, persoane din conducerea partidelor politice nu au fost incluse în componența Consiliului. Prima ședință a Consiliului va avea loc pe data de 4 aprilie, 2017, cu un subiect prioritar pe ordinea de zi – cu privire la furtul miliardelor din sistemul financiar-bancar din Republica Moldova. Voi solicita personal atragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de furtul secolului.

”Anterior am propus anularea legii “miliardului” în Parlamentul Republicii Moldova, însă majoritatea parlamentară, dar și alți deputați au refuzat să voteze pentru această inițiativă. Poziția mea cu privire la acest subiect am expus-o și structurilor internaționale, partenerilor de dezvoltare. Voi insista în continuare ca miliardele furate să nu fie puse pe spatele cetățenilor Republicii Moldova”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă