PSRM

16 iunie 2016

Igor Dodon a expus poziţia PSRM la Forumul Economic Internaţional din Sankt Petersburg

Igor Dodon, preşedintele PSRM a vorbit în cadrul Forumului Economic Internaţional din Sankt Petersburg despre efectele pe care le are Acordul de Asociere a RM cu UE asupra economiei ţării noastre şi căile de depăşire a crizei economice.

După cum a menţionat liderul socialiştilor, Igor Dodon, Acordul de Asociere RM-UE, mai ales în plan economic, cel puţin, nu corespunde intereselor economiei moldoveneşti.

Încă pînă la semnarea Acordului de Asociere şi a Acordului  de Liber Schimb Comercial cu UE, socialiştii au avertizat de nenumărate ori autorităţile despre riscurile ascunse şi impactul negativ asupra economiei şi aşa slabe a RM, care pot conduce la consecinţe foarte grave. După doi ani de la semnarea Acordului, temerile noastre s-au adeverit. Doar în anul 2015, exporturile de produse moldoveneşti pe piaţa strategică a FR s-au redus cu mai bine de 40 la sută. Aceste pierderi, potrivit lui Igor Dodon, nu sînt compensate pe pieţele UE.

Liderul PSRM a adus doar cîteva exemple: Exporturile de mere moldoveneşti în FR au scăzut de la 180 mii tone, în anul 2013, pînă la 32 mii tone, în 2014, şi pînă la 20 mii tone în 2015. Totodată, exporturile de mere în UE au constituit, în anul 2013, 3 mii 300 tone, în 2014 – 1 645 tone, în 2015 – 780 tone. Adică s-a produs o descreştere de 4,2 ori timp de 2 ani. Exporturile de struguri, în anul 2015, a  scăzut cu 17 la sută, comparativ cu anul 2014. O situaţie similară se înregistrează şi la principalele produse, care reprezintă ramurile tradiţionale ale economiei moldoveneşti.

222În acelaşi timp, după cum a indicat Igor Dodon, piaţa CSI rămîne a fi principala piaţă pentru Moldova. Aici sînt realizate peste 98% din exporturile de mere, 88% – de piersici, caise şi prune, aproximativ 90% zahăr, 97% tomate, circa 80% struguri, peste 80% din producţia industriei textile (ţesături, aţă etc.) şi cele de parfumerie şi cosmetice etc. Astfel, ţinînd cont de structura economiei şi a exporturilor noastre, anume orientarea spre pieţele ţărilor CSI, în primul rînd FR, corespunde cel mai bine necesităţilor economiei Moldovei.

Cît priveşte dezvoltarea economiei moldoveneşti şi crearea de noi locuri de muncă, liderul PSRM a declarat despre necesitatea protejării pieţei interne şi susţinerii complexe a producătorilor autohtoni de produse şi servicii. În opinia lui Igor Dodon, urmează să fie puse în aplicare toate măsurile tarifare şi netarifare pentru importul de mărfuri, care pot fi produse în RM  pentru consumul intern. O atenţie deosebită trebuie acordată agriculturii, industriei, ramurilor de prelucrare a materiilor prime agricole – industria conservelor, vinului, etc.

Plus la aceasta, pentru deblocarea relaţiilor cu FR şi normalizarea acestora este nevoie de revizuirea, în cel mai scurt timp posibil, a prevederilor Acordului de liber schimb comercial cu UE în format trilateral – RM, UE şi FR. Prioritatea trebuie să fie pusă pe interesele economice ale Moldovei. La revizuirea Acordului de Liber Schimb comercial, în opinia liderului PSRM, Igor Dodon, în relaţiile cu Uniunea Europeană, Moldova ar trebui să insiste pe revenirea la regimul de comerţ asimetric, cel puţin pentru perioada de tranziţie de 5-10 ani.

Amintim, că Igor Dodon, Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi, preşedintele fracţiunii parlamentare a PSRM şi Vladimir Golovatiuc deputat din partea socialiştilor în Parlamentul RM, participă la Sankt Petersburg la Forumul Economic Internaţional, organizat sub egida Preşedintelui Federaţiei Ruse, eveniment la care şi-au anunţat prezenţa peste 10000 de reprezentanţi ai mediului de afaceri, preşedinţi de state, mass-media, organizaţii obşteşti, politicieni şi savanţi din întreaga lume. 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă