PSRM

14 aprilie 2017

Igor Dodon a discutat la Bișkek cu toţi preşedinţii ţărilor Uniunii Economice Eurasiatice

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a avut la Bișkek întrevederi cu toţi preşedinţii ţărilor Uniunii Economice Eurasiatice, în cadrul cărora le-a mulţumit personal fiecăruia din cei cinci şefi de state pentru sprijinul acordat aspiraţiilor ţării noastre de a extinde și aprofunda colaborarea cu ţările UEEA şi obţinerea statutului de ţară-observator în cadrul acestei reuniuni integraţioniste. 

În cadrul întrevederii cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, părțile au făcut un schimb de opinii despre situația politică actuală din țara noastră și relațiile bilaterale dintre țările noastre. Igor Dodon i-a mulțumit din nou Preşedintelui rus pentru soluţionarea pozitivă a problemelor privind exporturile de produse moldoveneşti pe piaţa rusă şi amnistierea migranţilor din Moldova. Președintele Moldovei a acceptat invitaţia lui Vladimir Putin de a vizita parada militară solemnă dedicată zilei de 9 Mai, care va avea loc în Piaţa Roşie, şi invitaţia de a ţine un discurs la Forumul Economic de la Sankt-Petersburg, de la începutul lunii iunie, curent.

În cursul dialogului cu Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, oficialii au abordat mai multe probleme ce ţin de relaţiile bilaterale şi perspectivele de cooperare dintre Moldova şi UEEA. Igor Dodon a apreciat Republica Belarus ca pe unul din principalii parteneri ai ţării noastre.

Interlocutorii au fost unanimi în opinia privind existenţa unui potenţial substanțial pentru aprofundarea şi extinderea relaţiilor comerciale dintre ţările noastre, exprimîndu-și încrederea că, odată cu dezvoltarea relaţiilor bilaterale, schimbul comercial dintre ţările noastre va fi într-o continuă creştere. Igor Dodon a acceptat invitaţia din partea liderului Belarusului de a efectua o vizită în Republica Belarus, preconizată pentru luna iulie, curent.

Cu Preşedintele Armeniei, Serj Sargsyan a avut loc o discuție privind colaborarea moldo-armeană în sfera economică şi cea umanitară, activizarea dialogului politic. Părțile au subliniat necesitatea amplificării şi actualizării cadrului normativ, dinamizării legăturilor interparlamentare şi interguvernamentale.

În altă ordine de idei, oficialii s-au axat pe vizita Președintelui Igor Dodon în Armenia, preconizată pentru a doua jumătate a acestui an, precum şi pe organizarea şedinţei comisiei interguvernamentale pe probleme de cooperare comercial-economică.

În cadrul discuției cu Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, șefii celor două state au punctat direcţiile de perspectivă în colaborarea dintre Kazahstan şi Moldova, cît şi cooperarea în cadrul Consiliului Economic Eurasiatic. În timpul discuţiei, drept prioritare au fost stabilite sfera economică şi cea cultural-umanitară.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă