PSRM

03 decembrie 2021

Guvernul PAS nu a susținut amendamentul lui Petru Burduja la Politica bugetar-fiscală care prevede introducerea cotei zero la venitul reinvestit

Guvernul PAS a respins amendamentul deputatului socialist, Petru Burduja, care prevede introducerea cotei zero la venitul reinvestit la votul pentru lectura a doua a Politicii bugetar-fiscale pentru anul 2022.

Cabinetul de Miniștri își argumentează refuzul prin faptul că ”impactul bugetar în primul an de implementare a măsurii va constitui 1,9 mlrd. lei, iar în al doilea an 3,2 mlrd. lei”.

În cadrul dezbaterilor asupra politicii bugetar-fiscale, agenții economici au solicitat Guvernului să includă pentru anul 2022 introducerea cotei zero la venitul reinvestit. Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a declarat atunci că, cota zero nu este cel mai bun instrument de stimulare a investițiilor.

Potrivit deputatului PSRM, Petru Burduja, introducerea cotei zero ar fi o sursă alternativă de susținere a domeniului de afaceri și de deschidere a locurilor noi de muncă.

”Noi avem astăzi o situație catastrofală pentru că domeniul de afaceri nu investește din simplul motiv că nu are o previzibilitate clară, cresc importurile și banii de fapt sunt utilizați de persoanele fizice ca și credite de consum. Noi avem o creștere majoră a consumului în 2021, pe când domeniul de afaceri ține banii în depozite la bănci”, a declarat Burduja.

PAS a promis în campania electorală din vara trecută că va implementa programe de susținere a antreprenorilor, printre angajamentele luate era și introducerea cotei zero la venitul reinvestit.

Amintim, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înregistrat, în august, în Parlament inițiativa care prevede introducerea cotei zero a impozitului pe venit pentru persoanele juridice, gospodăriile țărănești și întreprinzătorii individuali, cu condiția direcționării venitului obținut spre investiții în dezvoltarea producției proprii. Guvernul Gavrilița a dat aviz negativ la acest proiect. Ulterior, documentul a fost respins în Parlament și de deputații PAS.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă