01 decembrie 2021
Guvernul PAS a calculat bugetul pentru anul viitor în baza unei inflații greșite
Bugetul de stat pentru anul viitor propus de Guvern ar putea necesita rectificări serioase în condițiile în care nu a fost luată în calcul prognoza asupra inflației calculată de Banca Națională a Moldovei. Guvernul a stabilit veniturile și cheltuielile în baza unei inflații de aproape trei ori mai mică decât cea planificată de BNM.
Deputatul PSRM, Petru Burduja, vicepreședintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, l-a rugat în cadrul audierilor în comisie pe guvernatorul BNM, Octavian Armașu, să precizeze dacă prognoza de 15% rămâne valabilă și cine în Moldova stabilește inflația: Guvernul sau BNM.
”Săptămâna trecută am avut mare nevoie de ajutorul dumneavoastră. Vreau să ne confirmați încă o dată dacă prognoza inflației de 15% publicată de BNM este corectă. Și pentru comisia noastră, cine stabilește inflația în Moldova: Ministerul Economiei sau BNM”, a întrebat socialistul.
Deputatul PAS, Radu Marian, a încercat să-l împiedice pe guvernator să răspundă. Marian a intervenit rapid cu un comentariu de avertizare către șeful BNM, indicând asupra faptului ca să fie atent cum își formulează răspunsul.
”Sunt sigur că domnul guvernator știe că orice declarație a unui guvernator cu referire la inflație trebuie să o luăm foarte prudent. De asta zic, înainte să răspundă să luați în considerare că orice declarație a unui guvernator are efecte importante”, a intervenit Marian.
Octavian Armașu a declarat că prognozele asupra inflației le face BNM în baza mai multor indicii, dar și a măsurărilor prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS). Guvernatorul a reiterat că Banca Națională își menține prognoza inflației de 15% pentru anul viitor.
”Prognoza inflației în țară o face BNM, pentru că este mandatul nostru menținerea stabilității prețurilor. Cine efectiv măsoară evoluția inflației, este BNS, el ne livrează informația cât este inflația la finele fiecărei luni. Această prognoză este un exercițiu pe care îl facem noi urmare a unor analize de date din economie, anumite prognoze pe care le preluăm și de la instituțiile internaționale ca să vedem care e situația pe piețele externe care influențează piața noastră. Vedem anumite evoluții în economia națională și în baza lor determinăm acea traiectorie a inflației, care este o prognoză. În majoritatea cazurilor la noi ea este aproape de realitate”, a spus Armașu.
Potrivit guvernatorului BNM, creșterea inflației în țară este determinată de majorările semnificative pe piețele externe la produsele alimentare și în sectorul energetic.
”Noi ne confruntăm cu șocuri externe majore. Avem o creștere semnificativă pe piețele externe la produsele alimentare și în sectorul energetic. Acestea două cauzează aceste reacții în lanț care duc la o inflație mai mare, pe care noi o așteptăm pe parcursul anului viitor și deja o vedem și acum în statisticele BNS. Aceasta este prognoza în care noi credem și pe care noi a actualizăm trimestrial”, a menționat guvernatorul.
Deputatul PSRM, Petru Burduja, s-a interesat cum se vor schimba veniturile și cheltuielile prevăzute în buget, dar și deficitul, dacă prognoza asupra inflației pentru anul viitor luată în calcul de Guvern este de trei ori mai mică decât cea prezentată de BNM.
”Ce se poate întâmpla în cazul în care se adeverește prognoza BNM de 15%, dar bugetul de stat este aprobat la o prognoză a inflației de 5 – 6,1% în viziunea Ministerului Economiei. Ce se poate întâmpla în cazul dat, inclusiv pe piața de capital?”, a întrebat parlamentarul
Guvernatorul BNM a declarat că cel mai bine acest subiect poate fi explicat de Guvern, dar nu a exclus că în aceste condiții bugetul propus pentru 2022 va necesita rectificări serioase.
”Efectele că inflația va fi mai mare asupra bugetului vin din două părți. Pe de o parte, asta poate duce la majorarea veniturilor, dar sunt și factori care pot să ducă la diminuare. Cum se vor realiza ele în realitate este mai bine să întrebăm Ministerul Finanțelor. În măsura în care acest minister va actualiza prognoza veniturilor, nu este exclus că va trebuie să vină anul viitor cu rectificări la buget”, a declarat guvernatorul.
Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul viitor a fost aprobat în prima lectură cu voturile deputaților PAS.