PSRM

03 aprilie 2020

Guvernul a majorat mărimea ajutoarelor sociale pentru persoanele cu venituri mici

Mărimea ajutoarelor sociale destinate persoanelor cu venituri mici va crește. Decizia face parte din măsurile suplimentare de susținere a cetățenilor și mediului de afaceri în perioada stării de urgență, aprobate de Guvern prin asumare de răspundere în fața Parlamentului.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că venitul lunar minim garantat va crește de la 1107 lei pînă la 1300 de lei, pe perioada stării de urgență.

O altă măsură de susținere în mod special a familiilor cu mulți copii prevede majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% la 75% sau de la 553 de lei la 975 de lei. Potrivit ministrului, această măsură va avea un caracter permanent și va fi valabilă după starea de urgență. În prezent, sunt 34 de mii de copiii, familiile cărora primesc ajutoare sociale de la stat.

Persoanele care urmează să-și stabilească în perioada stării de urgență dreptul la ajutorul social nu vor fi obligate să meargă la structurile teritoriale de asistență socială să prezinte pachetul necesar de documente. Beneficiarii vor putea completa o declarație pe proprie răspundere, în baza căreia va fi stabilit dreptul la ajutorul social.

Pe perioada stării de urgență se suspendă și activitățile de interes comunitar prestate de beneficiarii de ajutor social apți de muncă.

Ministrul a precizat că în condițiile interdicțiilor impuse de starea de urgență și limitarea la maximum a deplasărilor, în perioada stării de urgență nu va fi verificată nici corectitudinea utilizării ajutorului social.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă