11 octombrie 2019
Grupul de raportori pentru democrație al Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei a evocat sprijinul pentru majoritatea parlamentară din Moldova
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, s-a întîlnit, astăzi, cu delegația Ambasadorilor Grupului de raportori pentru democrație (GR-DEM) al Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, însoțită de William Massolin, șeful Oficiului Consiliului Europei de la Chișinău. Delegația se află într-o vizită de documentare la Chișinău, la invitația autorităților Republicii Moldova.
În cadrul discuțiilor au fost abordate mai multe subiecte de actualitate din Republica Moldova, inclusiv reforma justiției și procuraturii, combaterea corupției, drepturile omului, colaborarea cu societatea civilă, situația mass-media, etc.
”Apreciem parteneriatul cu Consiliul Europei și interesul constant manifestat față de evoluțiile din țara noastră. Susținerea din parte Dumneavoastră a majorității parlamentare este o încurajare pentru pașii care trebuie întreprinși în continuare pentru a recăpăta încrederea totală a partenerilor externi și a cetățenilor țării”, a declarat Zinaida Greceanîi.
Ambasadorii Grupului de raportori pentru democrație au exprimat sprijinul Consiliului Europei și al statelor pe care le reprezintă pentru coaliția parlamentară din Republica Moldova în eforturile acesteia de realizare a reformelor și de dezvoltare a țării.
Membrii Grupului se află în Moldova în scopul evaluării implementării Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017-2020 și facilitării dialogului cu delegațiile statelor donatoare. Evaluările Grupului de raportori pentru democrație vor fi prezentate în cadrul unei reuniuni cu întreg Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, în format extins și vor influența atît susținerea financiară, cît și cea politică pentru țara noastră.
Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru RM 2017-2020 a fost adoptat de către Delegații Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei la 1 februarie 2017. Acesta include proiecte privind combaterea corupției și spălării banilor, sporirea independenței și eficacității sistemului judiciar, lupta împotriva relelor tratamente și a impunității, măsurile de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului, protecția copiilor împotriva exploatării și abuzului sexual, educație pentru democrație, etc. Prevederile Planului de Acțiuni al Consiliului Europei pentru Moldova vin în susținerea realizării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.