PSRM

15 decembrie 2020

Grupul de lucru privind Găgăuzia, întrunit în ședință, a fost salutat de Speakerul Zinaida Greceanîi

Grupul de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituţionale, a funcţionalităţii unităţii teritoriale autonome Găgăuzia şi a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia s-a întrunit, astăzi, în ședință.

Pe lângă membrii Grupului de lucru, condus de copreședintele din partea Parlamentului Republicii Moldova, Vlad Batrîncea, și copreședintele din partea Adunării Populare a Găgăuziei, Gheorghi Leiciu, la ședință au participat Bașkanul Găgăuziei, Irina Vlah, și Președintele Adunării Populare, Vladimir Kîssa. De asemenea, a fost prezentă Ambasadoarea  Suediei în Moldova, Anna Lyberg, precum și reprezentanți ai Organizației „Inițiativa privind gestionarea crizelor” (CMI).

În cuvântul de salut, Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a remarcat succesele obținute în activitatea Grupului de lucru pentru Găgăuzia și le-a mulțumit membrilor acestuia pentru realizările anului 2020.

În același timp, Speakerul și-a exprimat speranța că participanții grupului vor continua discuțiile constructive, călăuzindu-se de interesele naționale ale Republicii Moldova și ale statalității țării.

Președintele Legislativului a subliniat că este important ca toate fracțiunile să ajungă la un consens larg privind adoptarea, în lectură finală, a celor trei proiecte de lege elaborate de membrii Grupului comun de lucru al Parlamentului Republicii Moldova și Adunării Populare a UTA Găgăuzia.

Proiectele au drept scop îmbunătățirea comunicării între autoritățile centrale și autoritățile Autonomiei și setează acțiuni comune pe direcții importante sociale, economice și juridice.