PSRM

20 august 2019

Grigore Novac: În Parlament se pune accent pe calitate, nu pe cantitate

Grigore Novac, deputat din Fracțiunea Partidului Socialiștilor, este de părere că prima sesiune a actualului Parlament a fost una prea scurtă pentru a avea rezultate foarte mari. Totuși, pe parcursul sesiunii ordinare, dar și în sesiunea extraordinară, s-au reușit lucruri importante. „Desigur, deputații și-au dorit mai mult, însă până la urmă nu este o competiție pentru cantitate, ci accentul se pune pe calitatea proiectelor promovate”, a spus Grigore Novac. Opinia a fost exprimată la dezbaterile publice cu tema: „Totalurile primei sesiuni a noului Parlament: pro și contra”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Socialistul declară că pe parcursul perioadei trecute, deputații s-au axat pe anumite lucruri, fără de care carul nu putea fi mișcat din loc. Din aceste considerente, consideră el, capacitatea Parlamentului de a lucra și de a arăta rezultate importante abia urmează să se manifeste în sesiunea următoare.

În opinia sa, cu certitudine a luat prea mult timp formarea organelor de lucru ale Parlamentului. În ședința din 8 iunie deputații au fost nevoiți să lucreze chiar și pe întuneric și acest fapt a surprins și ambasadorii prezenți la acea ședință. Parlamentarul spune că este clar că deconectarea curentului electric a fost făcută la indicația fostei guvernări. Însă chiar și așa, până la urmă, s-a reușit formarea organelor de conducere, formarea comisiilor de profil etc.

Oferind o replică deputatului democrat, Vladimir Cebotari, Grigore Novac a declarat că anume democrații au contribuit ca Republica Moldova să fie izolată pe plan extern. „Anume din cauza lor partenerii externi nu mai voiau să discute cu PDM și Guvernul din acea perioadă, pentru că au mințit și nimeni nu-i mai lua în serios”, a spus el.

Deputatul PSRM a criticat activitatea judecătorească din perioada guvernării democrate, menționând că anume PDM a început optimizarea hărților judecătorești. „Voi, cei care ați îndepărtat justiția de la cetățeni ne scoateți acum nouă ochii că, uite, nu știu ce noi am făcut la procuratură. Da nu cumva vreo 600 de procurori au semnat o declarație de susținere a PD-ului? Procuratura, care voi spuneți că, chipurile, era depolitizată”, a afirmat Grigore Novac.

Deputatul consideră că acea scrisoare a fost semnată de procurori la indicația fostei guvernări. „Iată o structură care ar trebui să fie înafara politicului, demonstrează că este subordonată în momentul în care semnează declarații politice. Și nu au semnat ei pentru că tare vă iubesc, dar așa au fost indicațiile. Și dumneavoastră vorbiți de succes în domeniul justiției?”, a spus socialistul.

În replică deputatului democrat, precum că ar guvernarea amenință opoziția cu arestări, Grigore Novac consideră că aceste declarații sunt doar o încercare de a se victimiza. Dânsul spune că până acum nu a fost închis nimeni pentru că nu s-a clarificat cine e vinovat și cine nu. „Când o să ne clarificăm, atunci vom face demersuri, sunt Comisii de anchetă, de investigații, noi nu vrem cu ochii închiși să-i închidem pe toți odată pentru a face pe placul cuiva. Trebuie să fie o investigație corectă ca fiecare cetățean să răspundă conform legislației”, a spus deputatul PSRM.

Dezbaterile publice „Totalurile primei sesiuni a noului Parlament: pro și contra”, ediția a 115-a fac parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă