PSRM

19 mai 2022

Grigore Novac: Imunitatea parlamentară i-a ajutat în 2019 pe deputații PAS și PSRM să reușească în procesul de înlăturare a regimului Plahotniuc de la guvernare

Imunitatea parlamentară le-a permis în 2019 deputaților din PAS și PSRM să reușească în procesul de înlăturare a regimului Plahotniuc de la guvernare, a declarat deputatul socialist, Grigore Novac, în plenul Parlamentului.

Deputatul a menționat că proiectul PAS de amendare a Constituției legat de imunitatea parlamentară este unul pripit și care necesită expertiza Comisiei de la Veneția.

”La baza modificării unii proiect de modificare a Constituției trebuie să stea argumente plauzibile, trebuie să avem expertiza internațională a partenerilor externi. Mulți colegi din sală își amintesc, în 2019, când am dat jos regimul lui Plahotniuc, imunitatea parlamentară ne-a ajutat. Vă amintiți de grupurile operative create de Plahotniuc care urmau să rețină unii deputați, ca noi să nu avem cvorum, să nu reușim să alegem guvernul Sandu, să avansăm în procesul de deturnare a regimului Plahotniuc? Ulterior, au ieșit la suprafață multe lucruri ce urmau să se întâmple și cu cei din PAS, și cu cei din PSRM. Lucruri, care în opinia mea, imunitatea i-a oprit pe mulți procurori din intenția lor criminală ca să ne rețină ilegal și aici să avem majoritate ca să putem avansa”, a spus Novac.

Parlamentarul a reiterat că orice lege constituțională necesită opinia Comisiei de la Veneția și a amintit despre criticile acestei instituții, atunci când PAS a schimbat Legea Procuraturii, fără o avizare de la Strasbourg. Novac a dat exemple a mai multor țări, unde imunitate parlamentară este consfințită în Constituție.

”De a vota, e foarte ușor, e mai greu de reparat gafele așa cum a fost și cu Legea Procuraturii când am spus că nu trebuie să ne grăbim și ulterior ne-am trezit cu critici din partea Comisiei de la Veneția. Trebuie să mai medităm la acest subiect, să luăm exemplu de la țările europene și să nu ne avântăm în astfel de aventuri grăbite”, a spus deputatul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă