PSRM

14 aprilie 2023

Grigore Novac: Drepturile și libertățile fundamentale ale omului în Republica Moldova nu sunt asigurate

Astăzi, în cadrul ședinței în plen a Parlamentului, Grigore Novac, deputat PSRM, președintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, a rostit un discurs pe marginea Raportului de activitate al Consiliului Audiovizualului pentru anul 2022.

Referindu-se la mai multe abateri ale CA admise pe parcursul anului 2022, deputatul socialist a pus la îndoială faptul că Consiliul Audiovizualului este garant al interesului public în domeniul audiovizualului şi își exercită misiunea de a contribui la dezvoltarea serviciilor media audiovizuale în conformitate cu principiile comunicării audiovizuale, cu normele, standardele şi cele mai bune practici internaționale.

Drept exemplu Grigore Novac a adus închiderea abuzivă, prin intermediul Comisiei Situații Excepționale, în decembrie 2022, a celor 6 canale de televiziune. Potrivit lui, acest act a fost înfăptuit fără o argumentare întemeiată, cu încălcarea gravă a legislației internaționale și naționale, a fost criticat dur de mai multe organizații media, din domeniul justiției și drepturilor omului, Avocatul Poporului, dar și de cetățeni. ”Din cauza că posturile de televiziune respective nu au fost sancționate niciodată pentru propagandă și dezinformare de către CA, astăzi nicio instanță nu vrea să își asume acest dosar!!!”, a subliniat Novac.

”Pentru mine personal și colegii mei din fracțiune este clar, că drepturile și libertățile fundamentale ale omului în Republica Moldova nu sunt asigurate, iar dreptul și libertatea de exprimare este în totalitate îngrădit, prin faptul că nici opinia nu avem posibilitate să ne-o expunem” a remarcat Novac.

Pe final, președintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice și-a exprimat îngrijorarea și în legătură cu un alt pericol major – cel de concentrare excesivă a mijloacelor de informare în mâinile unor grupuri de interese puternice pentru a manipula opinia publică.

”Este o vorbă înțeleaptă la noi, la moldoveni, care se aplică și în cazul serviciilor media audiovizuale de televiziune din Republica Moldova: CINE ARVONEȘTE ACELA PLĂTEȘTE ȘI PORUNCEȘTE.”, a concluzionat Grigore Novac.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă