PSRM

13 noiembrie 2019

Șeful statului a înaintat candidatul pentru funcția de Prim-ministru

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a susținut astăzi un briefing în urma consultărilor cu fracțiunile parlamentare, în cadrul căruia a anunțat oficial candidatura Primului-ministru – ex-ministru al Finanțelor, Ion Chicu.

Igor Dodon a constatat că PSRM și ACUM sunt în imposibilitatea de a propune un prim-ministru comun, PD nu dorește să facă alianță cu nici unul din cele două partide, iar Partidul Șor vrea anticipate.

“În calitate de Președinte al Republicii Moldova, am datoria, mandatul cetățenilor și cel constituțional de a veni cu soluții pentru a scoate țara din blocajul generat de Blocul ACUM”, a spus Igor Dodon și a anunțat despre decizia de a înainta Parlamentului spre examinare propunerea sa pentru funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova.

Șeful statului a menționat că decretul privind desemnarea candidatului, domnului Ion Chicu a fost semnat înainte de briefing.

“Candidatura pe care o înaintez pentru funcția de prim-ministru este una acceptabilă pentru toți deputații din Parlament, este un profesionist de carieră și un om cu o experiență bogată în politici economice și sociale, capabil să asigure o viață mai bună pentru cetățeni.

În mod special, am optat pentru un asemenea profesionist pentru a spori șansele acestuia și a guvernului propus să obțină majoritatea voturilor deputaților și să demareze cît mai urgent activitatea”, a spus Igor Dodon.

Conform legislației, domnul Ion Chicu are la dispoziție 15 zile pentru a-și prezenta echipa și programul, dar șeful statului l-a încurajat să facă acest lucru într-un termen cît mai restrîns.

“În cazul în care prim-ministru propus de mine nu va acumula majoritatea voturilor, cel mai probabil, se va ajunge la alegeri anticipate, iar cei care au provocat această criză și o mențin în continuare, urmează să răspundă în fața cetățenilor pentru banii care vor fi cheltuiți, dar și pentru haosul pe care l-au generat în țară”, a conchis Igor Dodon.

******

Ion Chicu, vîrsta 47 de ani, studii superioare in domeniul economic, ASEM.

Are experiență academică, activînd primii ani după absolvirea facultății la Catedra de Micro si Macroeconomie a ASEM. Apoi, pînă în 2005, a activat în sectorul privat.

În anul 2005 a ocupat funcția de Șef al Departamentului Reforme Structurale la Ministerul Economiei și Comerțului, activînd în echipa Dlui Igor Dodon, care pe atunci ocupa funcția de vice-ministru.

În perioada 2006-2008 a fost vice-ministru al finanțelor, iar în perioada 2008-2009 a fost Consilier pe probleme economie și de politică externă al Prim-ministrului Zinaida Greceanîi.

În perioada 2010-2017 a activat în mai multe proiecte în domeniul finanțelor publice, inclusiv în cadrul Băncii Mondiale, fiind implicat în reforma Managementului Finanțelor Publice în mai multe țări din regiunea Europa și Asia Centrală. Tot în această perioadă a ocupat funcția de Președinte al Consiliului de Dezvoltare Strategică al USMF ”Nicolae Testemițanu”.

În ianuarie 2018 a devenit Secretar General al Ministerului Finanțelor, iar din decembrie 2018 pînă iunie 2019, a ocupat funcția de ministru. În această perioadă a elaborat și implementat mai multe inițiative menite să consolideze finanțele publice ale țării, să sporească competitivitatea economiei țării, unele proiecte cu caracter social.

Din iulie 2019 și pînă în prezent ocupă funcția de Consilier al Președintelui țării.

Este căsătorit și are trei copii. Posedă limbile rusă și engleză. Nu este membru al vreunui partid politic.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă