PSRM

02 decembrie 2015

Igor Dodon: La „furtul secolului” au participat toate instituţiile publice din ţară

Preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, şi-a prezentat concluziile pe marginea informaţiei, prezentate în cadrul şedinţei speciale a Parlamentului RM cu privire la furtul miliardelor din sistemul bancar al ţării. 

„Această schemă a fost pregătită minuţios din timp cu participarea Guvernului RM, a Băncii Naţionale şi a majorităţii parlamentare din fosta componenţă a Alianţei „Pentru Integrare Europeană”. Legislaţia a fost modificată în mod intenţionat. La începutul anului 2014 Guvernul nu putea oferi garanţii BNM pentru oferirea creditelor speciale băncilor comerciale. Această dispoziţie legală a fost modificată prin asumarea răspunderii de către Iurie Leancă, în august-septembrie, 2014. Schema a fost pregătită şi se ştia prea bine ce va urma: că vor fi scoşi bani, că ei vor fi transferaţi în offshore-uri şi pentru a astupa această gaură, vor fi luaţi bani de la BNM”, a menţionat Dodon.
Preşedintele Partidului Socialiştilor a menţionat că Banca Naţională, Procuratura Generală, Ministerul Finanţelor, Centrul Naţional Anticorupţie şi celelalte instituţii vedeau şi ştiau ce se întîmplă, dar au rămas inerte, motiv pentru care socialiştii îi consideră pe conducătorii acestor instituţii complici la crimă.

„Stimaţi cetăţeni, am fost jefuiţi nu doar de aceste 13 miliarde, care au lovit în preţuri şi tarife. Deja simţim efectele – toţi fără excepţie. Şi principalul este că aceşti bani vom fi obligaţi să-i restituim cu toţii împreună. Săptămînile următoare, Ministerul Finanţelor va fi obligat conform legislaţiei ca să transfere aceşti bani în datorie de stat a Guvernului. Şi dacă BNM a oferit aceşti bani cu o dobîndă de 0,1%, noi vom fi obligaţi să-i restituim cu o dobîndă de 5%”, a spus Dodon.

Potrivit politicanului, situaţia creată poate fi reparată doar prin „a-i fugări pe ei, pe toţi de la guvernare”. „Altă posibilitate de a face ordine în ţară nu există. Doar prin alegeri parlamentare anticipate şi demiterea conducătorilor tuturor instituţiilor publice din ţară”, a declarat Igor Dodon în final, numind şedinţa de astăzi „un nou spectacol, la care nu am aflat nimic nou”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă