PSRM

30 ianuarie 2023

Fracțiunea PSRM convoacă o ședința extraordinară a Consiliului Municipal Chișinău pentru soluționarea problemei aprovizionării cu apă a chișinăuienilor

Vladimir Odnostalco, deputat PSRM, împreună cu Alexandr Odințov, președintele fracțiunii PSRM din Consiliul Municipal Chișinău și Victor Poleacov, consilier municipal PSRM, președintele Comisiei juridice a CMC, au susținut un briefing în cadrul căruia au lansat mai multe soluții de depășire a situației critice din sistemul de aprovizionare cu apă a capitalei.

Vladimir Odnostalco a menționat că problema furnizării de apă potabilă locuitorilor capitalei și suburbiilor a ajuns în situația în care deja vorbim despre o posibilă deconectare a consumatorilor. El a remarcat că, în pofida dificultăților existente, interesele chișinăuienilor trebuie apărate în mod prioritar.

Potrivit lui Alexander Odințov, vinerea trecută, Consiliul de administrare al S.A. ,,Apa-Canal Chișinău” a decis instituirea la întreprindere a stării de urgență.

„În aceste condiții, este necesar să se implice toate părțile pentru a rezolva situația excepțională de la întreprindere. Este necesar să ne așezăm la masa negocierilor și să rezolvăm constructiv problemele Apă-Canal Chișinău în interesul chișinăuienilor””, a spus conducătorul fracțiunii PSRM.

El a atras atenția asupra faptului că compania are un bagaj mare de probleme istorice: „În noiembrie 2022, Consiliul de administrare al S.A. ,,Apa-Canal Chișinău” a solicitat efectuarea unui audit financiar al întreprinderii și publicarea acestuia. Astăzi compania este obligată să ramburseze împrumuturile care au fost luate în 2012-2014 și în 2017 – când a fost semnat contractul de reabilitare a stației de epurare. Acum situația s-a agravat din cauza creșterii prețului la energia electrică.”

Potrivit lui Victor Poleacov, o treime din cheltuielile întreprinderii sunt destinate plăților pentru energia electrică.

Socialiștii propun: în primul rând, Comisia pentru Situații Excepționale să interzică deconectarea Apă-Canal Chișinău de la electricitate. În al doilea rând, să fie adoptată o lege cu privire la întreprinderile de o importanță socială majoră, care ar prevedea măsuri speciale de sprijin.

„Este vorba despre o practică normală în țările UE. Apa este utilizată atât de cetățenii obișnuiți, cât și de agenții economici, care includ tariful pentru apă în costul serviciilor oferite. Vă îndemn să nu punem povara acestor probleme pe umerii cetățenilor”, a spus Alexandr Odințov.

El a mai spus că fracțiunea PSRM convoacă o ședință extraordinară a Consiliului Municipal Chișinău pentru a aproba o serie de măsuri care țin de competența Consiliului.

Potrivit consilierului, anul trecut Consiliul Municipal Chișinău deja a alocat 130 de milioane de lei din bugetul municipal: „Acești bani ar fi putut utilizați pentru dezvoltarea orașului, dar noi am fost nevoiți să-i alocăm pentru achitarea unei rate a creditului BERD, care a fost luat pentru reabilitarea stației de epurare. Bugetul pentru 2023, de asemenea, prevede 130 de milioane de lei în aceste scopuri.”

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă