PSRM

28 ianuarie 2020

Fracțiunea PSRM a prezentat rezultatele activităților desfășurate în sfera socială pe parcursul anului trecut și sarcinile pentru sesiunea de primăvară a Parlamentului

În cadrul briefingului de astăzi, deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, a vorbit despre rezultatele activităților desfășurate de către fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul sesiunii parlamentare anterioare și despre sarcinile pentru sesiunea de primăvară în domeniul politicilor sociale.

Deputatul a enumerat cele mai importante inițiative sociale ale PSRM adoptate de Parlament în a doua jumătate a anului trecut:

– Majorarea alocațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități din toate grupurile, de la 40%- la 80%. Este vorba despre acele persoane cu dizabilități care primesc doar alocații.

– Majorarea alocațiilor de la 20%- la 50% pentru persoanele care au atins vîrsta standard de pensionare, dar care nu au acumulat un stagiu de cotizare de 15 ani pentru a primi pensia minimă.

– Reducerea perioadei de recalculare a pensiilor pentru pensionarii care lucrează pînă în 2023. Astăzi, în țară lucrează peste 160 de mii de pensionari. Anterior, a fost elaborat un program conform căruia recalcularea pensiilor trebuia efectuată pînă în 2027. La inițiativa socialiștilor, această perioadă se reduce la 2023. Apropo, anul acesta recalcularea va fi efectuată pentru pensionarii care s-au pensionat înainte de 1999 și au experiență de pînă la 15 ani de muncă.

– Pentru mamele care au grijă de copii, în perioada de îngrijire a copiilor indemnizația va fi calculată în funcție de salariu mediu lunar pe economie și nu de salariul minim.

Vladimir Odnostalco a menționat că fracțiunea Partidului Socialiștilor din Parlament a susținut și va continua să susțină inițiativele Președintelui RM Igor Dodon. Printre ele se numără:

– Indexarea pensiilor de două ori pe an. Anul acesta, indexarea va avea loc în aprilie și octombrie, fondurile au fost deja planificate în buget.

– Majorarea plăților pentru sezonul rece. Este important de remarcat majorarea atît a sumei plăților de la 350 lei la 500 lei, cît și a numărului de destinatari cu peste 30 de mii de persoane.

– În cazul decesului unuia dintre soți, cel de-al doilea primește garantat timp de 5 ani după pensionarea soțului / soției pensia lui/ei. Această normă va începe să funcționeze în luna februarie a acestui an, după cum a declarat ministerul de profil.

„Este extrem de important ca aceste standarde să funcționeze deja”, a subliniat Vladimir Odnostalco.

Totodată, deputatul a prezentat sarcinile fracțiunii PSRM în sesiunea de primăvară a Parlamentului:

– În Moldova, sunt peste 100 de mii de persoane care s-au pensionat înainte de 1999, cu un stagiu de cotizare mare. Iar pensia lor este calculată conform legii vechi. Fracțiunea PSRM lucrează la elaborarea unor mecanisme suplimentare care să sprijine această categorie de populație.

– Se lucrează la îmbunătățirea mecanismului de determinare a grupului de dizabilități. Deputatul a menționat că, din păcate, astăzi există cazuri de determinare nu tocmai echitabilă a gradului de dizabilitate – atît în ceea ce privește examinarea deciziilor, cît și în conformitate cu avizul medical privind starea reală a sănătății persoanei.

– Fracțiunea PSRM a pregătit un proiect de lege conform căruia pensionarii din Moldova care primesc pensia în străinătate vor fi deserviți gratuit în instituțiile medicale din Moldova, la fel ca ceilalți cetățeni ai țării.

– Socialiștii intenționează să elaboreze un mecanism care să asigure accesul la medicamente în toate localitățile din țară. Deputatul a menționat că situația este deosebit de dificilă în sate, acolo unde și vor fi deschise puncte farmaceutice.

– Pentru asigurarea cu medicamente de calitate și pentru eliminarea contrabandei, va fi elaborat un mecanism de monitorizare a medicamentelor.

– Vor fi finalizate lucrările la proiectul de lege „Cu privire la activitatea psihologică“.

– Se planifică crearea unei agenții naționale antidrog.

– Sunt elaborate măsuri pentru reducerea accesului la produsele din tutun.

Vladimir Odnostalco a remarcat și faptul că în mass-media au apărut fake-uri care se referă la asistența socială a populației. În special, el a menționat că este un fals intenția autorităților de a majora costurile polițelor de asigurare medicală.

„Aceasta este o minciună. Dimpotrivă, Guvernul lucrează acum la majorarea numărului de servicii incluse în polița de asigurare medicală”, a subliniat deputatul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă